Autor Wątek: ===Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem...=== 2013  (Przeczytany 884071 razy)

Odp: ===Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem...=== 2013
« Odpowiedź #2500 dnia: Czerwiec 21, 2013, 16:09:20 pm »

Offline damian6819

• Sympatyk
    • Polonez 1.4 95' PB/ LPG =>swap 1.6 16v LPG
Pojechałem i wróciłem z Wrocka. Średnie spalanie na klimie 5.3 ON,  przy 120-140 km/h, z delikatnym ładunkiem :d
totalitarne forum fso jednak zweryfikuje wszystkich - pełna lustracja
Samochód jest dla człowieka, a nie człowiek dla samochodu.

« Odpowiedź #2501 dnia: Czerwiec 21, 2013, 19:14:28 pm »

piciek

• Gość
Odebralem komplet wygluszenia, masa wlasna wzrosnie o 92kg...
We wtorek lub czwartek w koncu odbieram wydmuszke.

« Odpowiedź #2502 dnia: Czerwiec 21, 2013, 19:36:05 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Veturilo stalo sie zbyt popularne i musialem pojechac furą na miasto - niezbyt przyjemna pogoda na postoje w pelnym sloncu,ale jaka ulga stanac pod drzewem :d

Średnie spalanie na klimie 5.3 ON,  przy 120-140 km/h
taaak,z pewnoscia caly czas trzymales taka predkosc ,a roztopiona smola z nagrzanej nawierzchni wpadala do zbiornika i uzupelniala poziom paliwa

masa wlasna wzrosnie o 92kg...
czeski błąd ?
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2503 dnia: Czerwiec 21, 2013, 19:52:25 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
    • Peugeot 208 / Fiat 126p 1977r
Pojeździłem trochę i albo się przyzwyczaiłem, albo się popsuł bo nie chciał jechać :/ Czas na wzmocnienie autka :)
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo...
Jest: Peugeot 208 ; Fiat 126p 1977r

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #2504 dnia: Czerwiec 21, 2013, 19:55:30 pm »

piciek

• Gość
Akurat nie czeski blad... kompletne wygluszenie maski, grodzi z obu stron, drzwi z obu stron, podlogi, slupkow, podlogi bagaznika + bokow, klapy bagaznika oraz dachu tyle wazy. Maty bitumiczne + pianka/poroso/etc. Koszt materialow do wygluszenia 1640zl, tak wiec znow zwielokrotnilem wartosc poloneza.

« Odpowiedź #2505 dnia: Czerwiec 21, 2013, 20:04:31 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
gola buda wazy ~450kg ,wiec bedzie grubo ... doslownie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #2506 dnia: Czerwiec 21, 2013, 20:09:54 pm »

piciek

• Gość
Jeszcze zobaczę, czy wszystko użyjemy, maty dobierał mi kumpel siedzący X lat w caraudio i mamy je razem montować. dodatkowo planowane jest zamknięcie otworów w płatach drzwi. Powinno być cichutko.

« Odpowiedź #2507 dnia: Czerwiec 21, 2013, 20:37:57 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Ja wyciąłem starą i Wkleiłem nową szybę przednią do merca (poprzednia pękła). Dopasowałem silnik i wiatrak nawiewu z poloneza plusa do merca :D o dziwo bardzo dobrze pasuje :D tylko wiatrak trzeba było lekko podciąć :). Poza tym śmiga aż miło. Wymieniłem pękniętą chłodnicę :) i to chyba wszystko narazie ...
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #2508 dnia: Czerwiec 21, 2013, 21:58:40 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Odpaliłem dziś na kilka minut K16, przez około minutę hydro było ciche, potem zaczęło klepać :/

A nie wkładałeś nowego? BTW u mnie też tak bywa, zimne cichutko, ciepłe któreś poklepuje... :)

W temacie: zaopatrzyłem się w komplet nowych amortyzatorów, zrobiłem tour de schrott i w końcu coś ciekawego znalazłem, zrobiłem też trasę do Krakowa i polduś spisał się bardzo grzecznie. :D

Od jutra szykowanie się (auta) na zlot. :)

« Odpowiedź #2509 dnia: Czerwiec 21, 2013, 22:11:34 pm »

