Autor Wątek: Pytanie o wartość  (Przeczytany 8342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pytanie o wartość
« dnia: Grudzień 12, 2013, 16:14:24 pm »

bibencjuszek

• Gość
Witam serdecznie!
Jestem nowy na forum więc jeżeli piszę nie w tym dziale to proszę o przekierowanie.
Chciałem zapytać o wartość samochodu Polonez Atu Plus lub Caro Plus z '97 roku. Samochód ma przejechane tylko 17 tys. km, garażowane przez 16 lat, nigdy nie widziało zimy i soli, wszystkie części w oryginale, od nowości w rękach pierwszego właściciela. Niestety nie wiem jaki to jest silnik. Proszę o podpowiedź ile rzeczywiście wart jest taki samochód. Proszę o uczciwą wycenę. Będę wdzięczny.

Odp: Pytanie o wartość
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 12, 2013, 16:18:39 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Trudno to jednoznacznie stwierdzić, samochód jest w pieniądzach warty tyle ile ktoś jest skłonny za niego zapłacić. Walory takiego nowego, dobrze zachowanego auta na pewno są duże, natomiast jeżeli chodzi o wartość rynkową to bym go potrzymał jeszcze z 5-10 lat w tym stanie i jego wartość na pewno wzrośnie.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2013, 16:21:17 pm »

bibencjuszek

• Gość
Na pewno wzrośnie tylko ciekawy jestem ile na tą chwile może być wart.

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 12, 2013, 16:29:53 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Kilka tys.  :] Cena jaką uda Ci się uzyskać to sprawa bardzo indywidualna. Grunt to znaleźć kupca, jest teraz moda na polską motoryzację i jest trochę kolekcjonerów którzy czasami są gotowi dość dobrze zapłacić, ale nie jest ich znowu tak dużo. Mój kolega np. kupił swego czasu zwyczajnego Plusa GLI za 1500zł, przeciętna używka ale dobrze zachowana. Miał fart bo jak podjechał pod blok to sąsiad już chciał odkupić za 2 tys. Kolega się nie zgodził bo chciał nim jeździć. Za rok pękł i skusił się na 3 tysiące. Teraz żałuje decyzji bo wprawdzie zarobił 1500zł, ale od tego czasu ma same przykre przejścia z używanymi autami zagranicznymi.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 12, 2013, 16:30:31 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zaleznie od stanu faktycznego cena od 2 do 5 kpln ,wiecej raczej nikt za nieslawnego Boscha nie da,chyba ze znajdziesz jakiegos schizola,
ale Ja jako schizol boschowy nie mam kasy i moge dac 2kpln :p
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2013, 16:59:29 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Tylko że póki co nie wiadomo co to za silnik. Multec GSI jest bardzo dobry, więc będzie wart więcej od Boscha, a GTI tym bardziej. Niezależnie od tego co mówią niektórzy, Plus z fabrycznie zamontowanym Roverem to model w jakimś sensie unikatowy, bo produkowany tylko przez rok. Ja bym nawet za zwykłe GLI z Boschem przy stanie nowy z salonu chętnie dał i 7 tys... gdybym miał taką sumę wolną ;p
« Ostatnia zmiana: Grudzień 12, 2013, 17:01:10 pm wysłana przez banned »

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2013, 18:32:09 pm »

piciek

• Gość
Wystaw na allegro, to sie dowiesz. Tutaj raczej nikt Ci go nie wyceni, bo niestety to forum osob, ktore w wiekszosci sa w stanie dac za auto max 2K PLN i serwisuja je na szrocie. Jesli nie jest zastany, zardzewialy i ma wszystkie czesci oryginalne to mozesz probowac wolac kwote 5 cyfrowa.

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 13, 2013, 08:34:18 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Jeśli ma być dużo wart, to prócz tego, że musi posiadać części oryginalne, to nie może być tak jakiś patentów, typu zaczepy na kubki, itp.
silnik to sprawa drugorzędna, chociaż jak by miał rovera, to będzie podnosić wartość o jakieś 20-30%
niestety często takie samochody z garażu są poobijane i powgniatane-jeśli ten nie jest, to faktycznie można próbować wołać 10k. Jednak uważam, że to jest górna granica.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 13, 2013, 15:18:47 pm »

bibencjuszek

• Gość
Oglądałem dzisiaj ten samochód. Ogólnie jest piękny, stan blacharski idealny. Silnik z tzw. Boschem. Stan Licznika 17,480 km. W środku są pozostałości po fabrycznej folii. Zero korozji, stan blacharki - idealny. Przechowywany w garażu pod plandeką. Są jedynie dwa mankamenty:
1. Zderzaki do lakierowania. Przedni jest lekko otarty z prawej strony, a tylny miał małą przygodę ze słupkim prawdopodobnie i trzeba polakierować.
2. Akumulator miał mały wyciek i trzeba doczyścić to pod maską i prysnąć pistoletem.
Poza tym wszystko idealne. Próbowałem stargować cenę do 2500-3000 zł, babcia uparła się, że 3500, ale w wielkich bólach. Myślałem o zakupie i sprzedaży za yższą cenę, ale nie wiem czy to się będzie opłacać przez wzgląd na te zderzaki. Co Wy na to?

