Autor Wątek: Przekaźnik - sposób na powolną pracę wycieraczek w polonezie  (Przeczytany 7215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przekaźnik - sposób na powolną pracę wycieraczek w polonezie
« dnia: Listopad 15, 2016, 13:05:34 pm »

Offline Daniel#1984

• Democratic Republic Of Boland
  • Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Problem dość znany, więc myślę, że taki temat się przyda, napiszę w formie poradnika i może mi coś podpowiecie, jak rozwiązać problem, który pojawił się po przeróbce  :]

W PN przed 1993 rokiem (nie wiem, jak w MR 93) sprawa wycieraczek jest rozwiązana idiotycznie, w ten sposób, że prąd sobie biegnie przez pałąk i programator do silnika wycieraczek. Rozwiązanie dość kiepskie, bo po latach pojawiają się spadki napięcia na instalacji, u mnie się to objawiało w ten sposób, że wycieraczki na suchej szybie nie miały siły w ogóle wystartować, podczas opadów chodziły leniwie, aż się "rozruszały". Napięcie ładowania mam 14,2V na światłach, ale i to nie pomagało, zwyczajnie spadki na instalacji były zbyt duże, aby wycieraczki działały poprawnie.

Zrobiłem więc patent z dwoma przekaźnikami, żeby cały prąd szedł na silniczek prosto z akumulatora, w sklepie dostałem przekaźnik model SCB-1-M-1240 12V/40A:

Zrobiłem połączenie za radą kolegi w ten sposób, aby w wypadku uszkodzenia przekaźników np. w trasie szybko wszystko odpiąć i po prostu wpiąć kostkę tak jak było w oryginale. Zbadałem sobie miernikiem który styk odpowiada za co, i styki przekaźnika podpiąłem w ten sposób:

Pierwszy przekaźnik, sterujący pracą ciągłą wycieraczki:

30 - Plus z akumulatora przez bezpiecznik 15A
86 - Masa (zależnie od modelu przekaźnika masa może być pod 85)
85 - Szary kabelek z kostki instalacji, + z pałąka (informacja dla przekaźnika, kiedy ma załączyć wycieraczki)
87 - Łączymy do kostki silnika wycieraczek, po przeciwległej stronie w miejscu, gdzie poprzednio podłączony był szary kabelek
87a - Nie podłączony

Drugi przekaźnik, sterujący pracą ciągłą wycieraczki:

30 - Plus z akumulatora przez bezpiecznik 15A
86 - Masa (zależnie od modelu przekaźnika masa może być pod 85)
85 - Niebieski kabelek znajdujący się obok szarego z kostki instalacji, + z pałąka idący przez programator (informacja dla przekaźnika, kiedy ma załączyć wycieraczki)
87 - Łączymy do kostki silnika wycieraczek, po przeciwległej stronie w miejscu, gdzie poprzednio podłączony był niebieski kabelek
87a - Nie podłączony

Resztę połączeń w kostce spiąłem ze sobą za pomocą dorobionych krótkich kabelków z wtykami męskimi i żeńskimi na końcówkach.

Efekt jest taki, że wycieraczki bez uruchamiania silnika zasuwają po suchej szybie jak szalone  ]:-> . Problem natomiast wygląda tak, że przez podłączenie przekaźnika coś nie gra, i wycieraczki podczas pracy ciągłej po wyłączeniu na pałąku zatrzymują się w miejscu, w którym akurat się znajdowały, a podczas pracy przerywanej ruszają tylko w momencie, jak dostają impuls od programatora, podskakują o centymetr i nic. Co należy jeszcze podłączyć, żeby pracowały jak należy? Na jednym z pinów kostki znalazłem napięcie +12V ze stacyjki, odłączane dopiero po wyłączeniu zapłonu, na pozostałych nic.
« Ostatnia zmiana: Listopad 15, 2016, 13:08:12 pm wysłana przez daniel22 »
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

Odp: Przekaźnik - sposób na powolną pracę wycieraczek w polonezie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 15, 2017, 21:16:42 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Wstawiłem te przekaźniki u siebie. Nareszcie można normalnie korzystać z wycieraczek. Na obrazku parę słów o detalach modyfikacji - u mnie problem z programatorem nie wystąpił. Przekaźnik użyty tutaj to typ 561 - w nowszych polonezach można go znaleźć pod hasłem "przekaźnik wtrysku", są zdaje się gdzieś za schowkiem, gdyby ktoś chciał użyć rozbiórkowych.

Tak to działa:

https://www.youtube.com/watch?v=wil97rntQQg&feature=youtu.be

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 15, 2017, 21:55:39 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Regulator daje impuls startowy i reszta ruchu jest na obwodzie odpowiedzialnym za powrót.  W momencie kiedy przekaźniki wepniesz na drodze do szczotki 1 i 2 biegu powinno działać. Nie badałem jeszcze tego obwodu. Jak projekt "Eksportow" trafi z powrotem na warsztat na pewno założę to z mechanizmem wycieraczek.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 16, 2017, 02:33:37 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Co prawda auto, którego dotyczył problem już nie istnieje, ale dzięki za odpowiedź, innym się na pewno przyda. Warto to wrzucić do jakiegoś działu z poradami  :]
"Im bliżej upadku imperium tym bardziej szalone są jego prawa" - Pablo Cornholio

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 09, 2017, 07:20:17 am »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Czasem wystarczy tylko oczyścić i nasmarować sworznie :)
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Maj 09, 2017, 08:22:57 am »

Offline OLO

• Sympatyk
To dopiero przywrócenie stany fabrycznego. I nie wystarczy.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 09, 2017, 11:28:15 am »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Dokładnie, smarowałem i poprawa była mizerna.

