Autor Wątek: Wywaliło bepiecznik od kierunków  (Przeczytany 2975 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wywaliło bepiecznik od kierunków
« dnia: Październik 22, 2013, 10:54:40 am »

Offline micho83

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI+LPG "96
Witam,jak w temacie jadę sobie wczoraj dojeżdżam do krzyżówki,daję prawy kierunek i pyk-doszło mnie ze skrzynki bezpiecznikowej charakterystyczne ciche cyknięcie i koniec-kierunków brak.Jak dojechałem pod dom(niedaleko)wymieniłem bezpiecznik i wszystko działa.Także te pozostałe rzeczy co są na tym bezpieczniku(zapalniczka,zegarek,lampka sufitowa,a u mnie jeszcze el.szyby,CZ i alarm).Pytanie czy spotkaliście się z tym,czy jest jakiś pomysł gdzie potencjalnie mogło nastąpić przetarcie izolacji lub jakaś inna przyczyna?Z ciekawości wyjąłem przednie kierunki i obejrzałem kabelki ale są OK,jednak na wszelki wypadek i tak ich niesłonięty odcinek zaizolowałem taśmą.W bocznych zabezpieczenie kabelków jest też bardzo solidne.Dodam jeszcze że od pewnego czasu są kłopoty z alarmem-nie reaguje na pilota i nie jest to wina baterii bo założyłem nową to było tak że alarm jak chciał to się załączył albo nie,podobnie z wyłączaniem.Później nawet przez kilka dni działał idealnie,ale jakieś 3 tygodnie temu całkiem wyzionął ducha .Zastanawia mnie czy moźe to być jakiś związek.Alarm po włożeniu bezpiecznika zaczął wyć,ale można go deaktywować poprzez wyjęcie bezpiecznika i włożenie go ponownie ale przy włączonym zapłonie.Rzućcie jakimiś pomysłami bo niby jest już ok,ale to się może powtórzyć.Chociaż z drugiej strony z 1,5 roku temu wywaliło mi podczas jazdy bezpiecznik od modułu zapłonowego i po wymianie(bezpiecznika) sytuacja nigdy się więcej nie powtórzyła.

Odp: Wywaliło bepiecznik od kierunków
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2013, 11:16:30 am »

Offline jacek1234567890

• Sympatyk
    • POLONEZ ATU PLUS 99r.
    • Części Polonez Atu Plus 99r.
Na ile amper jest bezpiecznik? Może jest zbyt małej wartości aby uciągnąć tyle elektryki?

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2013, 11:34:12 am »

Offline micho83

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI+LPG "96
Powinien być 25A,ale miałem założony 20 A-nie miałem kiedyś 25 zapasowego.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 22, 2013, 11:50:36 am »

Offline Kleofas

• Sympatyk
    • Poldoford 2.0 SLE & reszta gruzów
Przeczytaj co napisałeś wyżej i masz odpowiedź dlaczego spaliło ci bezpiecznik.

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 22, 2013, 12:06:58 pm »

Offline micho83

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI+LPG "96
Okej tylko że ja go mam założonego już od dłuższego czasu,a to się stało dopiero wczoraj i w momencie włączenia kierunku-żadne inne obciążenie(poza pomijalnym w tym wypadku zegarkiem) nie pracowało,nie otwierałem szyby,nie wcisnąłem zapalniczki,ani nic.Bezpieczniki dobierane są z dużym zapasem i raczej gdyby go miało wybić z powodu zbyt małego prądu to stało by się to już dawno,tym bardziej że był już poddawany większym jednoczesnym obciążeniom np.szyba+CB z zapalniczki.albo kierunek+szyba,albo awaryjne+szyba,albo kierunek+szyba+CB.

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 22, 2013, 14:17:55 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Bo akurat teraz tyle pobrało prądu.  Jeśli piszesz, że alarm jest do tego samego bezpiecznika podpięty i nie działa sprawdź czy nie jest zepsuty i np nie pobiera nadmiernie dużo prądu.
Załóż bezpiecznik taki jaki ma być i jeśli ten się spali dopiero szukaj przyczyny.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2013, 17:04:41 pm »

Offline micho83

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI+LPG "96
Mierzyłem dziś na tym bezpieczniku prąd pobierany w trakcie spoczynku.Jest ok.60mA zarówno przy włączonym zapłonie jak i wyłączonym,więc alarm raczej nie pobiera tu jakichś niewłaściwych ilości prądu bo przy załączonym zapłonie jak odzyska zasilanie to nie zaczyna wyć,więc nawet do rozpoznawania że odzyskał zasilanie nie pobiera nic,więc to by znaczyło że te 60mA przypada w całości na zegarek i jest to wartość w przeliczeniu poniżej 1W.No chyba że układ alarmu nawet w stanie wyłączenia coś tam pobiera to wtedy te 60mA przypada częściowo na zegarek,a częściowo na alarm.Dla porównania moje radio na czuwaniu(kiedy + jest podany tylko na kabelek pamięciowy)bierze ok 10mA,ale już przy podaniu napięcia także na kabelek ,,po zapłonie"już ok. 100mA.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2013, 17:08:58 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Poszukaj przetarc o okolicach kolumny kierowniczej
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2013, 19:43:38 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
Spotkałem się również kilkakrotnie w mej karierze z żarówką powodującą spalenie bezpiecznika.

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 23, 2013, 19:55:38 pm »

Offline micho83

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI+LPG "96
Po przepaleniu bezpiecznika i jego wymianie wszystkie żarówki działają.Mógłbyś napisać czy te żarówki to wywalały bezpiecznik w momencie gdy same się przepalały czy wywalały i potem były sprawne.Dzięki za podpowiedzi,jak ktoś ma jeszcze jakieś doświadczenia i pomysły to byłbym wdzięczny.Na razie pojeżdżę i zobaczę co będzie.Bezpiecznik dałem 25.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 27, 2013, 20:25:39 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
Żarówki normalnie świeciły i np nie wywalały bezpiecznika od razu tylko po kilku minutach świecenia lub sekundach albo od razu. Nigdy nie miałem takiej sytuacji żeby przepalona żarówka robiła zwarcie.