Autor Wątek: 1.6GSI czasem szarpie  (Przeczytany 5376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

1.6GSI czasem szarpie
« dnia: Lipiec 21, 2015, 21:46:20 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Mam problem.
Mam silnik 1.6GSI wymieniłem w nim świece, kable, silnik krokowy.
Niestety powyżej 3500 obrotów i czasem poniżej 2000 obrotów silnik szarpnie i włącza się od razu kontrolka silnika na chwilę i później gaśnie.
Problem występuje zarówno na benzynie jak i na gazie.
Na razie zauważyłem, że jest to na ciepłym silniku.
Nie wiem czy to może mieć z tym związek ale czasami cyknie jakiś przekaźnik - niestety dzieje się to tylko podczas jazdy i nie mogę zweryfikować który (przekaźnik od wtrysku i pompy paliwa wymieniłem.

Czy ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dzięki

Odp: 1.6GSI czasem szarpie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 21, 2015, 22:21:37 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Jak masz możliwość to spróbuj podmienić czujnik położenia wału korbowego.
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 25, 2015, 21:03:16 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Dzięki niestety, wziąłem go na dłuższą trasę i okazało że zaczęło bardzo szarpać, a następnie nierówno pracować.
Teraz wydaje dźwięki jakby to był silnik z malucha, co więcej silnik krokowy wydaje dźwięk jakby ciągle pracował (nawet jak silnik jest wyłączony - ale stacyjka jest przekręcona).
Niestety mam wrażenie jakby nie palił na wszystkie cylindry i strasznie śmierdzi benzyną.

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 26, 2015, 14:22:03 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Witam, podepnę się i ja, właśnie i w swoim GSI z LPG zauważyłem podobne problemy. Odpala normalnie, najpózniej  za drugim razem , ale z odpalaniem nie ma problemu, natomiast podczas jazdy czasami mu odwala i traci moc i gaśnie, po zatrzymaniu po  paru minutach odpala i dalej jedzie jak ma humor to bezproblemowo, a jak coś odwali to znów zaczyna wariować i znów trzeba się zatrzymać i próbować odpalić jechać. Podczas jazdy jak zaczyna wariować na LPG to przełączałem na benzynę i czasami dalej jechał  dobrze, a  i na benzynie też czasami wariował. Wymieniłem CPWK , poprawa nie wystąpiła, czyli coś innego ma jakąś przerwę czasami występującą, tylko pytanie co, świece były wymieniane, przewody zapłonowe również, nic to nie dało. Może ktoś miał podobny problem, aha sczytałem błędy  i pokazało 12, co jest normalne, oraz 93 błąd modułu OUAD, ale przy tym błędzie ładnie pracował.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 26, 2015, 21:26:07 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Ludziska kochane podpowiedzcie coś, może ktoś miał już taki problem.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 27, 2015, 01:21:56 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
na gazie moga byc rozne przyczyny, najpierw musisz wiedziec,czy to samo dzieje sie na benzynie,
ale nie po przelaczeniu,tylko reset ECU i jazda na benzynie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2015, 19:54:57 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Niestety wymieniłem czujnik położenia wału, cewkę oraz raz jeszcze silnik krokowy i nie pomogło.
Silnik zapala jak jest zimny to czasem nawet zapali dobrze jak tylko rozpocznie 50 stopni i więcej to zaczyna dziwnie chodzić.
Umieściłem filmik jak to działa - od 00:00 - 00:35 jest silnik po odpaleniu, po 00:35 sekundzie filmu silnik się zagrzał i zaczął źle działać.
Przy tym wszystkim strasznie śmierdzi benzyną.
https://youtu.be/cZDaYv1pnM0

Podpowiedzcie proszę bo ja już rozkładam ręce.
Samodiagnoza wskazuje błąd 12 czyli wyłączony silnik - nic innego nie pokazuje.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 28, 2015, 21:53:05 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Przy tym wszystkim strasznie śmierdzi benzyną.
Zalewa go. Pewnie walnięty jest czujnik temperatury dla kompa (ew. lambda). Ten myśli że silnik jest nadal zimny i mu podlewa na bogato. Żeby nie pchać się w koszty najpierw zmierz rezystancję czujnika płynu chłodzącego dla kompa na zimno i na zagrzanym silniku.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 28, 2015, 22:08:46 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Dzięki, a który to jest ten czujnik do kompa i jakie powinien mieć wartości?
A wiesz może jak sprawdzić lambdę?

