Autor Wątek: Polonez Caro 1992 1.6 GLE  (Przeczytany 5188 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez Caro 1992 1.6 GLE
« dnia: Czerwiec 11, 2015, 22:24:26 pm »

Offline KBF

• Nowicjusz
    • Caro 1992
Witam serdecznie

Od jakichs 3 godzin jestem posiadaczem bialego Poloneza z przebiegiem 45500 km. Samochod ma zalozone jeszcze opony Stomila. Jest to Caro Mr91, czyli pierwsza seria, waski most, metalowe podszybie, fotele starego typu, stare kwadratowe zegary.

Znajdowal sie w pobliskiej miejscowosci, pojechalem zobaczyc jak jezdzi, po czym juz pierwsza stycznosc z nim byla przyjemna. W porownaniu do 125p mialem wycieraczke tylna, radio i inne bajery. Slowem pne sie w gore :P Mimo tego, ze samochod stal troche czasu, to hamulce nadal pieknie dzialaja, silnik odpala za pierwszym razem, prowadzi sie swietnie. No i podjalem decyzje. Nikt mi go nie sprzatnal sprzed nosa przez ten czas, wiec musial byc moj. Dalem za niego troche wiecej niz chcialem, ale za to dostalem sporo czesci. Zapasowy kierunkowskaz, nowy zacisk hamulca, dwa kapsle, nowy filtr i wal napedowy. Po podniesieniu samochodu moglem obejrzec podloge. Nie ma ani jednej latki, korozji brak, calosc zabezpieczona antykorozyjnie. Auto bylo podobno malowane, ale w oryginale tez byl bialy, wiec mi to nie przeszkadza.

Pojechalem nim te kilkanascie kilometrow do domu, do radia wrzucilem kasete "The best of Chris Rea" i doslownie odplynalem. Jechalo sie po prostu super. Jest ciszej niz w Fiacie, radio przygrywalo, wiatr owiewal kabine przez otwarta szybe. Chyba nie pozaluje tej decyzji ;)

Na pewno przy samochodzie jest kilka rzeczy do zrobienia. Chce wrzucic do tylu pasy bezpieczenstwa - musze to zrobic, bo bede musial niedlugo wiezc dziecko w foteliku, wiec przynajmniej z jednej strony. Nie ogladalem dokladnie gdzie powinien byc zamontowany, ale wkrotce to zrobie. Po Fiacie zostaly mi 2 opony, a te Stomile chyba zdejme, bo szkoda ich zeby jezdzic. Jesli ktos jest chetny, to moge zaproponowac wymiane na 4 zwykle zimowki Debicy/Kormorana, co tam kto ma w takim rozmiarze. Pierwsza usterka tez do usuniecia - nie moglem zamknac szyby, bo w pewnym momencie sie zacinala, na szczescie delikatnie sie udalo. Byc moze w srodku trzeba cos przesmarowac. No i wspomniany lokalizator w innym dziale. Reszta to sprawy kosmetyczne, umyc, wyczyscic itp. Silnik jezdzil na oleju mineralnym, po Fiacie tez zostalo mi jeszcze pol butelki, wiec bede mial na wymiane.

Mimo ze do tej pory jechalem nim tylko dwa razy, to juz nie moge sie doczekac nastepnych. Czym predzej zalatwiam przeglady, ubezpieczenie, sprawy z przerejestrowaniem i jezdzic ! Zdjecia juz wkrotce, poki co nie mialem czym zrobic.

Odp: Polonez Caro 1992 1.6 GLE
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 11, 2015, 23:53:29 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Po czym sądzisz że ma 45500?
a nie 145500 lub 245500?
Ma plomby na liczniku i skrzyni?
Czy ogólny stan auta wskazuje na taki przebieg/ wraz z nieużywanym zapasem, kompletem narzędzi itp?
Jaki masz wzór tapicerki/ diagonal w jodle czy coś lepszego czyli welur czarny a po środku  szkocka krata a może diagonal na drzwiach lub skaja i szkocka krata w kolorze czerwonym? Mieszek masz harmoniję czy jeszcze plaster pseudo skaji?
ogólnie gratuluje zakupu auta, ale przydały by się fotki aby go obejrzeć...

FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 12, 2015, 00:14:09 am »

Offline KBF

• Nowicjusz
    • Caro 1992
Tylko takie fotki mam, w sumie sam dostalem je chwile temu. Na lepsze musze zrobic sesje.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/68fdeb0c2d8047ba.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/47539d9d498fca04.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3bf3d26421a33405.html

Jak widac jest welur z wzorkiem, mieszek skajowy. W srodku samochod wyglada naprawde dobrze, kierownica i fotele nieprzetarte, deska niepopekana, calosc tylko troche brudna. Pod tym wzgledem mysle, ze przebieg moze byc serio autentyczny.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 12, 2015, 00:27:46 am »

Offline Gomulsky

• Sympatyk
    • Kombi 1,8 16V
Na oko bardzo ładna sztuka, tylko pogratulować zakupu :) Swoją drogą widać, że poprzedni właściciel bardzo dbał o szczegóły (patrz nr rej.). No i relikt tamtych lat, kolumienki na tylnej półce.
PS. Białe Polonezy coś w sobie mają :)

