Autor Wątek: Porady odnosnie malowania  (Przeczytany 11942 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Porady odnosnie malowania
« dnia: Czerwiec 02, 2005, 13:08:42 pm »

tymon86

• Gość
Wiec sprawa wyglada tak ze chcialbym malowac mojego poloneza, ale nie calego bo sa jeszcze elementy nie dotkniete przez rdze. Problem w tym ze mam metalika. Przeczytalem tematy zwiazane z malowaniem, ale jeszcze nie wszystko wiem.
Malowalem poldka jakies niecale 2 lata temu, ale ruda znowu powychodzila, bo drapalem do golej blachy tylko w miejscach, w ktorych pecherze powcyhodzily na wierzch. Teraz chce drapac cale elementy i mysle, ze to zabezpieczy blache na duzo dluzej.
Wczesniej nie mialem dojscia do kompresora i malowalem sprayem. Wszystko bylo dobrze do momentu kiedy kladlem klair lack - polysk jest bardzo nierownomierny. Mam pytanie czy pistoletem lakierniczym nie ma problemow z nalozeniem tak klair lacku zeby powierzchnia malowana miala rowny polysk ??
Malowac chce w podobny sposob jak wczesniej tylko ze za pomoca pistoletu, tzn. najpierw drapie do golego, potem daje jakis srodek zabezpieczajacy przed korozja, dalej szpachluje wzery, potem podklad, nastepnie baza, no i klair lack. Jesli znacie jakis dobry srodek wiazacy rdze to napiszcie (cortanin juz znam), moze Wash Primer (znalazlem to na forum)??
Co sadzicie o cenie 52 zl za 0,5 litra farby FSO 114 - jest to normalna cena, czy moze szukac dalej?
Klair lack kosztuje 35 zl za 0,5 l do tego dochodza jeszcze ceny rozcienczalnika, podkladu, jakiegos srodka zabezpieczajacego, papier scierny, szpachlowka - calosc lekko ponad 150 zl ale mysle ze warto.
Potrzebuje jeszcze pistolet lakierniczy i mysle czy ma sens kupowac te z allegro i nie wiem czy dysza 1,5 mm jest do tego odpowiednia.
Na koniec jeszcze zapytam czy jest konieczny odwadniacz ??
Prosze o wypowiedzi co o tym myslicie, moze Seru by cos powiedzial na ten temat  :roll:

Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 02, 2005, 13:29:22 pm »

XDX#1825

• Gość
ja malowalem pistoletem z dysza 1,5mm tez mam metalic.  Bezbarwny dalem za gesty i wyszedl chropowaty.. ale tym sie nie trzeba przejmowac bo mozna zrobic polerke.. papier 2000 zeby wszedzie bylo rowno.. pozniej pasta FARECLA G3 do polysku.. i ze dwa razy pozniej plastmal. I jest git.  Najwazniejsze zeby nie bylo pylu jak kladziesz lakier. Bezbarwny musisz odpowiednio rozcienczyc, jak zrobisz za gesty to bedziesz mial "pomaranczowa skorke" jak za zadki to beda zacieki. Z dwojga zlego to juz lepiej skorke bo latwiej pozniej ja spolerowac, generalnie wszystko da sie zrobic i nie takie straszne. tylko unikaj pylku. Najlepiej podloge woda polac zdrowo i malowac w zamknietym pomieszczeniu

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 02, 2005, 15:07:32 pm »

tymon86

• Gość
Przed chwila odwiedzilem sklep ktory mam niedaleko od domu. Z past polerskich to maja tam tylko tempo i plastmal. XDX polerowales szmatka czy moze nakladka na wiertare??

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 02, 2005, 15:11:11 pm »

XDX#1825

• Gość
kup FARECLE G3.. jest najlepsza.  Ja to robilem tak: szmatka wilgotna, na to farecle i poleruje... zostaje na lakierze taka papka biala, czekasz az ladnie przeschnie. Pozniej bierzesz sucha smatke i polerujesz na polysk tylko nie mozna za monco dosciskac bo zostawia biale smugi. Oczywiscie za pierwszym razem nie bedzie idealnie sie blyszczalo, efekt koncowy zalezy od tego jak dlugo bedziesz polerowal na mokro i ile pasty dasz. jak zrobilem test i 3 razy dawalem paste i dosc dlugo polerowalem to pozniej nawet nie musialem naklladac plastmalu zeby sie ladnie swiecilo, ale lepije zawsze dac ze dwie warstwy plastmalu, bezdie lepiej zabezpieczone

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 02, 2005, 15:30:34 pm »

tymon86

• Gość
A drogi jest ten FARECLE G3 bo te koszty mnie przerazaja ?? I gdzie to kupiles, w jakims Norauto a moze jakis mniejszy sklep  :) ??

