Autor Wątek: Przespieszenie wycieraczek  (Przeczytany 241 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przespieszenie wycieraczek
« dnia: Marzec 29, 2025, 18:28:57 pm »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Czy jest jakis sposób (może elektryczny) aby przyspieszyć wycieraczki w Polonezie? Te ośki są nasmarowane, mechanizm sam w sobie pracuje lekko, nie ma żadnych oporów, pióra są nowe, a mimo wsztstko wycieraczki pracują powolnie, tak po emerydzku bym powiedział.

Odp: Przespieszenie wycieraczek
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 29, 2025, 21:38:22 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Ja bym zaczął od sprawdzenia łączeń elektrycznych, po tylu latach raczej się gubi napięcie gdzieś na śniedzi.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2025, 21:52:47 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
Tales, zajrzyj do silniczka. miałem taki przypadek że komutator się przesunął i szczotki pracowały tylko połową swej szerokości. po zeszlifowaniu szczotek i ustawieniu komutatora we właściwym miejscu wzrosły obroty i moc.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #3 dnia: Wczoraj o 14:00:46 »

Offline OLO

• Sympatyk
Ja mam patent na smarowanie osi wycieraczek.
Połączyłem igłę do pompowania piłek z kalamitką. Po odkręceniu nakrętki wiercę otwór 1,5mm (z fazą 2mm) pod igłę. Smarownica wpycha smar wszędzie.
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9

« Odpowiedź #4 dnia: Wczoraj o 20:31:18 »

Offline Tales

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1.6GLE
Tales, zajrzyj do silniczka. miałem taki przypadek że komutator się przesunął i szczotki pracowały tylko połową swej szerokości. po zeszlifowaniu szczotek i ustawieniu komutatora we właściwym miejscu wzrosły obroty i moc.
Dziś rozłożyłem silniczek na części pierwsze. Wszystko wygląda ok. Mimo wsztstko wycieraczki pracują wolno, bardzo wolno, przyjmniej w porównaniu ze współczesnymi autami. Kupię nowy silniczek i zobaczę czy będzie lepiej.