Offline Macki

• Sympatyk
  • The (Borbet™) A-Team :)
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
że bezpiecznik nr7 w PlusoRoverze, oznaczony w skrzynce bezpieczników jako klakson zabezpiecza też obwód wentylatora chłodnicy... Totalny bezsens nie opisać tego na skrzynce.
Już kiedyś o tym pisałem :] Dawno temu kumpel prowadził, a z przyzwyczajenia trzymał łapę na środku kiery i drażniło go, bo co chwila trąbił. Więc wyjął bezpiecznik od klaksonu... a potem jechaliśmy robiac postoje co 10 minut :P i "WTF czemu się tak grzeje?!?" <rotfl>
był: Polonez Caro Plus 1.6 GSI '98 69E
       Polonez Caro 1.4 16V GLI '96 L115

Bądź kowalem swojego losu.
    ...i kompozytorem swojego Poloneza! ;)

« Odpowiedź #2510 dnia: Czerwiec 21, 2013, 23:03:45 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
To są raczej dobre rozwiązania, bo jak dowiedzieć się o spalonym bezpieczniku wentylatora? W starszych poldkach jeszcze radio jest na tym samym bezpieczniku co kierunkowskazy i chyba jeszcze kilka takich nie powiązanych ze sobą odbiorników by się znalazło.

« Odpowiedź #2511 dnia: Czerwiec 22, 2013, 07:49:02 am »

piciek

• Gość
Mozna zrobic sobie uklad, ktory bedzie sprawdzal, czy jest obwod zamkniety. Jak spali sie jakikolwiek bezpiecznik, zasygnalizuje to np. Poprzez piszczenie. W plusie radio tez jest razem z awaryjnymi, wszystkie bezpieczniki są opisane w instrukcji obslugi, wiec mozna tam zerknac i ewentualnie wydrukowac sobie naklejke z opisem na obudowe skrzynki.

« Odpowiedź #2512 dnia: Czerwiec 22, 2013, 08:12:29 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Akurat nie czeski blad... kompletne wygluszenie maski, grodzi z obu stron, drzwi z obu stron, podlogi, slupkow, podlogi bagaznika + bokow, klapy bagaznika oraz dachu tyle wazy. Maty bitumiczne + pianka/poroso/etc. Koszt materialow do wygluszenia 1640zl, tak wiec znow zwielokrotnilem wartosc poloneza.
Na pewno będzie lepiej.
Trudność to będzie to wszstko umocować oraz potem zmontować wnętrze.
Ostatnimi czasy do wygłuszania zacząłem używać gąbki/gąbki samoprzylepnej. Jest bardzo wygodna w montażu i można ją przykleić właściwie wszędzie i daje rade.
taką 5mm samoprzylepną obkleiłem w fiacie prawie wszystkie plastiki od wewnątrz by nie brzęczały i wyciszały. To był jedyny materiał, który dalo rade wcisnąć pod osłony słupków A i B.
1cm obkleiłem właściwie całą resztę-wszędzie tam gdzie weszła. Oczywiście to nie jedyny sposób wygłuszenia, ale jak la mnie jeden z niewielu możliwych do przyklejenia w trudnych miejscach.

W temacie: odebrane Volvo od gaziarza i zaraz jadę w traskę, Fiat-regulacja gazu i dłuższa przejażdżka wczoraj :), Borewicz-zapeklowany i schowany, a Polonez dalej nie ma ochoty się zepsuć ;p
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #2513 dnia: Czerwiec 22, 2013, 09:44:48 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Mozna zrobic sobie uklad, ktory bedzie sprawdzal, czy jest obwod zamkniety. Jak spali sie jakikolwiek bezpiecznik, zasygnalizuje to np. Poprzez piszczenie. W plusie radio tez jest razem z awaryjnymi, wszystkie bezpieczniki są opisane w instrukcji obslugi, wiec mozna tam zerknac i ewentualnie wydrukowac sobie naklejke z opisem na obudowe skrzynki.

Po co drukować naklejkę, skoro ona tam jest w standardzie?

Po co przęcietny użytkownik auta ma robić jakieś układy, skoro spalony bezpiecznik powoduje brak działania jakiegoś urządzenia. Znaczy to że trzeba wymienić bezpiecznik. A że użytkownik nie koniecznie jest w stanie wychwycić brak wentylatora chłodnicy, to nie działa mu też klakson.

