Ja sie orientuję

Tak się składa, że 2 lata temu, zakupiłem sobie nagrywarkę blu ray pod usb, bo używam tylko laptopa, a pobieram naprawdę spore ilości "danych" i właśnie stwierdziłem to samo, co Ty, że sporo tam wejdzie.A jako, że pobieram gównie full hd, to sam wiesz.W każdym razie, ja kupiłem sobie esperanze, 25GB cake 100 i były po 1,70, podczas gdy w sklepie, tak normalnie, sprzedają po 2,5 Za 2,5 to znów na "popularnym portalu aukcyjnym" sprzedają verbatimy itp. czyli te niby lepsze.Ja, oczywiście ze względów finansowych, wolałem brać tańsze.Zwyke płyty, bez opcji nadruku na powierzchni, bo tamte też już droższe.Tylko znów wynikły problemy z nagrywaniem i połowę tego, co nagrywałem, musiałem wywalić.Mogła to być wina nagrywarki, reklamowałem ją dwa razy i dwa razy wymieniali.Po drugiej wymianie jeszcze nie testowałem, ale powinno być lepiej, bo ta poprzednia, to nawet czasem nie wczytywała czystych, nowiutkich płyt.Suma sumarum, birąc pod uwagę koszt zakupu nagrywarki (380pln) koszt zniszczonych płyt itd. taniej by było kupić dysk 4 TB, bo kosztują już od 5 stówek.Kupiłem niedawno sobie 3 TB, ale to jest nieopłacalny interes, bo to jest cholernie drogie, w stosunku do oferowanej pojemności.Płyty zawsze wyjdą taniej.Trzeba się tylko liczyć z możliwością utraty danych, co przy obecnie produkowanych płytach, jest ponoć znacznie bardziej prawdopodobne, niż dawniej.Dyski są trochę pewniejsze, ale jak ktoś dużo ściąga i archiwizuje, to wyda majątek, żeby to wszystko pomieścić.W takiej sytuacji, płyty są lepsza opcją, ale chyba trzeba by odżałować i kupować z najwyższej półki.Chociaż, z ich jakością jest tak, że ilu ludzi, tyle opinii.Zależy gdzie i jak były robione.Wiecie, jak to dzisiaj jest, że jedna fabryka, robi dla różnych marek, czasem nawet na jednej taśmie.Może się to różnić zastosowanymi materiałami, więc i ceną, ale i niekoniecznie, a jest tańsze, bo "marka" tańsza.