Autor Wątek: Nietypowa tylna klapa - naprawa - LAMINAT  (Przeczytany 5729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nietypowa tylna klapa - naprawa - LAMINAT
« dnia: Kwiecień 23, 2013, 20:41:21 pm »

Offline Ubłocony

• Nowicjusz
    • Polonez Caro + 1.6GSI Radiowóz - Psi Patrol :)
Tylna klapa wygląda tak, jak pod linkiem poniżej.
Samochód jak widać był radiowozem.
Tylna klapa jest zrobiona z laminatu z włókna szklanego z żywicą epoksydową.
Z racji tego, że jest uszkodzony jeden z zawiasów - klapa się nie zamyka (policjanci reperowali to jakoś niefachowo i lewa strona jest "dłuższa" niż prawa...)
Ma ktoś z Was pomysł jak to cholerstwo naprawić? Więcej fotek mogę wkleić jutro...

Link do zdjęć radiowozu:
http://www.mojalbum.com.pl/Album=BWTF6HWV

Odp: Nietypowa tylna klapa - naprawa - LAMINAT
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2013, 23:01:04 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Uciąć co przeszkadza i zalaminować nowy zawias. Ponieważ tkanina szklana której użyjemy na nowym fragmencie, nie będzie połączona z tkaniną reszty klapy, można by dla pewności nawiercić dziurki i zszyć całość drutem który by następnie także zalaminować. Niestety rzeźba nieprzyjemna i trochę trudna, wymaga użycia maski z filtrami lakierniczymi oraz umiejętności zmatowienia i odtłuszczenia naprawianego elementu.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 28, 2013, 10:24:27 am »

Offline Ubłocony

• Nowicjusz
Banned, skąd Ty jesteś? Bo... wygląda na to, że wiesz jak się do tego zabrać....

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2013, 15:59:43 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A możesz dać konkretną fotkę tego uszkodzenia? Ja mam taką klapę i w niej zawiasy są przykręcane na śruby. Jak u Ciebie są mocowane?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 30, 2013, 16:51:10 pm »

piciek

• Gość
W wheeler dealers był odcinek, jak ED naprawiał tylną klapę włóknem szklanym i żywicą. Nie pamiętam jakie to było auto, chyba jakiś renault.

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 01, 2013, 21:28:03 pm »

Offline martinez#1970

• Klubowicz
Nie Renault, tylko moje drugie po Polonezie motoryzacyjne marzenie <lol>

Lepienie tylnej dokładki można obejrzeć tu: http://www.carvideos.eu/wheeler-dealers-2011-episodes/wheeler-dealers-2011-delorean-episode/

Coś mi świta, że z podobnych materiałów wykonuje się małe łodzie i kajaki. Ubłocony - jak nie dasz rady samemu, może w "biznesie okrętowym" poszukaj usługodawcy na taką naprawę.
Cytat: Macki
Nieuchronnie nadchodzą czasy, kiedy to Poldasy bardziej spawać niźli ciąć opłacać będzie się... :]

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 02, 2013, 02:18:44 am »

Offline Macki

• Sympatyk
  • The (Borbet™) A-Team :)
    • Polonez Caro 1.6GLI '95 Polonez Caro+ 1.8GTI '97 Dacia 1310p 1.3 '83 Skoda Felicia 1.3MPI'99
Z kumplem kiedyś naprawialiśmy Niewiadówkę w której kosz na butle "wszedł" do wnetrza (oczywiście przez ścianę pod szybą) z powodu spotkania ze słupkiem :P
Kupiliśmy żywice epoksydową, utwardzacz, koc gaśniczy (włókno szklane), coś do odtłuszczenia - może być np. płyn do czyszczenia tarcz hamulcowych, lakier i troche papieru ściernego.
Ustawiasz i dopasowujesz złamane części jak powinny być (ustawiasz też elementy typu zawias), odtłuszczasz, smarujesz miejsce żywicą z utwardzaczem i okładasz warstwami włókna szklanego dbając by były nasączone żywicą... Możesz też "uzbroić" drutem jeśli ma być w "trudnym" miejscu pod zawias. Tak lepisz aż wyjdzie na kształt robionego elementu/powierzchni czekasz aż zaschnie, a potem zdejmujesz nadmiary materiału, wygładzasz i malujesz. Tyle w skrócie.
Robota w sumie nie aż taka trudna, ale wymaga cierpliwości.
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2013, 02:20:50 am wysłana przez Macki »
był: Polonez Caro Plus 1.6 GSI '98 69E
       Polonez Caro 1.4 16V GLI '96 L115

Bądź kowalem swojego losu.
    ...i kompozytorem swojego Poloneza! ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Maj 02, 2013, 10:27:49 am »

Offline Ubłocony

• Nowicjusz
Dziękuję Panowie za pomoc.
Jak się obejść z żywicą, to wiem, tylko problem polega na tym, że nie mam garażu w którym możnaby spokojnie popracować, a taka praca pod chmurą jakoś mi się nie uśmiecha...
Wieeeem, marudzę :)

Znalazłem w Łodzi (bom stąd) firmę która naprawia przyczepy i campery. Wpadnę do nich w poniedziałek i zapytam ile mnie to będzie kosztowało. Jeśli będzie drożej od pieniędzy, to znajdę garaż :)

Grzech#1938 - zrobię fotki i wstawię. Myślałem, że tylko ja mam taką klapę ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Maj 02, 2013, 14:36:40 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Jakby co, to mój kumpel naprawia przyczepy kempingowe do Poznania chwila moment autostradą ;-)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 07, 2013, 23:05:00 pm »

Offline banned

• Sympatyk
a taka praca pod chmurą jakoś mi się nie uśmiecha...

Jak przesadzisz z utwardzaczem to nawet nie zdążysz jej nałożyć zanim wyschnie, nie ma obaw.

żywice epoksydową

To się poliestrową robi akurat.

odtłuszczasz

dobrze jest jeszcze zmatowić

Coś mi świta, że z podobnych materiałów wykonuje się małe łodzie i kajaki. Ubłocony - jak nie dasz rady samemu, może w "biznesie okrętowym" poszukaj usługodawcy na taką naprawę.

To jest proste, tylko wymaga cierpliwości, pewnej skrupulatności i no wdychanie tego syfu grozi uszkodzeniem mózgu. Łodzie i kajaki robi się z waty szklanej i żywicy poliestrowej. Osobiście wolę używać plecionej tkaniny bo sama w sobie ma mocną strukturę. Z takiej tkaniny robi się maski do samochodów.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #10 dnia: Maj 09, 2013, 09:06:44 am »

Offline Ubłocony

• Nowicjusz
Panowie, damy radę. Znalazłem firmę w mieście łodzi która podjęła się zrobienia tejż naprawy.
Będę lżejszy o jakieś dwie stówki, ale chyba wolę zlecić to komuś kto z tego żyje, niż rzeźbić samodzielnie.
Samodzielnie to mogę sobie wyklepać na płasko garb w kufrze i wymienić zbiornik LPG. Jakoś bliższe mi takie klimaty, niż budowanie czegoś z maty szklanej i żywicy - jakakolwiek by nie była ;)
Ale dzięki za podpowiedzi!