Ja tu nie doczytałem się niczego o limuzynach. O "wypiętrzonym" bagażniku - owszem. Siena, Thalia, Tempra, Vento mają wypiętrzone bagażniki i pojemność zbliżoną do opisanej przez źle nastawionego dziennikarza.
to przeczytaj calosc, moze znajdziesz cos o klasie sredniej i luksusie ,np. o potrzebie ABSu, bo korektor hamowania dziala tak jak go zaprojektowano ,a ten stary w oczach piszacego dzialal lepiej niz go zaprojektowano
sieny i thalii w tym roku jeszcze nie bylo, wiec nie ma tematu, vento i tempra byly ,ale zrobione na tej samej zasadzie i FWD,
FWD duzo zmienia wbrew temu, ze nie zrozumiales mojej wypowiedzi do ktorej tu sie odnosisz :
Długość bagażnika w Polonezie to akurat jest dość spora, w przeciwieństwie do głębokości. Ale most i resory nie są istotne. Tak po prostu zrobili. W SUVach tylnonapędowych też "od tak" są małe bagażniki.
a wiec latwo i prosto, bez niedomowien:
budowa zawieszenia tylnego jest istotna dla pojemnosci bagaznika,
ale pojemnosc bagaznika w sedanie nie jest istotna, jezeli nadwozie sedan ma swoje pierwotne przeznaczenie, czyli funkcje reprezentacyjną,
czyli nie jest sedanem w stylu brazylijskim - duzym bagaznikiem-schowkiem do ktorego trudno sie dostac,
wszystkie wymienione przeze mnie auta maja przeciez male bagazniki jak na swoje rozmiary ,taka Kappa bylaby zjechana bo ma przeciez bagaznik jak Siena ,czyli auto 2 klasy nizszej (C vs E) ,czyli ma maly, bo powinna miec 700L
wszystkie te auta maja ograniczone bagazniki budowa zawieszenia tylnego,
co maja wspolnego RWD jak w210 i e39 z FWD jak AR156 i Kappa ? wszystkie maja rozbudowane tylne zawieszenie zajmujace duzo miejsca w stosunku wleczonej belki,
i dlatego porownywanie Atu do sedanow brazylijskich pod wzgledem pojemnosci bagaznika swiadczy o nieznajomosci techniki motoryzacyjnej
Atu mogłoby z palcem w nosie mieć jakieś 5-8 cm wyższy bagażnik
i tak ma wysoki tylek, wiec z jeszcze wyzszym zahaczaloby o kategorie kombi

jak te sedany braylijskie np. cordoba/polo gdzie przez tylna szybe nic nie widac i manewrowanie na parkingu nie rozni sie od trucka z nadbudowa
gdyby np. podnieśli mocowania tylnej kanapy o te kilka cm w górę i przemodelowali wnękę koła (tak, żeby podłoga była zupełnie płaska), to bagażnik bankowo byłby nie dość, że większy to jeszcze bardziej gramotny
przeciez bagaznik jest plaski, to wykladzina ma przetloczenie,
wkladasz dojazdowke 125/70/14 i mozesz zrobic plasko jak nalesnik