Autor Wątek: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu  (Przeczytany 538 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« dnia: Sierpień 06, 2017, 20:58:20 pm »
Cześć,

mam taki problem w poldku z silnikiem rovera: jeśli go zgaszę i próbuję odpalić od razu to nie ma szans żeby zagadał, nawet nie próbuje. A jeśli odczekam 10 sekund, tak że usłyszę uruchamiająca się pompę paliwa (która przy włączeniu zapłonu zaraz po zgaszeniu nigdy się na zapłonie nie odpala i to normalne), to odpala od razu i działa normalnie. Jeśli włączę zapłon od razu po zgaszeniu, to słyszę że chodzi krokowiec, więc prąd na komputer idzie. Podmieniałem komputer i przekaźniki pod kompem. Nie jest to raczej problem z pompą paliwa, bo jak przy odpalonym silniku wyjąłem bezpiecznik od pompy to chodził jeszcze ładne 20 sekund.

Co jeszcze mogę sprawdzić i jak?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2017, 21:02:33 pm wysłana przez pumex »

Offline Hagar

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 485
  • Płeć: Mężczyzna
    • 1.6 GSi 99r
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 06, 2017, 21:49:33 pm »
zaworek regulujący ciśnienie na listwie może ci nie trzymać ciśnienia... sprawdzisz manometrem cisnienie powinno trzymać przez oko 20 min ewent podmianka ewent rozbierz puszkę z przekaźnikami pod kompem i wtedy kiedy nie pali spróbuj zewrzeć przekaźnik od pompy paliwa by podawała paliwo i spróbuj zapalić roverze. Pompa paliwa dobija ciśnienie tylko podczas pierwszego włączenia zapłonu i kręcenia rozrusznikiem  2 powiedz dokładniej jaki to rover masz....
był 1.6 GSiE, 1.6GLE, 1.6TCGLE

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 06, 2017, 22:32:36 pm »
Silnik to 1,8 ale dopiero co wsadzony i póki co podpięty niestety na standardowej elektryce 1,4.

Podmienię w takim razie listwe wtryskową, bo manometru nie mam i zobaczę :) Dzięki za wskazówki

Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa, skoro pompa zawsze pompuje przy kręceniu rozrusznikiem to przy dłuższym kręceniu powinien przecież odpalić? A nie wykazuje takiej ochoty, to chyba wskazuje na jakiś problem elektryczny?
« Ostatnia zmiana: Sierpień 06, 2017, 22:57:03 pm wysłana przez pumex »

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 07, 2017, 20:55:43 pm »
Wracam z nowymi faktami:
- odpiąłem przewód od pompy paliwa i w momencie kręcenia rozrusznikiem nie sika paliwem
- jak rozebrałem skrzynkę z przekaźnikami i ręcznie zwarłem przekaźnik od pompy paliwa, to podaje paliwo
- jak zwarłem przekaźnik na stałe i kręciłem raz za razem rozrusznikiem to odpalał za każdym razem, więc iskrę ma cały czas, a problem jest taki że w momencie kręcenia rozrusznikiem nie dostaje paliwa
- pomierzyłem przejścia pomiedzy przewodami przy małej kostce przy przekaźnikach a koncami tych kabli przy dużej wtyczce przy komputerze i wszystkie przewody mają przejścia
- nie mierzyłem przejść na przewodach od dużej kostki przy przekaźnikach (czym sterują te dwa przekaźniki przy dużej kostce?), bo nie mogę rozpracować dokąd te przewody idą

Jakieś sugestie? :)

Offline Joker

  • Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • Wiadomości: 391
  • Płeć: Mężczyzna
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 07, 2017, 21:16:22 pm »
Spróbuj odpiąć przewód podcisnienja  z regulatora paliwa.

Jak długo keciles ze paliwo nie leciało ?
Może Ci paliwo spływa do baku spowrotem i musi napompować ...

Jaki silnik w  tym aucie wcześniej siedział??
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2017, 21:19:52 pm wysłana przez Joker »
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 07, 2017, 21:34:27 pm »
Odpiąłem, ale nic to nie zmieniło, a kręcę długo, nawet po kilkanaście sekund. Jak włączę pompę to od razu zdrowo sika po podaniu napięcia, zresztą pompa jest nowa (wymieniana jeszcze przed swapem i na poprzednim silniku działała ok). Więc nie wydaje mi się że paliwo spływa do baku, przecież nie spłynęło by w 2 sekundy po zgaszeniu silnika, a nawet jeśli to przecież w czasie kręcenia rozrusznikiem powinno iść napięcie na pompę i powinno to ciśnienie od razu się nabić? Mi się wydaje że z jakiegoś powodu przy kręceniu rozrusznikiem komp nie steruje pompą, tylko dlaczego?

