Autor Wątek: Alternator rover - problemy z kontrolką ładowania  (Przeczytany 2092 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Alternator rover - problemy z kontrolką ładowania
« dnia: Marzec 12, 2015, 11:31:06 am »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Coś zaczyna mi się dziać z altkiem, a konkretnie z kontrolką ładowania. Po przekręceniu w pozycję zapłonu kontrolka nie zapala się, ale nie zawsze.

Rano po nocy, gdy silnik zimny kontrolka normalnie się zapala i gaśnie po uruchomieniu silnika, gdy silnik się nagrzeje powiedzmy do 80-90 stopni (temp. płynu na wskaźniku) to po włączeniu zapłonu kontrolka już się nie pali, po odpaleniu silnika brak ładowania (napięcie 12,30), po kilku sekundach, albo delikatnej przegazówce wraca do normy (14,1 przy włączonych światłach mijania). Żarówka w zegarach jest sprawna, po zwarciu przewodu wzbudzenia do masy zapala się. Podejrzewam że pada regulator napięcia, tylko czy można to jednoznacznie stwierdzić po takich objawach?

Napięcie ładowania na zimnym silniku 14,5V, gdy się nagrzeje 14,1V, podczas pełnego obciążenia nie spada poniżej 13,9V.

Alternator pochodzi z rovera 214 (oznaczenie CA1318 wg. internetów, prąd 65A), taki jak na foto niżej. Ktoś posiada coś podobnego u siebie i wymieniał regulator napięcia, zna oznaczenie?

Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

Odp: Alternator rover - problemy z kontrolką ładowania
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 12, 2015, 14:26:58 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
To może być zwykła przerwa w obwodzie kontrolki, który odpowiada za wzbudzenie (może być słaby styk itp) Raz jest kontakt, raz nie ma. Gdy straci połączenie lampka się nie świeci bez względu na to czy ładowanie jest czy nie.
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 12, 2015, 18:46:21 pm »

Offline bodzio333

• Nowicjusz
    • 125p
A sprawdzałeś stan szczotek, musisz do tego skombinować kluczyk nasadowy 5,5. sprawdz przy okazji stan komutatora
« Ostatnia zmiana: Marzec 12, 2015, 18:48:43 pm wysłana przez bodzio333 »

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 12, 2015, 20:07:14 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Już tłumaczę.
Wraz ze wzrostem temperatury rośnie rezystancja (nagrzany metal gorzej przewodzi prąd)
W związku z tym że instalacja ładowania w poldoroverze została zaprojektowana przez upośledzone autystyczne dzieci - przewód ładowania
leci sobie od alternatora, pod silnikiem aż do rozrusznika gdzie następuje erozja tegoż przewodu i jego oczka dzięki czemu że jest to najrozsądniejszy sposób umieszczenia przewodu.
Dlatego też - na alternatorze masz taką śrubę (oznaczoną jako B+) weź do niej porządny przewód taki 16mm^2 przykręć i połącz najkrótszą możliwą drogą z plusową klemą akumulatora.
To raz.

Dwa - obwód wzbudzenia też jest super bo jest to chyba najcieńszy przewód w całej instalacji zintegrowany w jednej wtyczce z tymi od ładowania.
Wyjmij kostkę, przeczyść i dobrze posmaruj.

Nastepnie.
W całym samochodzie za całe ładowanie odpowiada JEDNA żaróweczka (ta którą masz w liczniku) jeśli ona padnie - ładowania nie będzie (tzn pozniej altek sie wzbudzi na wysokich obrotach ale to inna historia)

Sprawdź czy nie jest przepalona, czy jest odpowiedniej mocy, i czy ciasno siedzi w swoim gniazdku.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 12, 2015, 20:26:11 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Bypass z altka do Aku był jednym z pierwszych usprawnień odkąd mam ATU w swoim posiadaniu (2011) ;)

Przeczyściłem dzisiaj wszystkie możliwe połączenia w obwodzie - zaczynając od oczka przy alternatorze, następnie 13'stka i kończąc na żarówce w zegarach. Jak na razie kontrolka i ładowanie działa prawidłowo (ale silnik zimny) - zapala się po przekręceniu kluczyka w pozycję zapłonu i gaśnie po uruchomieniu silnika. Zobaczę jutro jak zachowa się jutro gdy silnik się odpowiednio nagrzeje.

Cytuj (zaznaczone)
Dwa - obwód wzbudzenia też jest super bo jest to chyba najcieńszy przewód w całej instalacji zintegrowany w jednej wtyczce z tymi od ładowania.
W seryjnym alternatorze może i tak ;) Jak zaznaczyłem w pierwszym poście alternator mam z Rovera 214, a tam przewody wzbudzenia i prądowy są przymocowana za pomocą końcówek oczkowych.

Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 13, 2015, 07:42:31 am »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Często objawem padania regulatora są objawy jakie opisujesz. Ja bym wymienił na drugi
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r