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 07, 2018, 16:34:19 pm »

Offline Popielaty

• Nowicjusz
    • FSO 125p Classic 1.5 S
Odgrzeję kotleta. Czy ktoś się orientuje jak wygląda to w 125p? Tam kabelki w kostce są niebieski, niebiesko-biały, niebiesko-czarny i czarny. Czarny to masa, niebieski zasilanie, biało-niebieski i czarno-niebieski regulator pracy wycieraczek? Pod które przewody wpiąć przekaźniki?

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 26, 2026, 16:48:06 pm »

Offline lampart125p

• Sympatyk
    • FSO 1500
Panowie odkopuje trupa.
Kilka lat temu dorwałem schemat i opis jak podlaczyc przekazniki 541 do ukladu zasilania wycieraczek. Wykonałem to u siebie. Działa bosko.
Teraz u kolegi chcemy podlaczyc ale nie mogę znaleźć tego schematu co jak podkaczyc bezinwazyjnie w dodatkowa kostkę która wpina się w istniejąca instalacje i wszystko działa super.
Silnik wycieraczek fiata 125p ma 4 kable.

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 29, 2026, 16:05:22 pm »

Offline Daniel#1984

• Moderator
  • Kukle City
    • 1.6 Abimex 1996 LPG
Dawno już mam szerokie caro i ono posiada normalny (po przekaźniku) mechanizm, w moskwiczu aleko jest też przekaźnik, więc o temacie trochę zapomniałem, ale jak było wspomniane, ale może w końcu uda się temat rozwiązać i narysować schemat plug and play.

Który to rocznik fiata? Przed 1983 pewnie? U siebie mam schemat, ale tylko 1989.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 30, 2026, 11:32:33 am »

Offline OLO

• Sympatyk
Jak sie już chce walczyć ze spadkami napięcia w instalacji to warto zacząć od przekaźnika stacyjki. Na biednych stykach 15/54 czy INT wisi naprawdę dużo rzeczy.

Ja zawsze (126p, 125p, Syrena, wąski PN) robiłem tak, że stacyjka zapina układ zapłonowy i przekaźnik. A dopiero przez solidnie zasilony przekaźnik są zasilone bezpieczniki wycieraczek, kierunkowskazów, stopu dmuchawy i tak dalej. Wycieraczki zapitalają jak złe, kierunkowskaz się zapala a nie rozżarza, podobnie hamulec. Pamiętajmy że przy 108kmh robi się 30 m/s. Jeśli żarówka STOP zapali się o 0,1s sekundy później to ten za nami zdąży przejechać dodatkowe 3m zanim zareaguje. Dlatego warto zamontować dobre żarówki ledowe w stopy choć wystarczy trzeci ledowy stop.

Proponuje zainteresowanych do zrobienia testu. Pociągnąć sobie wierzchem plus z klemy plusowej, zapalić silnik żeby mieć te 14V na aku, odpalić kierunkowskaz, wycieraczki, dmuchawę i zaobserwować jak działa/świeci. Potem dotknąć przewodem z klemy do bezpiecznika i stwierdzić różnicę jak JEST, a jak MOŻE BYĆ. Warto od razu zmierzyć różnice napięcia klema - bezpiecznik żeby mieć punkt odniesienia. Jak będzie więcej niż 1V to należy sie pobawić. A będzie :)

Kilka dodatkowych myków z różnych modeli na szybko:

W 125p warto "zamykając pętlę" dać dodatkowy pomarańczowy przewód z zasilania przerywacza kierunkowskazów bezpośrednio do bezpiecznika. On biedny jest na samym końcu gałęzi która ma spore spadki po drodze.

Polonezy wąskie rzeczywiście wymagają sterowania silnika wycieraczek przekaźnikami, bo tam prąd odwiedza pod drodze strasznie dużo miejsc. Ale i tak bezpiecznik z którego będą zasilone obwody wycieraczki i tak nie może być zasilany bezpośrednio przez stacyjkę, tylko jak opisałem.
125p i 126p mają mniej pogmatwany obwód wycieraczek i można go zostawić w serii, ale z dobrze zasilonym bezpiecznikiem.

W szerokim caro dawałem sobie dodatkowe zasilanie skrzynki bezpieczników klema-wolna nóżka 87 któregoś z przekaźników (chyba od drogowych). Zastosowałem 4mm, seryjnie jest tam przewód 2,5 który też nie idzie bezpośrednio. Kilka dziesiątych volta można ugrać pod obciążeniem.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2026, 11:49:36 am wysłana przez OLO »
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8