Autor Wątek: Ciekawostka dla fachowcow - odnosnie sterowania nawiewem.  (Przeczytany 4103 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ciekawostka dla fachowcow - odnosnie sterowania nawiewem.
« dnia: Październik 20, 2005, 20:49:44 pm »

Roki

• Gość
Witam. Tak sobie rozmyslalem nad wypieprzeniem tych ochydnych suwakow i wpadl mi do glowy taki pomysl:

Podpiecie tych cięgien pod jakies silniczki/silowniki - nastepnie pod przyciski (np takie jak od elektrycznych szyb) i podpiecie tego pod jakis maly ekranik LCD. Ladnie wkomponowac to w miejsce po suwakach i efekt bylby podobno do klimatronika:) Oczywiscie sterowanie byloby cieplem/zimnem i intensywnoscia nawiewu. Co myslicie o tym i czy to w ogole jest realne??

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 20, 2005, 21:01:25 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
    • PN 3.0 24v, PN Truck 1.6E
hehe tez o tym ostatnio mysle  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 20, 2005, 21:06:50 pm »

Roki

• Gość
Zatem polaczmy sily:))

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 20, 2005, 21:30:01 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
no, ale ja jeszczeb niestety nic nie wymyslilem hehe. co prawda znalazlem w domu jakies sliniczki na 12v (albo troszke mniej) ale wydaje mi sie ze beda za slabe aby uciagnac te dzwigienki, zwlaszcza ta od cieplego powietrza.  poza tym ekran LCD to chyba juz wyzwanie dla super-elektronika, wiec nie wiem czy jest sens. ale za to myslalem zeby zrobic taki slupek z diod prostokatnych (takie swaitelka jak czasem sa w niektorych radiach albo wzmacniaczach i sie wlacza coraz wiecej im bardziej sie poglosi).
a tak poza tym to ktos chyba cos kombinowal z tymi dzwigienkami na PTK, ale nie wiem z jakim skutkiem, bo sie nie podzielili informacjami. chyba drucik, ajk czy ktos tam jeszcze.
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 20, 2005, 21:33:28 pm »

Roki

• Gość
No ja tez jak narazie nic nie wymyslilem:) Zasiegne opinii i znajomych elektrykow i bedzie dobrze:)

ps - moze by to podpiac np pod wyswietlacz cyfrowego termometra czy cos??

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 20, 2005, 21:37:30 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
łeee tam termometr. trzeba cos lepszego wykombinowac jak juz (wedlug mnie).  :mrgreen:
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 20, 2005, 21:45:26 pm »

XDX#1825

• Gość
a wiec tak piekni kawalerowie  :mrgreen:  :

zakladamy sobie mikroprocesor z wyswietalczem LCD, w procku siedzi program odpowiedni. Do nawiewo sa podlaczone zwykle silowniki od otwierania centralnego.
Program w procu ma za zadanie kontrolowac temperatrure i odpowiednio reagowac na to. Np ustawiamy sobie 25 stopni w aucie - procesro sprawdza jaka temperatura panuje. jesli za duzo stopni to przykreca ogrzewanie, jak za zimno to odkreca.

Mozna to zrobic prostacko na silownikach. a mozna tez profesjonalnie (tylko czy warto) na silnikach krokowych, wtedy mozna ustawiac precyzyjniej temperature. Mozna rozbudowac system o dodatkowe czujniki temperatury, i zaprogramowac tak procek zeby w kazdym miejscu auta byla taka sama temperatura.

To tak z grusza :) nie pytac sie mnie jak to zrobic dokaldnie bo sie na mikrokontrolerach nie znam i nie zaprogramuje. Trzeba by znalesc od tego fachure  :mrgreen:

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 20, 2005, 21:52:53 pm »

Roki

• Gość
Myslalem o czyms takim:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=68160367
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=67906203
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=68733965

Ale motyw z mikroprocesorem bardzo mi sie podoba:) Skad wytrzasnac wiecej szczegolow? Bo nie sadze, zeby znajomi elektrycy sie w tym kumali:)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 20, 2005, 21:56:05 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
www.elektroda.pl . trzeba by poszukac, a jak nie ma to spytac :)
Edit: juz nic hehe
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 20, 2005, 21:56:56 pm »

Płaski#1866

• Gość
dokladnie! silniki krokowe sa kluczem do sukcesu. a pomocy szukaj na www.elektroda.pl

[ Dodano: 2005-10-20, 21:57 ]
Marcin#839, byles pierwszy. to dlatego ze masz szybszego neta  :twisted:

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 20, 2005, 21:57:44 pm »

XDX#1825

• Gość
Na elektrodzie napewno ktos pomoze. I nawet samemu mozna sie duzo nauczyc. W gruncie rzeczy programowanie procka to nie takie trudne :) kiedys mnei w szkole uczyli... ale ja tam nie chodziliem na lekcie :P