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 13, 2013, 15:30:59 pm »

Offline Ciastek

• Sympatyk
  • PN 1.8 16v, AR 147 1.9jtd, Ducati Monster 900
Czegoś tutaj nie rozumiem. Chcesz wytargać od staruszki auto za grosze i pytasz na forum miłośników tej marki jak najdrożej sprzedać? Najlepiej ukradnij jej ten samochód wtedy najwięcej zarobisz nierobie.

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 13, 2013, 15:41:53 pm »

bibencjuszek

• Gość
Pytam bo ja zupełnie nie mam orientacji w temacie. Nie szukałem takiej okazji i nie bawię się zawodowo w "lichwiarstwo". W pracy podeszła do mnie kobieta i po prostu zapytała czy nie szukam samochodu. Tak sie złożyło, że akurat szukam. Poszedłem zobaczyć, podałem swoją cenę i tyle. Nie rozumiem co w tym złego?

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 13, 2013, 15:57:41 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
z porysowanymi zderzakami to nie ukrecisz z tego kasy ,bo 3500kpln niezla cena zeby kupic i taka sobie ,zeby sprzedac,
mi osobiscie obdarte zderzaki nie przeszkadzaja i gdy szukalem auta z 3kpln w reku to jakos takie okazje sie nie trafialy ,a do tak ladnego egzemplarza bylbym sklonny dolozyc te 500pln,
jak pomalujesz zdarzaki to juz malowany ,
nawet jak ma caly czas stac w garazu ,to za boscha nikt duzej kasy nie wylozy,
jak nie jestes handlarzem Mirasem to nie zarobisz ,a sprzedawac sie moze dlugo
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 13, 2013, 15:58:06 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Nie masz orientacji za ile kupić auto dla siebie czy nie orientujesz sie na ile wycisnąć babcię w dół i na ile potem wywindować w górę bo to dwie różne sprawy :P

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 13, 2013, 16:05:06 pm »

bibencjuszek

• Gość
Narazie chciałem kupić dla siebie, ale mój budżet nie przekracza 3000 tys+lakierowanie zderzaków to dla mnie za dużo. Jeżeli nie uda mi się kupić samochodu od tej Pani dla zainteresowanych podam do Niej kontakt.

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 13, 2013, 16:57:27 pm »

Offline Tomsonz

• Sympatyk
    • Caro Plus 1.4 GTi
bosz 97 to raczej tak jak mówią koledzy koło 2 tys. musiałby mieć jakis rarytasowy kolor i coś fajnego żeby był wart te 3-4tys.
Polonezów nie do zliczenia, fan i posiadacz srebrnych kombi z roverem.... ( tak było kiedyś )

Aktualnie kiszę sobie GTi  do buczenia w weekendy.

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 13, 2013, 22:12:37 pm »

bibencjuszek

• Gość
Dziekuje wszystkim. Temat uwazam za zamkniety :)

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 17, 2013, 20:13:04 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Czegoś tutaj nie rozumiem. Chcesz wytargać od staruszki auto za grosze i pytasz na forum miłośników tej marki jak najdrożej sprzedać? Najlepiej ukradnij jej ten samochód wtedy najwięcej zarobisz nierobie.

<ok> Pewnie nawet nie pomyślał że to zwyczajnie nieetyczne.

bosz 97 to raczej tak jak mówią koledzy koło 2 tys. musiałby mieć jakis rarytasowy kolor i coś fajnego żeby był wart te 3-4tys.

Tak, nowy samochód z salonu za 21 tys. zł którego już nie można kupić, przejechał 17 tys. km. i jego wartość spadła do dwóch tysięcy. Znajdź mi takie auto za takie pieniądze to biorę kredyt i kupuję za te 2 tys.

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 17, 2013, 20:28:31 pm »

Offline mily24

• Sympatyk
  • HEBEL TEAM - Ekipa z Krakowa
Cytat: Tomsonz w Grudzień 13, 2013, 16:57:27 pm

Tak, nowy samochód z salonu za 21 tys. zł którego już nie można kupić, przejechał 17 tys. km. i jego wartość spadła do dwóch tysięcy. Znajdź mi takie auto za takie pieniądze to biorę kredyt i kupuję za te 2 tys.
już raz znalazł, tyle ze specjalna dopłata była bo gsi a nie bosz, teraz ten wóz stoi u mnie pod blokiem pod kocykiem
Daewoo Polonez '99 nowy 1.6GSI
Sweter mk2 1.8 KAMEI X1

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 17, 2013, 20:35:46 pm »

Offline Tomsonz

• Sympatyk
    • Caro Plus 1.4 GTi
polonez już po 2 latach tracił 50% swojej wartości, zresztą tych boszów 97 jest na pęczki a czy ma 60 czy 17tys to prawie różnicy nier robi jak auto jest dbane. czasem taki zastany 17tys km jest gorszy od takiego 60 dmuchanego i chuchanego w garażu.
a no i znalazłem Miłoszowi piękne srebrne GSI z pakietem nowych zimówek i zapachu nowości :)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 17, 2013, 20:43:35 pm wysłana przez Tomsonz »
Polonezów nie do zliczenia, fan i posiadacz srebrnych kombi z roverem.... ( tak było kiedyś )

Aktualnie kiszę sobie GTi  do buczenia w weekendy.

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 17, 2013, 21:07:27 pm »

Offline ZMD

• Sympatyk
    • Polonez
A co to ma do rzeczy czy GSI czy Bosch? Jak auto będzie zapewne stało w garaż non stop,a jarał będzie nim się tylko własciciel,bo jeśli chodzi o codzienna eksploatację to ma wtedy to sens jaki silnik.