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2015, 01:04:13 am »

Offline Szymon

• Sympatyk
    • B01AAA
Stare Stomile to wrzuć na półkę w garażu i kup coś świeżego. Mało brakowało i sam bym się grubo przejechał "dzięki" nieświeżym oponom. A szyba to z przodu u pasażera? :P

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2015, 01:46:41 am »

Offline KBF

• Nowicjusz
    • Caro 1992
Stare Stomile to wrzuć na półkę w garażu i kup coś świeżego. Mało brakowało i sam bym się grubo przejechał "dzięki" nieświeżym oponom. A szyba to z przodu u pasażera? :P

Tak, przod pasazer ;)

A opon nie mam gdzie wrzucic niestety, inaczej bym sie nie zastanawial. Dwie letnie juz sa, wkrotce sie dokupi dwie kolejne. A zimowek do niego niestety nie mam. Nie wiem ile warte sa takie Stomile, ale z racji ze juz sie ich nie produkuje, to moze ktos zrobi z nich jakikolwiek uzytek ?

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 12, 2015, 01:57:31 am »

Offline Szymon

• Sympatyk
    • B01AAA
Tak, przod pasazer ;)
Ten typ tak ma. U mnie w borku się blokuje, u kolegi w Caro też tak było :D

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 12, 2015, 08:49:29 am »

Offline LeszekR

• Sympatyk
    • Polonez 1980 - 58kkm Polonez 1989 - 63kkm BoroTruck 1989 - 68kkm Polonez 1996- 69kkm
Klimatyczne auto gratuluję i czekamy za większa ilością fot. Szkoda tylko tych czarnych tablic:(
Borewicz   1980
BoroTruck 1989
Akwarium  1989
Caro          1996

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 12, 2015, 11:01:28 am »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Bardzo przyjemne Caro  <spoko> Z uwagi na stan, drugą rzeczą jaką bym polecał po zmianie opon byłaby kompleksowa konserwacja antykorozyjna ( profil + spód ) tego Poloneza, żeby długo cieszył oko :) Jeśli chcesz nim śmigać na co dzień to również polecam pokrowce na fotele bo kanapy z Caro mają tapicerki podatne na przetarcia. Fajne kolumienki z tyłu, jakiej firmy i jak grają :) ?

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 12, 2015, 12:46:49 pm »

Offline KBF

• Nowicjusz
    • Caro 1992
Tak, przod pasazer ;)
Ten typ tak ma. U mnie w borku się blokuje, u kolegi w Caro też tak było :D

I wszystko jasne ;)

Klimatyczne auto gratuluję i czekamy za większa ilością fot. Szkoda tylko tych czarnych tablic:(

Chetie bym je zatrzymal, ale watpie czy pani w urzedzie pojdzie na to, ze je "zgubilem" :P

Bardzo przyjemne Caro  <spoko> Z uwagi na stan, drugą rzeczą jaką bym polecał po zmianie opon byłaby kompleksowa konserwacja antykorozyjna ( profil + spód ) tego Poloneza, żeby długo cieszył oko :) Jeśli chcesz nim śmigać na co dzień to również polecam pokrowce na fotele bo kanapy z Caro mają tapicerki podatne na przetarcia. Fajne kolumienki z tyłu, jakiej firmy i jak grają :) ?

Konserwacja w aucie byla zrobiona, od tamtej pory malo jezdzil. Jak trafi sie okazja to podwozie tez sfotografuje. Pokrowce pewnie tez zaloze, do Fiata zamowilem takie na miare i bylem z nich zadowolony. Kolumienki sprawdze dzisiaj, tak jak i sprzet audio w postaci radia kasetowego. Radio odbiera super, z kasetami gorzej, byc moze glowica jest zakurzona

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 12, 2015, 12:58:13 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Chetie bym je zatrzymal, ale watpie czy pani w urzedzie pojdzie na to, ze je "zgubilem" :P
nie musi na nic isc - napiszesz oswiadczenie i co ci zrobia ?
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 12, 2015, 14:24:28 pm »

Offline mruk1313

• OHV-FSO HEKO TEAM
  • Sympatyk
  • 19 lat z FSO
    • FSO POLONEZ CARO+ 1.6GSI 1998r. 60tyś km... i coś jeszcze x2......
Odnośnie tablic, pani z okienka idzie na zgubienie, oświadczenie o braku tablic ( chyba że jest nadto upierdliwa i wredna i fałszywa i robi schody).
Przerabiałem to 2 miechy temu ze swoim plusem, tablice ori czarne PCM zostały, teraz wiszą białe i wszyscy są zadowoleni.
Ogólnie ładnie się prezentuje. Widać ktoś dbał i szanował go.
Biały kolor, szara stalówka plus dekielek czarny i jest super.
Brakuje mi pomarańczowych owiewek heko:).
Gratuluje nowego nabytku.
Dbaj , szanuj, dużo wosku, konserwacji, fluiodlu i smaru i niech służy.
Ps. czekam na więcej foto, wnętrza, i detali.
FSO cars from POLAND
...........3xFSO.........

