Autor Wątek: sonda lambda  (Przeczytany 10116 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sonda lambda
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 17, 2005, 00:13:21 am »

Przemek#1844

• Gość
od 95 byly TYLKO katy - a wczesniej byly na zyczenie

sonda lambda
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 17, 2005, 00:20:50 am »

kowal

• Gość
:shock: rzezba jak conajmniej melinowoz Stercia... Niby OHV, bok normalny ale uszczelka pod glowice nie pasuje... Tylko to jego jest po policyjne

sonda lambda
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 17, 2005, 00:39:02 am »

Przemek#1844

• Gość
Cytuj (zaznaczone)

od 95 byly TYLKO katy - a wczesniej byly na zyczenie

wiec nie wiem co w tym dziwnego ze masz kata wbitego w papiery w 94...

sonda lambda
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 17, 2005, 06:44:15 am »

ajk#1212

• Gość
"emulator sody tak robi tzn. oszukuje komputer tak aby mu sie wydawalo ze jedziemy na benzynie ale zwieksza kat wyprzedzenia zaplonu o jakies 3 stopnie"
wyprzedzenie zapłonu dla gazu jest porz?dane, realizuje się to też za pomoc? wariatora(wyprzedza zapłon na wyższych obrotach chyba od 2000obr)ale on jest drogi. To może emulator sondy powinien emulować bogatsz? mieszankę od benzyny(oczywi?cie bez przesady).

sonda lambda
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 17, 2005, 20:10:50 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
wyprzedzenie zapłonu dla gazu jest porz?dane
ale niekonieczne...
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 19, 2005, 16:33:44 pm »

Przemek#1844

• Gość
a czemu niekoniecznie?

przeciez LO gazu jest wyzsza wiec mozna wyprzedzic zaplon bardziej

albo zciac glowice jak SerU w Bandicie i miec spalanie stukowe na benzynie ;)

sonda lambda
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 19, 2005, 17:43:51 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Przemek#1844, sorry za bład miało byc " nie konieczne"
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 20, 2005, 01:12:48 am »

Przemek#1844

• Gość
Cytat: "mastah22"
Przemek#1844, sorry za bład miało byc " nie konieczne"

nie o to mi chodzilo :)

sonda lambda
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 20, 2005, 21:35:17 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
nie o to mi chodzilo
ok wiec powiem tak : Po co sie wychylac przed orkiestre...Załozyłem dosc duzo instalacji lpg do gaznikowców(i nie tylko) i nigdy w zadnym nuie było koniecznosci kobinowania z zapłonem...Tak wiec po co...
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 21, 2005, 18:44:14 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
no to pewnie tylko pomagałe? zakładać te instalki

neig55
,  no skoro wiesz lepiej...
Cytuj (zaznaczone)
bo w przypadku starszych polonezów można przy?pieszyć zapłon na aparacie zapłonowym i tak się robi,

pokaz mi zatem gdzie napisałem ze tego sie NIE da zrobic...???
Cytuj (zaznaczone)
nie oto chodzi "mastah22" że bez tego przy?pieszenia zapłonu auto też je?dzi.
jezeli juz powiedziałes A to teraz czas na B...
Tak wiec o co dokładnie chodzi???(bo wiesz,skoro je tylko pomagałem zakładac to moze potrzeba mi nowej wiedzy...w koncu całe zycie sie człowiek uczy.) :roll:
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 12, 2007, 20:05:25 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Pacjent:
Caro 1.6 GLI Abimex 95 rok instalacja gazowa ze śrubą na weżu.

Objawy choroby:
- zapalanie sie kontrolki check engine podczas jazdy, losow jesli chodzi o czas i rodzaj jazdy czasem po 30 sekundach czasem po 10 minutach, czasem po 400 metrach czasem po 50 kilometrach

Zdiagnozowano:
- całkowicie odlaczona sonda lambda (kabel sobie dynda)

Uzyskane kody błędów:
- 12 - Brak impulsow czujnika polozenia walu korbowego TDC (czyli norma)
- 13 - Brak sygnalu czujnika tlenu EOS (sonda lambda)
- 35 - Uszkodzenie zaworu regulacji powietrza IACV (silnik krokowy)
- 44 - Zbyt niski sygnal czujnika tlenu EOS (sonda lambda)

Gdzie ma być podłączona sonda i czy na gazie przyniesie to jakis efekt ?
kod 35 to mnie martwi najbardziej.... o co chodzi ? Moze ktos blizej wyjasni ?
Czy jak poprostu podlacze sonde na miejsce to check engine przestanie sie swiecic ?

Martwi mnie to bo ponoc przy swiecacej sie lampce check engine komp przechodzi w tryb awaryjny, spada moc silnika, zwieksza sie spalanie czyli raczej niepozadane efekty...

Nakazano mi sie dopisac tutaj , bo jak zalozylem nowy temat to polecial do kosza.... czy nikt nie zna odpowiedzi jak poradzic sobie zkodem bledu 35 ? I gdzie jest podlaczona sonda lambda ?

Kolega Senn#1869 wywalił mój temat do kosza z takim oto wytłumaczeniem:
Cytuj (zaznaczone)

Stingerek, po co zakladac nowy temat skoro o sondach bylo miliony razy. Kurde, nawet jezeli temat nie dotyczy stricte Twojego problemu to sie dopisz do podobnego np. tu - http://www.fsoptk.pl/foru...highlight=sonda

Temat leci do kosza.

