Autor Wątek: silnik (objawy jakie mnie martwia)  (Przeczytany 6788 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

silnik (objawy jakie mnie martwia)
« dnia: Październik 04, 2005, 23:06:03 pm »

Bronx_1.5GLE

• Gość
Witam
wiec tak jest to 1.5 GLE na gazie mysle ze mial mntaz przy jakis 79 tys km
teraz jest 140 i oto takie zeczy mie martwia:
1.pali oleju (500ml na 1tys km) bede chcial wymienic uszczelniacze zaworowe bo nie wiem czy byly robione( czy zna ktos dobry serwis w okolicy Gliwice-Rybnika?) ew moze ktos pomuc lub podeslac dokladny opis krok po kroku oraw wskazowki jak wykonac te cos do sciagania sprezyn
2. co z zaworami ?? podobno sie na gazie wypalaja- jak to poznac jak to naprawic , i jak (trza demontowac glowice? ew co jeszcze?) (sprezanie silnika 10 ; 10.5 ; 11 ; 11,5 - na zimnym z gazem w podlodze)

3. jaki to jest odglos panewek i kiedy sie pojawia?? (wydaje mi sie ze na wolnych jest ok
i ze cos przy 2,5 tys dziwnie silnik buczy (moze to klekot zaworow slyszalny w kabinie)

4- czym jeszcze sie martwic lub czym sie nie martwic:)

na pocieszenie podam ze pali mi 10-11l/100km gazu , nie ma problemow z odpalaniem nawed  jak sa mrozy (gaz tylko - zna podzielone zdania)
z kupa bagazu  i 4 osobami na trasie krakow-katowice dalo sie jechac 100-110 ze tak powime "lekko" :)

wielkie dzieki za odpowiedzi

p.s
do wszystkich pytam szukalem w archiuwum ale nie znalazlem nic co by mnie interesowalo :/

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 05, 2005, 13:49:41 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
czy zna ktos dobry serwis w okolicy Gliwice-Rybnika?)
uzupełnij profil...Z kad jestes?? Racibórz Ci odpowiada??
Cytuj (zaznaczone)
sprezanie silnika 10 ; 10.5 ; 11 ; 11,5 - na zimnym z gazem w podlodze
sprezanie dosc dobre...mozna by przeprowadzic próbe olejowa i zobaczyłbys czy pierscienie nie poszły juz powoli na spacer...
Cytuj (zaznaczone)
co z zaworami ?? podobno sie na gazie wypalaja
jesli nei dbałes o prawidłowy skład mieszanki to moze tak byc...ale po co martwic sie na zapas...
Cytuj (zaznaczone)
jak to poznac jak to naprawic
próba olejowa da Ci odp(a przynajmniej podpowie)...
Cytuj (zaznaczone)
przy 2,5 tys dziwnie silnik buczy (moze to klekot zaworow slyszalny w kabinie)
przy panewkach tez słyszalny jest klekot...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 05, 2005, 20:21:21 pm »

Bronx_1.5GLE

• Gość
no wlasnie uzupelnialem profil :)

ale mysle ze raciborz by pasowal ( powiedz cos wiecej o tym mechaniku , cenowo, jakosciowo??)
jutro pobawie sie z olejem :)

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2005, 00:16:41 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
no wlasnie uzupelnialem profil  
albo zaczniemy sie traktowac powaznie albo konczymy rozmowe...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 06, 2005, 21:48:16 pm »

russell1

• Gość
mastah22, mam pro?bę.... możesz mi opisać tę próbę olejow? o której wspomniałe?? jak to się robi?

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 07, 2005, 16:33:49 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
zciagasz wszystkie przewody WN ze swiec
zaczynajac od 1 cylindra
1. wykrecasz swiece
2.bierzesz troszke oleju do strzykawki(niewielka ilosc)
3.kilka kropli wpuszczasz do cylindra
4.wkrecasz manometr
5.otwiersz przepustnice i krecisz

a) JEZELI CISNIENIE WZROSNIE W STOS DO NOMINAŁU DOSC ZNACZNIE ZNACZY TO ZE PIERSCIENIE ODMÓWIŁY POSŁUSZENSTWA(wtedy auto jest mułowate chleje i koci olejem)
b) JEZELI CISNEINIE NIE WZROSNIE ALBO WZROSNIE MINIMALNIE ZNACZY TO ZE KOMPRESJA UCIEKA PRZEZ GNIAZDA ZAWOROW W GŁOWICY.