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 28, 2015, 22:16:34 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
który to jest ten czujnik do kompa
http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=46140.20 - drugi post, piąte zdjęcie. Ten czujnik bliżej korka wlewu oleju. Niestety wartości nie znam, sprawdzę w literaturze może coś jest, ew. może ktoś kto ma sprawne GSI sprawdzi u siebie.

Co do sprawdzenie lambdy to niestety nie bardzo pomogę - podobno da się sprawdzić zwykłym woltomierzem ale niech się wypowie ktoś kto to robił w ten sposób.

P.S Jaką masz instalację LPG u siebie?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2015, 22:18:18 pm wysłana przez Sławek »

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 28, 2015, 22:24:04 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Tak myślałem, że to ten :)
Jakbyś znalazł jak go sprawdzić to będę wdzięczny.
Jeżeli ktoś wie jak sprawdzić lambdę to dajcie info.

Dokładnie nie wiem jaka jest ale na elektrozaworze obok parownika jest informacja, że to Landi

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 29, 2015, 20:39:16 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Chyba mam - udało mi się odczytać kod z autodiagnozy :)
To błąd 17 czyli wtryskiwacz, sprawdziłem świece, druga i trzecia jest mokra - zalana, pierwsza i czwarta nie.
Zamówiłem nowe wtryski - oby to było tylko to.
Na filmiku umieściłem kody błędów.
https://youtu.be/a14A15zgLVA

Do tego wyświetla się błąd 22 i 33 ale to ja je wywołałem bo zanim dowiedziałem się, że to wtryski to jeszcze próbowałem innych.

P.S. Sprawdziłem czujnik temperatury (znalazłem wartości w książce) i sondę lambda - oba czujniki mają prawidłowe wartości.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 29, 2015, 20:55:52 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
druga i trzecia mokra hmm... to moze byc cewka,a dokladniej ta jej plowka,ktora iskrzy na 2 i 3 cyl.
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 29, 2015, 22:10:04 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Założyłem nową cewkę i nie ma żadnej różnicy, a więc to raczej cewka nie jest.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 30, 2015, 18:42:21 pm »

Offline mareks#1181

• Klubowicz
    • Atu+ GSI
Osobiście też kompletuję elementy do wymiany, czyli kable, cewka, świece i może jakiś czujnik temperatury, bo w swoim GSI zauważyłem, że jak jest zimny to ładnie pracuje i na benzynie i LPG, a jak się zagrzeje to pracuje jakby wypadały zapłony, z tym że na benzynie jest to tylko lekko zauważalne ale na LPG to pracuje już z wyraznie  widocznym jakby wypadaniem zapłonu. No zobaczę w sobotę jak to wszystko wymienię. Może ktoś ma inny pomysł na wykrycie usterki. Dziś podczas powrotu z pracy nawet tracił moc podczas jazdy, zdarzało się to przede wszystkim na LPG. Byłem u gazownika to powiedział,żeby właśnie najpierw powymieniać elementy odpowiedzialne za zapłon, bo podczas pracy na LPG to wszystko musi być idealne, bo gaz nie lubi przerw, zwarć itp.

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 30, 2015, 18:51:31 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
honsiu,
to moze w druga strone,czyli wtryskiwacze nie daja pelnej dawki na 1 i 4 ,wiec podlewa 2 i 3,
innego bledu niz zwarcie lub rozwarcie na wtrysku ECU nie zarejestruje, wiec to moze byc tylko brak podawania - trzeba sprawdzic mechanicznie

mareks,
wykrec swiece i sprawz w jakim sa stanie,wyreguluj przerwe na 0.6mm i sprawdz jak bedzie chodzil

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 31, 2015, 21:58:56 pm »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
Dzięki wszystkim

Wtryskiwacze wymienione i działa :)
Teraz tylko test w dłuższej trasie i mam nadzieję, że nic więcej się nie pojawi.

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 31, 2015, 22:50:11 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
Hmm, ciekawe czemu problem występował też na LPG  <mysli>

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 01, 2015, 07:46:45 am »

Offline honsiu

• Nowicjusz
    • Polonez Kombi
hmm sam nie wiem czemu na gazie też był problem, może cylindry były już zalane i dlatego.

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 01, 2015, 12:31:03 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
moze wtryskiwacze laly caly czas ,a wiec na gazie rowniez