Autor Wątek: Wałek rozrz?du!!!  (Przeczytany 4279 razy)

Wałek rozrz?du!!!
« dnia: Grudzień 05, 2005, 08:38:24 am »

Pitri61

• Gość
Witam wszystkich!!
Mam do wymiany wałek rozrz?du.....Polonez 1600 GLI Abimex
Jak wiadomo, w naszym kraju wszystko jest popier......
i nie można kupić nowego oryginalnego wałeczka. S? jakie? rzemie?lnicze..... ale wytrzymuj? podobno góra 10.000
I teraz pytanie..... wałek  z jakiego samochodu można włożyć  do Poldka??
( Żeby pasowały fazy i wymiary krzywek ) Czy w ogóle co? podchodzi???
Ma kto? u siebie zamontowany zamiennik??
Czekam niecierpliwie na odpowied?....
                                                             Pitri61

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 05, 2005, 09:31:34 am »

Lodówa#1826

• Gość
Jak to sie nie da....  Kiedys czytałem na forum ze ktos wymieniał. Dowiem sie na dniach od kolegi mechanika gdzie mozna dostac wałek i podam ci adres. Jestes z Katowic to napewno trafisz  ;)

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 05, 2005, 13:31:40 pm »

batorejro

• Gość
jedz na złom i wyciagnij z jakegos, potem daj do przeszlifowania i zmien panewki wałka rozrz?du

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 06, 2005, 18:34:15 pm »

Lodówa#1826

• Gość
wiec dowiedziałem sie. Nie wiem z ktorej czesci Katowic jestes, ale sklep znajduje sie na ul. Koreańskiej b?dz Japońskiej. Jest to malutka króciutka uliczka na panewnikach. Jest tam warsztat samochowosy i sklep. Jadac ul.Panewnick? od kosciołu(Bazyliki) mijasz skrzyzowanie ze swiatłami i jedziesz prosto. potem bedzie po ptrawej bar, po lewej ul.  Chodkiewicza i za chodkiewicz po lewej warsztat(ale to nie ten), ten o którym mówie to następna w lewo :) i kolega powiedział mi zebys tam podjechał to ci zamówi?. Pozdrawiam

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 07, 2005, 08:02:21 am »

Pitri61

• Gość
Dzięki kolego Lodówo.... Podjadę  w najbliższym czasie i się dowiem..... co i jak.... Ale... we wszystkich sklepach i hurtowniach mowili mi, że już nie produkuj? oryginalnych....   :? . ... hmmm

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 07, 2005, 12:29:12 pm »

anonymous1234

• Gość
Cytat: "Pitri61"
Dzięki kolego Lodówo.... Podjadę  w najbliższym czasie i się dowiem..... co i jak.... Ale... we wszystkich sklepach i hurtowniach mowili mi, że już nie produkuj? oryginalnych....   :? . ... hmmm

Zgadza sie. Nie ma walkow oryginalnych juz od dawna i nie bedzie. Nie daj sie naciagnac. Pracuje w branzy i wiem cos na ten temat. To co kolega wyzej poleca to bedzie tez walek rzemieslniczy. Sa 2 typy walkow rzemieslniczych na rynku jeden sprzedaja jako rzemioslo a drugi niby jako zamiennik fabrycznego lub nawet wciskaja kit ze to fabryczny a to takie samo gowno. Zostaje jedynie wyjecie walkaz innego sprawnego auta lub walek np. Swiatka (de facto tez jest to rzemioslo ale chociarz bedzie mozna reklamowac bezposrednio u producenta jakby co).

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2006, 13:56:43 pm »

Pitri61

• Gość
Kumam!
Byłem, pytałem i faktycznie nie ma już fabrycznych
A w dobre rzemiosło nie wierzę
Będę szukał z jakiego? rozbitka
Pozdrawiam wsiech

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2006, 14:08:09 pm »

Guciu1801

• Gość
nie gadajcie ze nie dostane walka od abimexa fabrycznego.... ja pierdziele. a czym sie rozni walek abiego od np. gle?

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2006, 14:13:56 pm »

Cyneq

• Gość
Różni się? Chyba najwyżej brakiem krzywki na pompe paliwa ?
Nie dostaniesz wałka żadnego fabrycznego.
Jeden koles robił testy wytrzymało?ci materiałowej wałków. Robił to na jakiej?c porz?dnych przyrz?dach na jakiej? politechnice.
Wyszło że najbliższe minimum o jakim mówiła fabryka były stare, używane wałki. "Nówki" miały około połowy deklarowanej wytrzymało?ci.
Więc bierz jaki? stary wałek i regeneruj.