oczywiscie próbe ta przeprowadza sie w celu ustalenia przyczyn niskiej kompresji...
UWAGA
ZNISZCZENIU MOZE ULEDZ MANOMETR KTÓRY ZACHLAPANY NADMIERNA ILOSCIA OLEJU MOZE NIE POKAZYWAC JUZ PÓZNIEJ PRAWIDŁOWO...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 08, 2005, 23:44:23 pm »

ajk#1212

• Gość
czytałem o twoich obawach
Po pierwsze masz Zajebi?cie fajne felgi sam bym sobie takie załatwił do swojego atu 94r.

moge ci doradzić na temat szczelno?ci gniazd zaworowych:

Gdy już mamy zdjęt? głowicę należy:

1. rozpi?ć zawory najlepiej wzi?ć klucz zwykły do ?wiec zapłonowych i młotek, nastepni przyłożyć klucz do sprężyny zaworowej i pewnym udeżeniem uderzyć w klucz. Zawór powinien się rozpi?ć wylec? wtedy dwie lakie mpułkoliste zawleczki.

2. wyjmnież zawór i ocenisz czy gniazda sa wypalone. Jeżeli s? czarne lub br?zowe koloru rdzy na takiej małej sko?nej płaszyżnie "przylgni zaworowej" to znaczy że bniazda s? wypalone.

3. następnie trzeba dotrzeć zawory w tym celu trzeba mieć pastę do docierania gniazd zaworowych (najlepiej  frezować gniazda ale tańszym kosztem też będzie dobrze sam robiłem chodzi jak w?ciekły a jaka komresja) (najpierw urzyć zgrubnej, ?redniej i dokładnej) nanie?ć troche pasty na przylgnię a na trzonek założyć szlałfik zamocowany w uchwycie wiertarki i kręcić raz w prawo raz w lewo do momentu aż przylgnia będzie bez wrzerów (koloru szarego)

4. tak robisz karzdy zawór
5. wymienić tez trzeba uszczelniacze zaworowe (te na trzonkach zaworowych) ponieważ ubytki oleju w silniku najczę?ciej s? spowodowane przez te uszczelniacze i pier?cienie tłokowe
5. spinanie najlepiej robić przez podłożenie pod komorę spalania kawałka twardej gumy oraz naciskaj?ć rozwarte kompinerki na podkładke a druga osoba niech zabezpiecza tymi małymi pułokr?głymi zabezpieczeniami

6. na koniec należy sprawdzić poprawno?ć zapięcia każdego zaworu poprzez delikatne stuknięcia w poszczególne zawory jak się nie rozepn? to jest wszystko dobrze i trzeba założyć głowicę.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 09, 2005, 08:56:16 am »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Po pierwsze masz cenzura?cie fajne felgi
z kad jestes?? uzupełnij profil...zamienei sie na inne 15 ;) :mrgreen:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 09, 2005, 09:41:58 am »

Bronx_1.5GLE

• Gość
Wiec tak zabawilem sie z olejem i cisnienie prawie nic nie wzroslo , wiec  cylinder-tłok ok,
ale ciagle martwia mnie te panewki .... i tu sie zastanawiam czy jak by sie ktos zabieral za panewki jest senc ruszac pierscienie , a i jeszcze jedno czy jak beda zawory nadpalone , tzn musze sciagnac glowiece, planowac ja potem? dodam ze uszczelka pod glowica jest jeszcze fabryczna i nic nie cieknie, przepieh 140 tys rok 93:)

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 09, 2005, 13:02:43 pm »

ajk#1212

• Gość
mastach 22 profil uzupełniłem a felgi bym kupił tylko czasowo brak kasy  :cry:

[ Dodano: 2005-10-09, 13:19 ]
Bronx_1.5GLE  moge ci doradzic że najlepiej zrób w swoim poldku badanie ci?nienia oleju. polega ono na wkręceniu ci?nieniomierza w miejsce czujnika cisnienia oleju badanie wykonuj na pracuj?cym silniku zacznij od zimnego i stopniowo go rozgrzewaj. Wiadoma jest spraw? że na zimnym silniku cisnienie oleju będzie większe a ze wzrostem temperatury bedzie spadać (zalezy tylko do jakiej warto?ci) jak bardzo to może oznaczać ze masz zużyte panewki lub wytarte tuleje na wałku rozrz?du (jak silnik zimny zapalany jest z nocy ta słychac straszny klekot)
Jezeli zdecydujesz się na wymiane panewek to najlepiej było by jakby? miał znajomego mechanika który by ocenił zużycie cylindrów i wału korbowego (z doswiadczenia wiem że  po takim przebiegu niekturew silniki maj? "głębukie rowy na wale korbowym a tłoki chybocz? sie na boki")a niektóre silniki nie wskazuj? prawie żadnego zuzycia wszystko zależy od oleju i stylu jazdy (brak katów i jazdy bokiem na dwóch kołach)

