W dużym fiacie mogłeś ręcznie przyśpieszyć zapłon i wykorzystać, przynajmniej teoretycznie, te dodatkowe oktany. W plusie, czy caro na wtrysku zapłonu nie przyśpieszysz, i zmieni się jedynie to, że z portfela ubędzie kilka zł więcej, a ty będziesz się pocieszał, że zalałeś "lepszą" benzynę. Chociaż, patrząc na sprzedaż 98 i 95 w Polsce - 98 realnie pewnie będzie miała mniej oktanów niż 95, bo będzie bardziej zleżała, a współczesne dodatki do paliw znacznie przyspieszają starzenie się paliwa, w stosunku do tego, co mieliśmy na rynku 10 lat temu, więc np. magazynowanie paliwa w kanistrze jest w tym momencie bez sensu. W tej chwili termin ważności paliwa jest podawany w zakresie od 3 do 6 miesięcy, a spadek liczby oktanowej może nastąpić już... po jednym miesiącu. Także to nie czasy, kiedy "żółtą" można było nalać do kanistra, postawić w garażu na 5 lat, a później spokojnie nalać do baku.
Poza tym, żółta 94 była popularna, a 98 "premium", a i sama jakość paliw w tamtych latach była beznadziejna. Zresztą, beznadziejna była też w 2011, świeżo po tym, jak zdałem prawo jazdy. Ojciec wraz z innymi kierowcami chciał pozwać orlen ok. 2008 roku za zniszczenie silnika w samochodzie, okazało się, że przez pewien czas w dystrybutorach było paliwo ze sporą domieszką wody.
Ja do mojego pierwszego pojazdu (romet 50-T-1) w 2011 roku, a później w pierwszym i drugim aucie (maluch i fiat 127) musiałem parę razy dolewać denaturatu, bo przez wodę w benzynie się dusił (mieszkałem wtedy jeszcze w Puławach). Problemów nie miał tylko trabant 601, ale kiedy nim jeździłem, mieszkałem już w Lublinie. Następnie, kiedy go sprzedałem i kupiłem poloneza z gazem i nastała era nielimitowanego jeżdżenia, olałem benzynę bez żalu i jeździłem tylko na LPG - przy wymianie filtra wyjmowałem coś, co było zabite szczelnie szarym kamieniem
.
Teraz co 10-15 tysięcy km wyjmuję praktycznie czysty filtr gazowy, jedynie w ciemniejszym kolorze, a z benzyną nie mam problemów.
https://auto.dziennik.pl/paliwo/artykuly/8192761,jakosc-paliwa-benzyna-diesel-gaz-lpg-uokik-stacja-paliw-lista-mapa.html