Wiec... temat nie dotyczy mojego problemu bezposrednio ale posrednio... I czy ktos chociaz sproboje odpowiedziec na moje pytania ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

sonda lambda
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 18, 2007, 10:47:27 am »

Venomus

• Gość
Zbyt duze spalanie benzyny (bez instalacji LPG) (16 l/100 km) Jest spowodowane uszkodzonym silnikiem krokowym?? czy moze sondą lambda?? nie byłem jeszcze na diagnostyce.

[ Dodano: 18 Kwi 2007 10:50 ]
Moze zniknąć ale będzie Ci palił jak 2,5 l BMW czyli tyle co moj :) Sonda daje sygnał do kompa a ten dobiera mieszanke.. gdy jest uszkodzona lub jej nie ma (rozłączona) wtedy jest duze spalanie, ale nie powinien sie palic check engein. A silnik krokowy kosztuje od 130 do 300 zl. Nie oszczedaj bo ciezko kupic uzywany i sprawny silnik krokowy. Ja kupie nowy jak zajdzie taka potrzeba.

[ Dodano: 18 Kwi 2007 10:51 ]
Ale nie jestem jeszcze do konca pewien czy sonda czy krok odpowiada za spalanie...

sonda lambda
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 18, 2007, 17:03:49 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
sonda
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 18, 2007, 17:58:17 pm »

Venomus

• Gość
Te silniki jakoś sie reguluje jeszcze??? Poprosze o nazwe dobrej firmy sondy lambda...

sonda lambda
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:06:17 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
bosh
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:13:43 pm »

karol-1987

• Gość
buahaha :mrgreen: mastah czasem sie zastanawiam jak Ty to robisz ze jeszcze nie kopnąłeś w kalendarz przy tych ludziach :mrgreen:

sonda lambda
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 18, 2007, 18:29:58 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
a czemu?? nie jest tak zle,kwestia przyzwyczajenia
  • Jef
  • Czaku

sonda lambda
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 18, 2007, 22:25:39 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
karol... przy jakich ludziach ? Masz jakies ciekawe przemyslenia ? Chcesz sie nimi podzielic  Znam dobrego terapute.

To ze kol. Mastah22 odpowiada na pytania ktore ciebie moze smiesza( i widzac takie pytanie z szyderczym usmiechem dobierasz sie do klawiaturki i stukasz "bylo poszukaj" )
To swiadczy tylko i wylacznie o nim.. forum to miejsce bezinsteresownej pomocy.. i doskonale źródło informacji.  i za to respect...
Dla ludzi molestuajcych klawiature wstukiwaniem "bylo poszukaj" nie powinno byc miejsca na forum.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

sonda lambda
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 18, 2007, 22:50:31 pm »

karol-1987

• Gość
dobra nie kłóćmy sie, ja mam słaby dzień, jak i z resztą tydzień, no ale to już prywatne sprawy. przepraszam wszystkich których uraziłem. nie powinienem tego przelewać na forum, ale czasem to idzie samo z siebie, bez kontroli nad tym wszystkim.

teraz uwaga bo wypiłem piwo (nie jedno), ale:
Cytat: "Venomus"
Te silniki jakoś sie reguluje jeszcze??? Poprosze o nazwe dobrej firmy sondy lambda...
generalnie silnika GLI czy GSI nie da sie wyregulować, gdyż odpowiada za to "elektryka" która sie w polonezie znajduje. reguluje sie gaźnik a we wtrysku nie mozna nic zrobić. jedyna regulacja to w caro GLI to regulacja zaworów (w pluszakach są samoregulatory), nie przypominam sobie zeby mozna bylo jeszcze cokolwiek regulowac.
Ale nie jestem jeszcze do konca pewien czy sonda czy krok odpowiada za spalanie...
za spalanie odpowiada sonda, krokowiec odpowiada za wariacje obrotów (pomijam lewe powietrze) i rózne jaja związane z obrotami.
A silnik krokowy kosztuje od 130 do 300 zl
mozna na allegro kupic krokowca za 45zl plus przesylka, firma sie przedstawia dosc dobrze itd, nie widzialem za bardzo negatywnych komentarzy. o ile to krokowiec do abimexa, bo do wtrysku bosha jest na 99% droższy (nie chce mi sie teraz penetrowac allegro).

zbyt duze spalanie nie musi byc jedynie spowodowane sonda, wnioskuje ze Venomus jezdzi tylko na benzynie. ja zawsze uwazalem ze sprawny silnik (kompresja) jest podstawa wszystkiego, a dopiero mozna szukac reszty. jesli sonda jest droga a masz jakiegos dobrego kolege czy jakis sklep to mozna podmienic sonde i zobaczyc jak to wtedy będzie chodzic.

sonda lambda
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 20, 2007, 09:18:18 am »

Venomus

• Gość
karol-1987,  buaha...  :roll: Wiesz... zaqpytalem sie o dobra firme z kilku powodow... mam poloneza od niedawna... kupilem go bo chcialem wlasnie polda pytam sie o firme sondy bo tych duperelek jest milion dwiescie... a no bardzo wazna kwestia... skoro jestes taki doskonaly bo nie zadajesz pytan to tylko pogratulowac Ci zostaje... moim zdaniem jestes beznadziejny... a jesli Cie smiesza takie pytania to idz gdzies odpoczac... moim zdanie to choroba sieroca albo najprosciej.. jestes niewyparzonym jedynakiem i uwazasz ze jestes naj.. naj..

[ Dodano: 20 Kwi 2007 09:21 ]
Cofam posta... dzieki :) nie sprawdzalem stopnia sprezenia na tłokach... ile powinien wynosic w GLI??