Niestety, tak! Dostroić stary budynek do swoich wizji i aktualnych norm jednocześnie, wcale nie jest tak łatwo, zwłaszcza że niejednokrotnie trzeba by było ingerować w konstrukcję. Jeżeli chodzi o szczegóły, to temat raczej nie tyle na inny temat, co na inne forum.

No i cały czas będziesz miał stary budynek, a jak budujesz, to wiesz, według jakich standardów robisz i na jakie odchyłki możesz sobie pozwolić. Możesz puścić rozmaite instalacje już na etapie budowy i lepiej nawiązać do współczesnych trendów, czyli m.in. wycisnąć najwięcej ile się da z jak najmniejszej powierzchni gruntu - a rzeczony budynek jest zaledwie trzypiętrowy, więc nie będziesz raczej ręczyć za czyjąś konstrukcję na tyle, by dorzucić ze dwa pięterka.
PS. W mojej "metropolii" istnieje biurowiec, który przerobiono na coś w rodzaju bloku, znaczy, mieszkają tam jacyś ludzie - więc wiem, że się da. Nie wiem tylko, jak rozwiązali kwestię kibla - czy do każdego mieszkania jest takowy przypisany, czy radzą sobie jak u Kiepskich...