Wcześniej w aucie było 1,6 rovera, też na elektryce z 1,4 a jeszcze wcześniej Abimex

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:02:16 pm »
Sprawdzilem jeszcze jedna rzecz, wpialem zarowke w obwod pompy paliwa i w momencie krecenia rozrusznikiem pompa na pewno nie dostaje prądu (żarówka świeci się w czasie pracy silnika i świeci się gdy włączy się zapłon po odczekaniu chwili, ale nie świeci się jak kręcę rozrusznikiem)

Offline Bocian_s#313

  • Klubowicz
  • Wiadomości: 6327
  • Płeć: Mężczyzna
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:09:27 pm »
Alarmu nie masz?
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:20:50 pm »
Nie mam

Offline Joker

  • Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • Wiadomości: 391
  • Płeć: Mężczyzna
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:22:47 pm »
Jakie masz napięcie aku podczas kręcenia?
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:27:14 pm »
Zmierzę jutro, ale raczej dobre, aku jest nówka i rozrusznik też.
Generalnie problem pojawił sie po wymianie wiązki elektrycznej (chodzi o tą typowo roverową na silnik), bo stara była podrutowana, ale nie mam pojęcia już co w niej sprawdzać...

Offline Joker

  • Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • Wiadomości: 391
  • Płeć: Mężczyzna
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:32:11 pm »
Ciekawy przypadek, podczas kręcenia komp ma takie same sygnały jak po odpalaniu tylko obroty nizsze a jak odpali to pompa chodzi a podczas kręcenia nie hmm
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:39:20 pm »
No właśnie...a już mam dość tych ciekawych przypadków :(

Bo to jest pewne i potwierdzone info ze w czasie krecenia rozrusznikiem pompa powinna pracować, prawda?

Offline Joker

  • Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • Wiadomości: 391
  • Płeć: Mężczyzna
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:42:53 pm »
Tak, nawet pamiętam filmik Zoltana lub Jimiego jak sprawdzal wtryski.
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:44:15 pm »
Ostatecznie można by puścić przewód od wzbudzenia rozrusznika tak żeby dodatkowo podawał napięcie na pompę paliwa... ale to nadal nie wyjaśni nam gdzie lezy problem :/

Offline Joker

  • Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • Wiadomości: 391
  • Płeć: Mężczyzna
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:45:56 pm »
Skąd jesteś ? Jakoś blisko Kato ?
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:47:35 pm »
Niestety całkiem daleko, bo Gdańsk ;)

Offline Joker

  • Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Żyć Wiecznie
  • Sympatyk
  • Wiadomości: 391
  • Płeć: Mężczyzna
  • DRIFTER
    • Drift-borek 1.6 16V
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2017, 22:52:34 pm »
Aha jeszcze jedno  jakim cudem auto chodzi Ci 20s po wyjeciu bezpiecznika  z pompy ?  Powinien odrazu zgasnac ..
17.07.2011 - Cycu - [']
22.02.2018 - Czaku - [']
"Żyj Jakbyś Miał Umrzeć Jutro, Marz Jakbyś Miał Życ Wiecznie"
http://www.youtube.com/user/jokerfso/videos
http://vimeo.com/user5582520/videos

Offline Hagar

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 485
  • Płeć: Mężczyzna
    • 1.6 GSi 99r
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 07, 2017, 23:09:13 pm »
Aha jeszcze jedno  jakim cudem auto chodzi Ci 20s po wyjeciu bezpiecznika  z pompy ?  Powinien odrazu zgasnac ..
każde auto będzie chodzić przez co najmniej  20 sec...
z swoim roverkiem tez miałem takie przejścia po swapie... sprawdź czy nie masz spadku napięcia podczas kręcenia wałem jak napięcie spadnie ci na sterowniku poniżej 8v przekaźniki się rozłączają sterownik świruje....

dwa jakie masz wtryski bo może pompa paliwa ci podaje a po prostu go zalewa i nie jest w stanie tego przepalić
był 1.6 GSiE, 1.6GLE, 1.6TCGLE

Offline pumex

  • Sympatyk
  • Wiadomości: 131
    • Polonez Caro '96
Odp: Rover nie odpala zaraz po zgaszeniu
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 07, 2017, 23:11:11 pm »
Sprawdzę jutro napięcie :)

Ale pompa na 100% nie podaje, bo tak jak pisałem testowałem wpinajac w obwód pompy żarówkę + zdejmowałem przewód paliwowy przed wejściem na listwę i w momencie kręcenia rozrusznikiem nie ma opcji żeby poleciało choć trochę paliwa