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 20, 2005, 22:00:02 pm »

Offline -Marcin-

• Sympatyk
Cytat: "Płaski#1866"
Marcin#839, byles pierwszy. to dlatego ze masz szybszego neta  :twisted:

ja mam tylko 256 :(
to ja, byly Marcin#839

« Odpowiedź #12 dnia: Październik 20, 2005, 22:01:27 pm »

XDX#1825

• Gość
a tylko jeszcze dodam :) z tymi krokowymi to trzeba by tak zakabinowac jakos, albo kupic taki zeby mozna bylo sterowac przesunieciem liniowym, cos niby jak w abimexie od wolnych obrotow. tam chodzi ten trzpien. Troche precyzyjna robota, moze ktos wie poprostu gdzie taki kupic? to by duzo ulatwilo :)

« Odpowiedź #13 dnia: Październik 20, 2005, 22:16:01 pm »

Roki

• Gość
Hmm no to co dzialamy?:)

« Odpowiedź #14 dnia: Październik 20, 2005, 22:19:07 pm »

XDX#1825

• Gość
Ja jak narazie to zrobie sobie tylko na silownikach i bez procesora, na zwykle przyciski. Bo nie mam czasu, mam duzo innych rzeczy do zrobienia przy aucie :) np zderzak tyl musze od plusa zalozyc.. no i klima czeka na zalozenie... wiec narazie wiele nie pomoge :)

« Odpowiedź #15 dnia: Październik 20, 2005, 22:25:47 pm »

Roki

• Gość
Ale silowniki i zwykle przyciski tez beda o wiele lepsze niz te cholerne suwaki:) Planujesz to juz, ze tak powiem konkretniej?

« Odpowiedź #16 dnia: Październik 20, 2005, 22:27:13 pm »

pluton_14

• Gość
Na moje "niefafowe" oko (bo dopiero sie ucze) to potrzeba jakis mikrokontroler np. 8051 , program , starwonik wyswietlacza, wyswietlacz LED (nie musi byc przeciez LCD) , starowniki silnikow krokowych, i czujniki z przetwonikami A/C, no i oczywiscie silniczki krokowe. Zabawy jest troche ale nie jest to nie mozliwe. Mysle ze jak sie by umialo to zlozyc to w jakis 50-70 zl bez silniczkow krokowych mozna sie zmiesci. Mozna tez sie bawic w elektronike analogowa i zralizowac to na silownikach do drzwi ale to inna bajka. :D

PZDR Pluton

« Odpowiedź #17 dnia: Październik 20, 2005, 22:31:45 pm »

XDX#1825

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Na moje "niefafowe" oko (bo dopiero sie ucze) to potrzeba jakis mikrokontroler np. 8051 , program , starwonik wyswietlacza, wyswietlacz LED (nie musi byc przeciez LCD) , starowniki silnikow krokowych, i czujniki z przetwonikami A/C, no i oczywiscie silniczki krokowe. Zabawy jest troche ale nie jest to nie mozliwe. Mysle ze jak sie by umialo to zlozyc to w jakis 50-70 zl bez silniczkow krokowych mozna sie zmiesci. Mozna tez sie bawic w elektronike analogowa i zralizowac to na silownikach do drzwi ale to inna bajka. Very Happy

Polecam ATMEGA  - maja juz prawie wszystko co potrzeba.

Cytuj (zaznaczone)
Ale silowniki i zwykle przyciski tez beda o wiele lepsze niz te cholerne suwaki:) Planujesz to juz, ze tak powiem konkretniej?

narazie kontkretow nie ma. Ale w sumie sprowadza sie to do podlaczenia silownikow, przyciski to juz tylko podlaczyc. Zreszta silowniki tez tylko podlaczyc. Jak bede mial troche czasu i kasy to kupie pare silownikow i podlacze :)

« Odpowiedź #18 dnia: Październik 20, 2005, 22:38:40 pm »

Płaski#1866

• Gość
yyyy... a co konkretnie wam nie pasuje w tych suwakach?

bo mi np one nie przeszkadzaja, od sily nadmuchu od 12 lat jest w pozycji max a od cieplego uzywam w zimie, ale wykorzystuje tylko ustawienia 0 i max

« Odpowiedź #19 dnia: Październik 20, 2005, 22:48:49 pm »

pluton_14

• Gość
Cytuj (zaznaczone)
Polecam ATMEGA - maja juz prawie wszystko co potrzeba.

A jaki jest tego koszt??? A co do elektroniki analogowej to sam sie chyba pokusze cos tagoego zmajstowac na trazystorze z regulacj? temperatury tylko silownikow brak.

PZDR Pluton