« Odpowiedź #2514 dnia: Czerwiec 22, 2013, 10:06:26 am »

piciek

• Gość
@utek. Zawsze chcesz byc madrzejszy. Jak widac pare postow wyzej, orygjnalna naklejka budzi watpliwosci, wiec troche kreatywnosci i juz ktos moze miec pewnosc, jakie obwody zabezpiecza dany bezpiecznik. To ze akurat klakson jest z wentylatorem chlodnicy, a awaryjne z radiem itd zwiazane jest z budowa wiazki, aby nie ciagnac kilometrow dodatkowych przewodow. Oczywiscie przed kazda jazda nalezy sprawdzic, czy wszystko jest w porzadku, jednak kto to robi? Wsiada sie i jedzie. Ile razy uzywasz podczas jazdy sygnalu dzwiekowego? Twoje gadanie, ze sprawdzanie klaksonem, czy dobry jest bezpiecznik jest jednym slowem bez sensu.

@Zoltan, tez sie troche obawiam pozniejszego spasowania elemantow, ale jestem dobrej mysli.
plan jest taki:
Grodz - 2x mata z aluminium + 2x mata filcowa z aluminium, wewnatrz mata z aluminium + mata filcowa + oryginalne wyciszenie
Maska - mata z aluminium + mata filcowa z aluminium + oryginalne wyciszenie
Podloga - mata bitumiczna + wloknkna filcowa prasowana 10mm + oryginalne wyciszenie
drzwi plat zewnetrzny - mata bitumiczna, plat wewnetrzny mata bitumiczna, od strony boczka pianka wysokoelastyczna 10mm
Dach - wloknina filcowa 7mm
Bagaznik podloga - mata bitumiczna + wloknina filcowa prasowana 10mm
Boki bagaznika - mata bitumiczna
Klapa bagaznika - pianka 10mm
dodatkowo pianka 10mm pod deske rozdzielcza i wszelkie plastiki.
pianka latwo sie ugina i nie chlonie wody, mozna ja scisnac do 1 mm, wiec mam nadzieje ze nie bedzie problemu z mocowaniem.

« Odpowiedź #2515 dnia: Czerwiec 22, 2013, 10:13:14 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Wiązka? Chyba i tak idzie oddzielnie, bo jeszcze przekaźniki są oddzielnie dla wentylatora jednego, drugiego i klaksonu.

« Odpowiedź #2516 dnia: Czerwiec 22, 2013, 10:49:29 am »

piciek

• Gość
Zasilanie jest wspolne. Popatrz na schemat, w ktorych miejscach sa polaczenia odbiornikow. Musze przyznac, ze plusowa wiazka zostala(nie liczac kilku wpadek jak podswietlenie wskaznikow i problem z gaszeniem silnika w niektorych egzemplarzach) wykonana calkiem zgrabnie. Wszystko zamkniete w jednej puszce. Patrzac na niektore auta z tamtego okresu o podobnym wyposazeniu i mnogosc skrzynek jakie posiadaja budzi podziw dla polskich inzynierow z ZEM.

« Odpowiedź #2517 dnia: Czerwiec 22, 2013, 11:08:38 am »

Offline Łukasz - I-Love-Fso-

• Sympatyk
  • Jeśli jest w Tobie wiara, uda się wszystko !
    • FSO 125p
Silver przy takim wygłoszeniu ( zazdroszczę ) mógł byś iść w konkretne Car Audio i startować w zawodach :)
Czytam i czytam i widzie nie próżnujesz z tematem :) Ciekaw jestem finału :) Piona
FSO to coś więcej niż auta- to pasja to cale życie!

« Odpowiedź #2518 dnia: Czerwiec 22, 2013, 11:55:48 am »

piciek

• Gość
Car audio zostawiam na przyszly sezon. W tym roku blacharka, wygluszenie i jak sie uda do 10 sierpnia klimatyzacja, bo mam szalony pomysl jechac poldkiem na 2 tygodnie na balkany. Jak sie nie uda wrzucic klimy to niestety bede zmuszony jechac plastikowozem :(

« Odpowiedź #2519 dnia: Czerwiec 22, 2013, 12:31:49 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Wszystko zamkniete w jednej puszce. Patrzac na niektore auta z tamtego okresu o podobnym wyposazeniu i mnogosc skrzynek jakie posiadaja budzi podziw dla polskich inzynierow z ZEM.
To wcale nic dobrego akurat nie jest.W plusie widać oszczędności wprowadzone przez koreańczyków.