Pozdrawiam i jak sie znasz na elektryce to zapraszam do działu Elektryka na Temat Pomocy elektryka szfankuje w polonezie atu 1.6

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 09, 2005, 16:02:17 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
mastach 22 profil uzupełniłem
... :?
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 09, 2005, 16:36:13 pm »

Guciu1801

• Gość
Cytat: "mastah22"
Cytuj (zaznaczone)
mastach 22 profil uzupełniłem
... :?

Ja nie wiem jak mozna uzupelnic profil nie uzupelniajac go :) :D

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 09, 2005, 18:24:20 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Guciu#1801, juz jest ok :roll:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 09, 2005, 18:34:40 pm »

ajk#1212

• Gość
panowie i o co ta cała zło?ć wszystko sie da załatwić jeszcze jestem kocurem na tym forum a wy mnie już szczujecie jakimi? wilczurami
 :mrgreen:  :twisted:

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 09, 2005, 18:58:58 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
panowie i o co ta cała zło?ć wszystko sie da załatwić jeszcze jestem kocurem na tym forum a wy mnie już szczujecie jakimi? wilczurami
złosc :shock: Guciu#1801, widzisz tu gdzies złosc :shock: ...Tylko ładnie prosilismy o uzupełnienie profilu :mrgreen:  :roll:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 09, 2005, 19:10:53 pm »

ajk#1212

• Gość
no to panowie napiszcie co jeszcze chcecie o mnie wiedzieć to wam może powiem
A może chcecie na dobranoc bajke, to wam opowiem tylko jak będziecie grzeczni :oops:

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 09, 2005, 19:23:15 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
A może chcecie na dobranoc bajke, to wam opowiem tylko jak będziecie grzeczni
i po co te texty...Nie mozna było jak człowiek uzupelnuic profilu na poczatku?? I tak uwazam ze to forum i moderatorzy zbyt przymykaja oko na nieuzupełnione profile bo to jedno z nielicznych na których bywam gdzie mozna miec jakiekolwiek braki w profilu...Chodzi o to ze teraz nie jest to istotne ale kiedys bedziesz zamieszczał w giełdzie jakies ogłoszenie i pojawi sie z 20 postów od róznych osób z zapytaniem z kad jestes,bedziesz miał problem z autem i pojawi sie zbednych 20 pytan o model i silnik...To własnie sa braki w profilu...
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 09, 2005, 20:46:07 pm »

ajk#1212

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Cytat:
A może chcecie na dobranoc bajke, to wam opowiem tylko jak będziecie grzeczni

i po co te texty...Nie mozna było jak człowiek uzupelnuic profilu na poczatku?? I tak uwazam ze to forum i moderatorzy zbyt przymykaja oko na nieuzupełnione profile bo to jedno z nielicznych na których bywam gdzie mozna miec jakiekolwiek braki w profilu...Chodzi o to ze teraz nie jest to istotne ale kiedys bedziesz zamieszczał w giełdzie jakies ogłoszenie i pojawi sie z 20 postów od róznych osób z zapytaniem z kad jestes,bedziesz miał problem z autem i pojawi sie zbednych 20 pytan o model i silnik...To własnie sa braki w profilu...

Dobrze gada!!!

Polac Mu albo Jego Poldkowi :roll:  ;)

Pozdrawiam!!!

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 09, 2005, 23:21:49 pm »

Offline mastah22

• Sympatyk
Cytuj (zaznaczone)
Polac Mu albo Jego Poldkowi  
poldek nie pije bo musi byc trzezwy przez cały czas :mrgreen:
  • Jef
  • Czaku

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 09, 2005, 23:59:37 pm »

ajk#1212

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
poldek nie pije bo musi byc trzezwy przez cały czas

wyobraz sobie, ze moj pije i to jeszcze jak. Ja robie setke a on w tym samym czasie wypija mi kilka litrow i co ciekawe jest taki zlosliwy, ze im szybciej ta setke robie tym wiecej mi pije :lol:  ;)