Autor Wątek: O?wietlenie wnętrza  (Przeczytany 10418 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: O?wietlenie wnętrza
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 08, 2012, 13:27:44 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Wlasnie ja nie chce wrzucac ledowych. Jesli chodzi o takie samochody jak polonez wole miec wszystko orginalne bez zadnej "wiochy".
A na podswietlenie konczyn dolnych (nogi  :P) montowaliscie jakies specjalne zarowki z obudowami czy jak to zrobiliscie? Fotki mile widziane.

@@ Jak podlaczyc zarowke pod krancowke? Mam juz wypuszczone dwa kable z - i +
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2012, 19:53:59 pm wysłana przez bear2493 »

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 08, 2012, 20:16:11 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
@@ Jak podlaczyc zarowke pod krancowke? Mam juz wypuszczone dwa kable z - i +
No + do plusa (np z zapalniczki) i - do krańcówki :)

« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 08, 2012, 20:28:11 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Pod pedalami kierowcy obok bezpiecznikow wisza mi dwa kable. + i -. Nie wiem do czego one sluza ale sa wolne :P Przechodzac do tematu podlaczylem do nich zwykla zarowke ktora niestety swieci caly czas przy wlaczonym zaplonie.
Chce wykozystac ten + i - tak aby zgrywaly sie one razem z podswietleniem na podsufitce i przy otwarciu drzwi beda sie swiecily a przy zamknieciu gasly. Najlepiej gdyby to podswietlanie nog bylo polaczone z przelacznikiem podswietlania wewnetrznego. Tak ze wylaczam podswietlenie wew i wylacza sie podswietlenie nog. Rowniez tak samo chcialbym zrobic po stronie pasazera. Moze byc to tak ze podsw. nog bedzie dzialalo tylko przy otwieraniu przednich drzwi lub bedzie sie zapalala prawa strona po otwarciu prawych drzwi i lewa po otwarciu lewych. Nie za bardzo widzi mi sie rozbieranie podsufitki.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2012, 20:31:31 pm wysłana przez bear2493 »

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 08, 2012, 20:34:10 pm »

piciek

• Gość
Pod pedalami kierowcy obok bezpiecznikow wisza mi dwa kable. + i -. Nie wiem do czego one sluza ale sa wolne
podswietlenie ideogramu hydrokorektora

« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 08, 2012, 20:46:16 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Bez odrobiny walki z podsufitka nie połączysz wyłącznika w podsufitce ze świeceniem jakiejkolwiek zarowki. Jeśli wystarczy, żeby lampki zapalaly sie przy otwarciu drzwi, a gasly przy zamknieciu, to podepnij masę od drzwi - znajdz w skrzynce bezpieczników przekaźnik zwłoczny oświetlenia wnetrza, na obudowie z reguł jest opisane który kabel będzie od czego. Interesuje Cię ten od drzwi - podłącz do niego masę żarówki, plusa żarówki zostaw tam gdzie masz. Jeśli chcesz zeby zarówki sie zapalaly tylko przy otwarciu jednych drzwi to juz jest trudniej, musisz uzyc diod.

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 08, 2012, 22:39:42 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
No tak ale te kable ktore ida z podsufitki musza gdzies wychodzic. I wlasnie chce sie pod nie podlaczyc gdzies "blizej".
A moglbys mi prosciej wytlumaczyc jak podlaczyc ta krancowke do tej zarowki? Wiem ze plus zostawiam na zarowke a skad mam wziasc minus? Bo nie za bardzo rozumiem, a nie chcialbym ingerowac w skrzynke bezpiecznikow i chcialbym to jakos ominac.

« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 08, 2012, 22:42:30 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
No tak ale te kable ktore ida z podsufitki musza gdzies wychodzic. I wlasnie chce sie pod nie podlaczyc gdzies "blizej".
Odkręć sobie osłone słupka A i zobacz. Powinny tam lecieć przewody.

A moglbys mi prosciej wytlumaczyc jak podlaczyc ta krancowke do tej zarowki? Wiem ze plus zostawiam na zarowke a skad mam wziasc minus?
Plus to plus, znajdujesz coś co będzie np. stałym plusem. Minus to masa, czyli cała karoseria. Krańcówka działa tak, że po zamknięciu drzwi, rozpina połączenie z masą. po otwarciu drzwi zwiera do masy i w efekcie żarówka Ci zaświeci.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 08, 2012, 22:43:40 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Blizej sa tylko kable zasilajace lampke, stały plus i masa po przekaźniku-czasówce, idą przednim prawym slupkiem.
Wykręć sobie krańcówkę ze słupka, za nią wyjdzie Ci kabel - do niego podłącz się z jakimś kabelkiem, którego drugi koniec dajesz na żarówkę.

« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 08, 2012, 22:46:37 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Cytuj (zaznaczone)
Odkręć sobie osłone słupka A i zobacz. Powinny tam lecieć przewody.
Tak zrobie i wlasnie tam mam zamiar sie "wczepic" w kable tak aby na moje podswietlenie dzialal przelacznik.
Czyli do kabelka od krancowki "dolozyc" dodatkowy kabel ktory pojdzie na minut a plus staly z kabli. Rozumiem.

Teraz tylko musze kupic jakas obudowe z diodami albo zaroweczka ktora bedzie swiecila na zoltawy kolor i bedzie ok :)
Jutro rozbiore i dam znac jak idzie

« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 08, 2012, 22:47:44 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Jak chcesz zapalać oświetlenie pod nogami za pomocą przełącznika na lampce to musisz pociągnąć nowy przewód, inaczej się nie da. Jak chcesz żeby się świeciło tylko po otwarciu drzwi to tak jak koledzy piszą :)

« Odpowiedź #30 dnia: Czerwiec 08, 2012, 22:54:22 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
może puszczę ten kabel. tylko do czego go dorobić i jak rozebrać podsufitke

« Odpowiedź #31 dnia: Czerwiec 08, 2012, 23:12:12 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Musisz założyć na jeden koniec żarówki końcówke oczkową najlepiej taką mniejszą(tam gdzie sie pojawia masa po włączeniu lampki lub otwarciu drzwi, bo plus zdaje się jest stały) i ciągniesz kabelek do swojej żaróweczki i dodajesz jej stały plus skądś tam. A podsufitka tak jak koledzy pisali-daszki przeciwsłoneczne, lusterko wsteczne i da radę się przebić, najlepiej przywiązać kabelek do jakiegoś innego sztywniejszego i go przeciągnąć aż do lampki.

« Odpowiedź #32 dnia: Czerwiec 14, 2012, 00:19:46 am »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Myślałem że to będzie bardziej irytuje. sciaglem daszek i lusterko. do kabla dolutowalem płaska wsowke i zwykła. płaska wsunelem do kabla od krancowki a pełną pod przełącznik. później uchylilem podsofitke i przeciaglem kabel puszczają go boczną listwa. no i wszystko gra tylko muszę plusa pociągnąć bo ten co mam dostaje prąd na zapłonie. teraz szukam jakiś żarówek obudowy czy czegoś do tego podswietlania. najlepiej żeby to był zoltawy kolor albo lekki biały tak żebym mógł dopasować go do światła w podsofitce. macie pomysł skąd takie oświetlenie wsiąść (przykłady) i skąd najlepiej pociągnąć plusa? Sorka ale z tel pisze
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2012, 00:22:35 am wysłana przez bear2493 »

« Odpowiedź #33 dnia: Czerwiec 14, 2012, 06:53:21 am »

piciek

• Gość
Plusa stalego wez sobie z 4-pinowej kostki za schowkiem. Tylko zabezpiecz odpowiednim bezpiecznikiem obwód.

« Odpowiedź #34 dnia: Czerwiec 14, 2012, 08:15:30 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
Bliżej będzie plus przy włączniku świateł.

« Odpowiedź #35 dnia: Czerwiec 14, 2012, 16:32:11 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Wolal bym wziasc plusa gdzies z lewej strony najlepiej gdzies ze skrzynki bezpiecznikow, to bym zrobil mostek i dorobil dodatkowe wejscie dla bezpiecznika od podswietlania.

« Odpowiedź #36 dnia: Czerwiec 14, 2012, 17:25:13 pm »

piciek

• Gość
Stalego plusa masz pod wolnym fioletowym, do zasilania alarmu on jest, z zapalniczki, z radia, wlacznika swiatel mijania,awaryjnych,urzadzenia mikroprocesorowego. Najlepiej zaopatrz sie w komputer, czyli zarowke 12V z dwoma przewodami, jeden przykladasz do masy, a drugim szukasz stalego plusa.

« Odpowiedź #37 dnia: Czerwiec 14, 2012, 20:32:18 pm »

Offline bear2493

• Sympatyk
    • Polonez Caro +
Wezme tego od alarmu fioletowego. Dodam jeszcze ze musialem troche uklad w przelaczniku na podsufitce przerobic. Nie mozna go podlaczyc pod krancowke poniewaz mimo tego ze swiatlo na podsufitce sie nie swieci to to w nogach juz tak. Co prawda gasnie ale nie jest to synchronizowane. Na poczatku wzialem konektor oczkowy ktory nalezy podalczyc pod zarowke. Strasznie sie "telepal" dlatego dolutowalem od strony przelacznika kabel i teraz jest wszystko ok.

« Odpowiedź #38 dnia: Czerwiec 15, 2012, 09:38:07 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A po co pod lampkę ?
Przewód z lampki idzie przecież do czasowego wyłącznika oświetlenia :) Tam można się poddłączyć z oswietleniem pedałów.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #39 dnia: Czerwiec 15, 2012, 09:48:14 am »

piciek

• Gość
A po co pod lampkę ?
pisałem to już tydzień temu, ale jak woli się pół samochodu rozebrać to już inna kwestia :P