Autor Wątek: Polonez 1,4 po dłuższej jeŹdzie nie wchodzi na wysokie obrot  (Przeczytany 2346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez 1,4 po dłuższej jeŹdzie nie wchodzi na wysokie obrot
« dnia: Wrzesień 08, 2005, 23:44:46 pm »

dardar

• Gość
Polonez 1,4 po dłuższej jeŹdzie nie wchodzi na wysokie obroty.  :badass:  
Pierwotnie myślałem, że to jest związane z temperaturą .
Jeżdze czasami kilka dni i nic, a potem staje na skrzyżowaniu.
Poddało się już trzech mechaników.Sprawdzany był komputer i czujnik
na wale wszyscy twierdzą że przyczyna tkwi w elektronice.
Ostatnio po długich próbach w czasie występowania usterki po 15 minutach prób wprowadziłem go na wysokie obroty i przez kilkanaście kilometrów nie spuściłem poniżej 1500 - działał bez problemów.
W domu po ponownym zapłonie nie wszedł na wysokie obroty.
Na drugi dzień działał bez problemów.
Będę wdzięczny za wszyskie sugestie - doprowadza mnie to do
szewskiej pasji szczególnie jak jadę do pracy.

Polonez 1,4 po dłuższej jeĽdzie nie wchodzi na wysokie obrot
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2005, 10:15:25 am »

roverek

• Gość
Nie bardzo rozumiem co to znaczy nie wszedł na wysokie obroty.Czy to oznacza,że silnik pracuje tylko w zakresie biegu jałowego tj.925 obr.je?li nie reaguje na pedał gazu to może (to bardzo prozaiczne)przepustnica się przycina,silnik krokowy szwankuje,a zapłon sprawdzałe?,może pompa pada i nie podaje odp.ci?nienia,filtr paliwa czysty? itd.itd.Pozdrowienia.

O kurczę post jest z 2005.09.08 ale się wyrwałem ,ale może problem nadal istnieje-no to ja kol.dardar?

¤ Polonez 1,4 po dłuższej je?dzie nie wchodzi na wysokie ob
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2005, 12:36:04 pm »

dardar

• Gość
Sprawa się wyja?niła.Uszkodzenie było nietypowe ponieważ powodem był czujnik obrotów wału korbowego.W takich przypadkach standardowo auto ma problemy z wolnymi obrotami
Natomiast u mnie co jaki? czas kiedy auto było rozgrzane po naci?nięciu gazu obroty dochodziły do ok 1000 a póżniej silnik wariował tak jakby żle ustawiony był aparat zapłonowy u normalnego poldka.Czujnik z rozbitka za 60 zł załatwił zprawę.
Niestety uszkodził mi się tylni most który jak wiadomo w polonezach projektowany był
do 90  .
Pozdrawiam

Re: ¤ Polonez 1,4 po dłuższej je?dzie nie wchodzi na wysoki
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2005, 16:59:21 pm »

kan

• Gość
Cytat: "dardar"

Niestety uszkodził mi się tylni most który jak wiadomo w polonezach projektowany był
do 90  .

Do 90 czego?

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 29, 2005, 08:54:24 am »

roverek

• Gość
Do v-max 90km/h :lol:  :lol: .U mnie już po 20kkm już wył i wyje do tej pory.Jak temu zaradzić-je?dzić z prędko?ci?  popwyżej 140 km/h wtedy mostu nie słychać -opony wyj? gło?niej. :mrgreen:

Re: ¤ Polonez 1,4 po dłuższej je?dzie nie wchodzi na wysoki
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 29, 2005, 12:27:36 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Cytat: "dardar"
Sprawa się wyja?niła.Uszkodzenie było nietypowe ponieważ powodem był czujnik obrotów wału korbowego.W takich przypadkach standardowo auto ma problemy z wolnymi obrotami

Jak sie okazuje to uszkodzenie bylo wlasnie typowe bo przy uszkodzeniu czujnika polozenia walu wlasnie rover ma problem z wchodzeniem na wysokie obroty, ktore wiaze sie z szalenstwami motoru. Na wolnych dziala bez zarzutu.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 03, 2005, 18:24:01 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
mialem pisac wlasnie o czujniku walu, zeby mu sie bardziej przyjzec a najllepiej przelozyc od kogos innego, jego uszkodzenie powoduje nietypowe usterki
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350