Autor Wątek: Remont Poloneza - warto?  (Przeczytany 237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Remont Poloneza - warto?
« dnia: Lipiec 15, 2025, 20:38:31 pm »

Offline NPol41

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI '95 | VW Passat B5 FL 1.9 TDI '04
Szybkie pytanie (dział chyba odpowiedni)  Posiadam Poloneza Caro 1.6 Abumex od 6 lat (pierwsze auto kupione świeżo po odebraniu prawa jazdy). Polonez jak to polonez lubi rude więc nic dziwnego że stan blacharski jest delikatnie mówiąc kiepski (jak widać na zdjęciach). Auto z roku 1995, w momencie zakupu w 2019 miało za sobą 5 lat stania w garażu a na koniec praktycznie pod chmurką. Wstyd przyznać ale przez ten czas nie zrobiłem nic aby zabezpieczyć nadwozie przed korozją.
Zastanawiam się obecnie nad wsadzeniem worka pieniędzy w poloneza (wymiana progów, naprawda miejsc korozji). Szukam obuektywnej opini - warto? O ile aspakety blacharki wymagające spawania zleciłbym fachowcom o tyle z mechaniką poradzę sobie sam ( a do wymiany kwalifikuje się tak naprawdę wszytsko od układu hamulcowego do zawieszenia (jedynie silnik zdrowy). W załączniku znajduję się zdjęcie podłóżnicy dotkniętej korozją. Czy taki stan wymaga jej wymianę?
Dziękuje za lekturę moich wypocin.

Odp: Remont Poloneza - warto?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2025, 20:51:19 pm »

Offline lukasz190

• Kto smaruje, ten jedzie!!
  • Sympatyk
    • PN Caro MR'91
Drzwi do odratowania, moje wyglądały jeszcze gorzej i dało radę, tylny błotnik, tez powinno dać się uratować, trzeba przeszlifować i zobaczyć dokąd ruda sięga i wstawić łatki. Progi są do nabycia, więc samo ich wstawienie to dla blacharza nic trudnego. Podłużnica, rozwarstwia się, ale najpierw trzeba ja oczyścić i zobaczyć ja to wygląda, być może wystarczy ją tylko wzmocnić. Sprawdź stan pozostałych podłużnic, oraz kolumienek podtrzymujących resor, moje były w opłakanym stanie. Zresztą zapraszam do tematu o moim, jest tam kilak zdjęć z robienia blacharki. I tak myślę że warto go robić, bo ich już nie przybędzie, a za kilka lat taki egzemplarz w tym stanie będzie uchodził za zdrowy.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2025, 22:30:45 pm »

Offline Dawid91

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16V orciari
Najwięcej roboty z podłużnicą, potrzebny ktoś to zrobi dobrze. W okolicy Łodzi miałbym fachowca który ogarnia takie rzeczy bardzo dobrze

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 15, 2025, 22:51:19 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
Uważam, że auto w zupełności do uratowania i to w cale nie za worek pieniędzy
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 15, 2025, 23:12:15 pm »

Offline NPol41

• Nowicjusz
    • Caro 1.6 GLI '95 | VW Passat B5 FL 1.9 TDI '04
lukasz190 przejrzałem Twój wątek, troche naświetliło mi to sytuacje. Bardzo ładny ten Twój Polonez.

Dawid91 - niestety jestem z Mazur, u mnie niestety dobrych fachowców od blacharki brak (niewykluczone iż będę zmuszony nauczyć się obsługi migomatu i z pomocą teścia samodzielnie dokonać napraw) albo wybrać się w podróż dalej do sąsiednich powiatów.

śledzik - większość części jest seryjnych co zmusza mnie do ich wymiany. A jak wiadomo z jakością współczesnych tworów bywa różnie.

Montował ktoś nowe dostępne na allegro progi? Warte pieniędzy czy polować na leżaki magazynowe (a z tym jak wiadomo po przeszło 20 latach może być ciężko)