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 02, 2005, 15:33:44 pm »

XDX#1825

• Gość
ja kupilem w sklepie z lakierami, kosztuje 30 zl. Ale jak bedziesz kupowal pistolet na allegro to widzialem ze gosc co sprzedawal mi pistolet to mial tez ta Farecle wiec zaplacisz tylko raz za przesylke

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 02, 2005, 21:45:12 pm »

SerU#408

• Gość
Ło jejku-polerownie G3 ręcznie-współczuję. Przy dużej wprawie wypolerowanie całego samochodu zajmuje od pół do godziny czasu ale...szlifierk? k?tow?-nie radzę tego robić amatorom bo się popłaczecie jak będziecie musieli lakierowac furę jeszcze raz. Forma po?rednia do nakładka na wiertarkę-kolega ostatnio wypolerował tak lakier na Escorcie i wygl?da jak nowy  :roll:

Co do samego malowania...Hmmm...Ksi?żkę bym tu mógł napisać. Generalnie dużo wartw bardzo rzadkiego lakieru (akryl o gęsto?ci niemal wody, o renowacjach nie wspominam bo to shit). Najlpeszy efekt daje klar rozrobiony w proporcjach 1:1 ale trzeba mieć dobr? rękę do malowania żeby zacieków nie porobić. Plus tego jest taki, że po malowaniu nie potrzeba polerować lakieru-tak się ?wieci :)

Pamiętaj: wrogiem lakiernika jest woda, kurz i po?piech.... (woda w powietrzu z kompresora, kurz z podłogi i powietrza).

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 02, 2005, 22:59:20 pm »

tymon86

• Gość
Dzieki Seru i XDX
Wlasnie czytalem wczesniej ze woda skrapla sie w kompresorze a pozniej nia chlapie. Mam dostep do kompresora chyba 200 a moze nawet 250 litrow i mam pytanie czy jest koniecznoscia zastosowanie odstojnika na wode i olej bo obawiam sie ze ten kompresor moze byc olejowy jesli ma taka pojemnosc. Odstojnik to kolejny wydatek a nie chce stracic majatku na to wszystko. Ile moze kosztowac taki odstojnik bo widzialem tylko bardzo drogie??

I jeszcze jedno. Sorry za glupie pytania ale jak to jest - zeby moc malowac to trzeba wymieszac ze soba lakier, utwardzacz i rozcienczalnik?? Ile moze kosztowac utwardzacz i rozcienczalnik, jest to drogie??

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 03, 2005, 00:12:34 am »

maras

• Gość
Ja kupuje utwardzacz do akrylu APP za 26zł/l, Rozcienczalnik,też APP, za 14/l. Dysza 1.5 jest w optymalna, do bazy np Sikkens zaleca 1.4-1.6, do cleara też podobnie

[ Dodano: 2005-06-03, 00:21 ]
Wg ich zaleceń daje się na 1l lakieru 0,5 utwardzacza. Do tego ok 30% rozpuszczalnika. Wg moich do?wiadczeń,lepiej pomalować na chropowato ito spolerować,niż zrobić zacieki-wyrównanie ich, do idealnej gładko?ci jest w zasadzie nie możliwe. Ja poleruje wiertark?, k?tow? kiedy? przypaliłem lakier :(,ale teraz mam mimo?rodow?, muszę tylko kupić sobie g?bkę i futerko. Farecla jest zdecydowanie najlepsza, ale trzeba polerować na mokro. Używali jej w serwisie Opla jak byłem na praktykach. Ja kupiłem za 18zł/250g. W mieszalni, gdie kupuje, dziel? j? widra 3kg

[ Dodano: 2005-06-03, 00:27 ]
Sorry, z cen? utwardzacza chyba się pomyliłem, 26 płace za 0,5l, czyli tyle, ile jest potrzebne na 1l lakieru

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 03, 2005, 08:29:43 am »

XDX#1825

• Gość
z mieszaniem pamietaj ze jak zrobisz za gesty to nie bedziesz mogl ladnie rozlac zeby sie blyszczalo, a jak za rzadki to beda zacieki :)

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 03, 2005, 16:33:57 pm »

SerU#408

• Gość
Odolejacz konieczny-bez tego się nie obejdzie, bo będziesz miał pełno kraterów na lakierze (takie brzydkie plamki a pod nimi podkład/stary lakier). Co do odwadniacza: większo?ć kompresorów ma na spodzie zbiornika zawór którym możesz spu?cić wodę. Rób to raz na jaki? czas i tyle. I jeszcze jedno: z własnego do?wiadczenia zaobserwowałem, że najczę?ciej woda leci z kompresora podczas malowania poziomych powierzchni (maski, dach).

