Autor Wątek: ga?nie w zakrętach (na LPG)  (Przeczytany 7526 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ga?nie w zakrętach (na LPG)
« dnia: Grudzień 21, 2004, 21:43:31 pm »

WKLIW

• Gość
witam :)
w kumpla poldku  co? sie pokszaniło z instalacj? LPG. Jak stoi na wolnych obrotach jest wszystko ok  w czasie jazdy przyspieszania itp też ok ale jak sie go wżuci na wolne obroty i ostro skręci ( auto się mocno przechyli ) to silnik  ga?nie przy je?dzie na wprost jest ok (czyli nie jest to wina chwytu powietrza)  dzieje sie to tylko przy je?dzie na gazie instalka jest BRC. Jeżeli kto? wie co to może być to z góry dzięki za pomoc

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2004, 21:46:10 pm »

Maciek#938

• Gość
Proponuję spu?cić szlam z parownika (ew. jeżeli będzie taka konieczno?ć przeczy?cić wnętrze).

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 21, 2004, 23:14:28 pm »

Patryk#153

• Gość
dokładnie -spuszczenie oleiny powinno pomóc.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 22, 2004, 15:24:38 pm »

Chudson

• Gość
A według mnie to ,?le wyregulowany gaz.  Miałem tak i pomógł analizator.  Miałem też problem z szlamem i objawy były inne - przy rozgrzanym silniku po mocnym skręcie silnik zalewało gazem i nawet po wyj?ciu z zakrętu gasł ( olej przelewał się na membrany i nie mogły pracować )

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 22, 2004, 16:13:33 pm »

Tomala#1829

• Gość
napewno reduktor bo jak skręcasz to siła od?rodkowa działa na membrame i to powoduje ga?nięcie, a sprawd? czy w drug? strone nie wchodzi na obroty u mnie tak było w prawo się wkrecał a w lewo gasł (reduktor Lovato)

Reduktor powoduje takie objawy ze gasnie na zakretach
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 22, 2004, 19:24:33 pm »

boczek#1851

• Gość
Proponuje wymienic membrame ja mialem taki sam objaw. Po wymianie jest wszystko ok.

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 22, 2004, 21:18:25 pm »

wiciu

• Gość
a może reduktor nie jest zamontowany wzdłuż osi samochodu?? niektóre reduktory ( np mój - Lovato) maj? dodatkow? regulację żeby tego typu problemy wyeliminować

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 22, 2004, 23:21:50 pm »

Chudson

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Proponuje wymienic membrame ja mialem taki sam objaw. Po wymianie jest wszystko ok.

Nie s?dze żeby było to konieczne , umnie działo się tak niedługo po zalożeniu gazu ( czyli membrana była w bdb stanie )  po regulacji przestał gasn?ć ale obroty dalej spadały skecaj?c w lewo ( w prawo rosły )  teraz po prawie 20kkm troche zesztywniały i zaoleiły i już niemam takiego problemu

Cytuj (zaznaczone)
niektóre reduktory ( np mój - Lovato) maj? dodatkow? regulację żeby tego typu problemy wyeliminować

A jak wygl?da taka regulacja  ? bo pierwsze słysze i ciekawi mnie to .

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 22, 2004, 23:27:28 pm »

Patryk#153

• Gość
u mnie wlasnie na poczatku nie wiedzialem ze trzeba oleine spuszczac(lovato) i w jdna strone jak sie przechylał to gasł w drug? rosły obroty-po spuszczeniu do dzisiaj tego nie ma(spuszczam to regularnie)

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 23, 2004, 12:24:15 pm »

WKLIW

• Gość
kurcze spu?cili?my  t? oleine z reduktora i nie pomogło dalej ga?nie i to nie ważne czy w prawym czy w lewym zakręcie. chyba zpstaje tylko regeneracja/wymiana reduktora

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 23, 2004, 13:10:04 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
miałem też taki problem i po spuszczeniu tego "szlamu" z parownika wszystko wróciło do normy , może membrany s? do wymiany jak spuszczenie tej oleistej mazi nie pomogło ?
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 23, 2004, 14:38:09 pm »

wiciu

• Gość
regulacja ta to dodatkowa ?rubka, która podaje gaz zawsze, niezależnie od membran
na reduktorze: to taka mosiężna ?rubka od góry reduktora

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 23, 2004, 16:10:01 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
z tego co pamietam to to jest jaki? przepust między 1 a 2 stopniem reduktora - stosowane  w reduktorach lovato ze sterowaniem elektrycznym 1 stopnia. (stare miały podci?nieniowe). Nie wiem dokładnie do zego to sluży, ale na pewno nie do tego co napisałe?. Reduktory można zakładać tylko i wył?cznie pionowo i wzdłuż osi samochodu.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 25, 2004, 23:02:03 pm »

WKLIW

• Gość
problem rozwi?zany pomogło czyszczenie reduktora i ponowna dokładna regulacja w zakrętach dalej paaj? obroty ale nieznacznie i silnik już nie ga?nie. DZIĘKI ZA POMOC

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 23, 2005, 09:56:41 am »

Robin #148

• Gość
Czy uszczelki w parowniku sa jednorazowe czy tez moze jakies wielokrotnego uzytku?, bo chcialbym sobie wyczyscic parownik, ale do mojego reduktora - Stefanelli to ciezko bedzie dostac cokolwiek.

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 23, 2005, 15:37:08 pm »

thomas#1840

• Gość
Robin #148, uderz do Mastacha22 będzie wiedział jak z dostępno?cia częsci dla ciebie , koles ci poradzi  ;)

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 23, 2005, 22:33:34 pm »

Robin #148

• Gość
Tak tez zrobilem, dzieki za namiary.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 23, 2006, 22:31:32 pm »

Mynx

• Gość
Mój Polonez też się ostatnio jako? dziwnie zachowuje. Na zakrętach oborty mu w dół lec?, czasami zdarzy mu się zgasn?ć. Może zwiększyć dopływ gazu t? ?rubk?? Caro - ga?nik

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 23, 2006, 23:04:07 pm »

barthezo

• Gość
bedizesz mial membrany w parowniku chyba na wykonczeniu...
i po prostu jak skrecasz to one "plywaja" i obroty sie zmieniaja...

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 24, 2006, 07:32:59 am »

Mynx

• Gość
Ta instalacja ma dopiero 6 tys. km zrobione... Spuszcze dzisiaj ten syfik z parownika, może to cos da