Zastosowałem ceramikę na Toyocie mojej mamy. Po roku od nałożenia nadal się trzyma, ładnie odpycha wodę, dość dobrze chroni lakier przed drobnymi zarysowaniami. Jeśli chodzi o wady, to przede wszystkim cena ( nie kładłem tego samemu ) oraz subiektywnie, brakuje mi ,,ciepłego" połysku który jest w przypadku wosku. Pomimo, że jestem zadowolony, nie położyłbym ceramiki po raz drugi. Uważam, że gra nie warta świeczki ( stosunek ceny do produktu ) Przewagą nad woskiem jest jedynie dużo wyższa trwałość.
W przypadku wosku, bardziej podoba mi się efekt wizualny ( odczucia subiektywne ) natomiast, jeżdżac całorocznie, trzeba mieć świadomość, że zima zmyje chyba każdy wosk. Polonezem nie jeżdżę zimą i woskuję go raz do roku ( nie robię stricte polerki jakimiś typowo polerskimi pastami a jedynie oczyszczam lakier, ostatnio ADBL AiO, wcześniej jakiś Meguiars do usuwania swirli, jestem przeciwnikiem zbyt częstego polerowania lakieru )
W przypadku auta, które nie jest jakoś mega intensywnie użytkowane optowałbym za woskiem.