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 03, 2005, 17:04:47 pm »

tymon86

• Gość
Seru a mozna jakos spradzic wczesniej czy kompresor jest olejowy?? Pytalem sie czy ten kompresor jest olejowy ale uzyskalem odpowiedz typu: chyba kazdy silnik musi miec smarowanie  :roll: takze nie wiem jak z tym jest.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 03, 2005, 21:55:34 pm »

rolek

• Gość
Załóż taki odwadniacz  ok. 5 metrów od sprężarki wyłapie ci on wodę która skrapla się w zbiorniku i idzie razem z powietrzem w przewód  
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=53481430
A taki odwadniacz koło pistoletu i wtedy nie pu?ci ci wody która zebrała się w przewodzie
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=53229596
a pistolet na pocz?tek polecam ci ten nie jest on drogi a maluje się nim bardzo dobrze. Ja używam go do malowania podkładu ale lakier kładzie się nim też dobrze.  
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=52213890

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 03, 2005, 23:56:20 pm »

tymon86

• Gość
Drogie to wszystko, szczegolnie ten pierwszy odwadniacz. Dzieki rolek.

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 04, 2005, 00:15:32 am »

rolek

• Gość
Nie musisz stosować tego odwadniacza z manometrem, ale z nim masz większ? pewno?ć że nie pójdzie woda ze sprężarki do pistoletu, je?li nie masz dużo kasy załóż tylko ten drugi co jest koło pistoletu. Kiedy? były tańsze te odwadniacze, występuj? też bez manometru i pojedyncze i można dostać je za połowę tego co kosztuje na tej aukcji. poszukaj jeszcze w sklepach lakierniczych lub na giełdzie samochodowej w słomczynie tam można kupić taniej.

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 06, 2005, 11:57:54 am »

XDX#1825

• Gość
Male pytanie odnosnie polerowania, bo zrobilem tak: papier 2000 zeby wyrownac wszedzie lakierek, pozniej FARECLA G3 na gabke i na wiertarke. pozniej plastmal ze dwa razy no i bylo super. a po dwoch dniach przymatowialo:( i co zrobic? jeszcze raz przeleciec farecla? i bedzie lepiej?

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 06, 2005, 14:38:13 pm »

SerU#408

• Gość
Obawiam się, że za zmatowienie lakieru odpowiedzialny jest plastmal. Nigdy mi się nie zdarzyło żeby po polerce G3 zmatowiał lakier (nawet po roku czy dwóch). Wypoleruj jeszcze raz G3 i nie nano? na lakier nic więcej.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 06, 2005, 15:11:22 pm »

XDX#1825

• Gość
znaczy z tym plastmalem to troche nie tak.. bo to jest taki preparat jak plastmal ale nie plastmal :) COS TAKIEGO

[ Dodano: 2005-06-06, 15:19 ]
a moze za slabo wypolerowalem ta G3? wogole to kupilem takiego G MOPa farecli taka gabka na tarczy i tym robilem na wiertarce.. ale na wiertarce to gowniano sie robi

[ Dodano: 2005-06-06, 15:34 ]
a wyszlo to mniej wiecej tak:

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 06, 2005, 20:07:55 pm »

RATMAN#1809

• Gość
Panowie
Pojawiła mi sie taka brzydka "siateczka" na dzwiach które były bite i potem nie zbyt dobrze zrobione - najgorzej że jak głupi to nawoskowałem - chyb ażeby było bardziej widać.....
Da sie co? z tym zrobić - poza malowaniem cało?ci ????? Czy czeka mnie lakierowanie drzwi od pocz?tku...

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 06, 2005, 21:04:42 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
Jak sie maluje metalikiem to po jakim czasie trzeba klasc lakier bezbarwny?
I czy czyscicie czyms te zbiorniczki na lakier w pistolecie czy zostawiacie "brudne", a jezeli czyscicie to jak? :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839