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 13, 2015, 22:36:52 pm »

Offline KBF

• Nowicjusz
    • Caro 1992
Dzisiaj wybralem sie samochodem na wycieczke do Biedronki, na szczescie byla blisko, bo w powrotna strone samochodzik nie chcial juz pojechac. Winowajca jest slaby akumulator, na szczescie znalazl sie mily pan, ktory wspomogl mnie przewodami - pozdrawiam go serdecznie. Sprawdzalismy go przed chwila i oprocz nieco luznych klemow traci dosc szybko napiecie. Byc moze prostownik zdziala cuda.
Poczatkowo zauwazylem tez niedzialajacy klakson - na szczescie po wymontowaniu okazalo sie, ze jest po prostu odpiety, na sztywno do akumulatora trabil. Musial sie gdzies zapodziac przewod, a niestety elektryk ze mnie marny, wiec mam nadzieje, ze nie bedzie to skomplikowana robota.
Najgorszym znaleziskiem byly pogryzione pokrowce na zaglowki i zakopany w nich ratatuj, ktory chyba zwiedzil dokladnie samochod, bo w poblizu zapasowki zostawil slady swojej obecnosci.

Zdjec niestety poki co dalej nie ma, od poniedzialku czeka mnie poczatek biegania urzedowego, mam nadzieje ze uda mi sie wszystko zalatwic w miare szybko (najlepiej w tym tygodniu), bo czas goni.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 14, 2015, 18:47:30 pm »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Najgorszym znaleziskiem byly pogryzione pokrowce na zaglowki i zakopany w nich ratatuj, ktory chyba zwiedzil dokladnie samochod, bo w poblizu zapasowki zostawil slady swojej obecnosci.

To, co ja odkryłem w naszym Lublinie po jego zakupie też przechodzi ludzkie pojęcie. Wszędzie wielkie szczurze odchody - w kabinie pasażerskiej pod fotelami, pod deską rozdzielczą, pod maską. Szczury przedostały się do środka przez gumę i mieszek lewarka zmiany biegów, zwyczajnie je przegryzając. Do tego poprzegryzane różne przewody pod deską, a pomimo tego wszystko działało. Ciekawe w jaki sposób szczury/myszy dostały się do Twojego Poloneza...

Tak swoją drogą, już drugiego dnia po zakupie Lublina "dwuletni" akumulator był kompletnie rozładowany - po rozkodowaniu oznaczeń, okazało się, że poczciwa Centra Plus 95 Ah ma nie 2, a 6 latek, a po odkręceniu korków ujrzałem coś, co bardziej przypominało kolorem błoto, niż elektrolit. Ładowanie 2A prądem przez 48 h dało tyle co nic - 10 obrotów wałem i akumulator wyładowany. Także historie bardzo podobne - szykuj się na zakup akumulatora. Z mojego doświadczenia polecam Centrę Plus 62 Ah 540 A, kosztuje coś około 250-270 zł, a w 2 naszych Poldkach już sporo czasu dają radę.

Pozdrawiam! ;)
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2015, 02:52:38 am »

Offline KBF

• Nowicjusz
    • Caro 1992
Ogladajac reszte auta na szczescie nie zauwazylem dalszych oznak dzialalnosci gryzonia. Podejrzewam, ze ten w pokrowcach juz lezal w nich nieco dluzszy czas i to poza samochodem, bede musial zerknac na okolice zapasowki. Na pewno jednak nie dostal sie przez podloge, bo ogladalem ja od spodu i nie jest dziurawa.

Akumulator bedzie nowy, to jasne. Tamten byc moze schowam do piwnicy, po podpieciu do prostownika moze od biedy sluzyc za awaryjny, w koncu jeszcze da rade odpalic na nim. Zalozylem tez temat w dziale elektrycznym o TK102B, zapytam sie przy kupnie o to jak aku znosi taki wynalazek, moze sprzedawca cos mi doradzi

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2015, 08:44:38 am »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
We wnęce masz dziurę na przewody :P Gryzoń przejdzie :P
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 17, 2015, 00:37:58 am »

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 17, 2015, 08:31:34 am »

Offline jacek2

• Sympatyk
    • borewicz 89
Bardzo ładne auto. Pogratulować zakupu. Miłego użytkowania życzę

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 17, 2015, 08:38:59 am »

Offline LeszekR

• Sympatyk
    • Polonez 1980 - 58kkm Polonez 1989 - 63kkm BoroTruck 1989 - 68kkm Polonez 1996- 69kkm
Ekstra polonez. Czuć klimat z premiery wąskiego. Do pełni szczęścia pasowałby mi GLD pod maską.
Borewicz   1980
BoroTruck 1989
Akwarium  1989
Caro          1996

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 17, 2015, 09:37:10 am »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Po zdjęciu kolumienki to Tonsil ZgS-15-8-680 :) Polskie głośniki w Polskim aucie  <spoko> Polonez prezentuje się naprawdę super, nie myślałeś nad OZ do niego ?