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 16, 2006, 21:36:06 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
kumpel wlasnie tez stoi przed podobnym dylematem, jego kilka krzywek jest bardziej wytartych niz reszta do tego w jednej ze szklanek jest dziura :-(, z tego co piszecie odradze mu kupno rzemiosla, jak radzicie czy musi wymieniac wszystkie szklanki czy tylko te uszkodzone, jestem tez ciekawy czego walek zuzyl sie miejscowo, osobiscie go nie widzialem
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 16, 2006, 21:40:31 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
wydzieraj?się od luzów na tych zaworach. poprostu wyklepuj?.

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 17, 2006, 09:07:37 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Kurde, nie wierze, ze nie ma oryginalnych walkow. Zreszta, co znaczy walek oryginalny. Robiony na Zeraniu, czy przez jakas firme corke czy gdzie? Jak dacie mi ta informacje to pojade na Kotsisa do centrum FSO na Zeran i sie zapytam. Andrzej, u Zgreda mial prawo juz poleciec bo najechane ma cos kolo 180 tys. Ja na jego miejscu wymienilbym wszystkie. Niewiadomo kiedy nastepna siadzie.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 17, 2006, 13:08:14 pm »

Offline AndrewS#100

• Klubowicz
    • FSO 125p 1.4 16V MPI
    • http://www.roverki.pl
dzwonil do mnie i mowil ze niby oryginalny walek oferowali mu za 300 zl a rzemioslo za 200 do tego szklanki robota i 1000 jak w morde strzelil
Pozdrawiam Andrzej
FSO 125p 1.4 16V MPI
Rover 800 2.0 16V MPI
Jawa TS 350

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 18, 2006, 12:38:07 pm »

Piterrr

• Gość
Witam :)
Czy koledzy orientuj? się czy i gdzie mozna nabyć fabryczny wałek rozrzadu do caro plus, wtrysk Boscha? Moze wiecie o jakis sklepach/składnicach/znajomych u ktorych mozna to wci?ż dostać... To samo tyczy się oryginalnych kółek do paska rozrz?du.
Pozdrawiam wszystkich !!

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 18, 2006, 12:39:32 pm »

Piterrr

• Gość
Witam :)
Czy koledzy orientuj? się czy i gdzie mozna nabyć fabryczny wałek rozrzadu do caro plus, wtrysk Boscha? Moze wiecie o jakis sklepach/składnicach/znajomych u ktorych mozna to wci?ż dostać... To samo tyczy się oryginalnych kółek do paska rozrz?du.
Pozdrawiam wszystkich !!

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 18, 2006, 19:30:26 pm »

diablos

• Gość
Walek do BOSCHA czy do ABIMEXA czy do GLE w zasadzie jest taki sam. Niestety nie ma juz fabrycznych walkow (to wazne zeby sie nie dac oszukac na jakies rzemioslo). Chyba ze u kogos taki walek poprostu lezy od dawna ale watpie by gdziekolwiek w polsce byly w ogole jeszcze dostepne takie "lezaki magazynowe". Niestety jest sporo i coraz wiecej czesci ktorych juz poprostu do Poldka nie ma i nie bedzie. Coprawda luki po fabrycznych czesciach proboja wypelnic rozni drobni producenci czyli "rzemieslnicy" ale najczesciej jakos tych zamiennikow jest mizerna (robia na zarobek a nie zeby bylo dobre).

Wracajac do walka jedyne co mozna zrobic to dac walek do napawania ale u kogos pewnego kto zrobi to fachowo i bedzie gwarancja ze twardosc krzywek bedzie przynajmniej taka jak fabrycznie. Inaczej nie ma sensu w ogole naprawiac walka.

W ostatecznosci mozna wyjac z innego sprawnego silnika (sam mam taki uzywany walek, moj poprzedni zmielilo na 4 krzywkach do zera a obecny jest tylko minimalnie starty na 2 krzywkach ale jak narazie 20tys. km i dalej jezdzi. W koncu jest fabryczny).

Generalnie silniki OHV powoli wymieraja jak dinozaury i wkrotce znikna zupelnie a watpie zeby rynek zamiennikow rozwinol sie tak bogato jak do np. takich klasykow jak stare merce, garbusy rozne sportowe wozki i inne.

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 19, 2006, 07:37:45 am »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Tak sie sklada ze bylem wczoraj na Zeraniu i koles poinformowal mnie ze sa walki i sa to fabryczne, takie jak wkladali do polonezow na tasmie. Na dzisiaj ma mi sciagnac taki z fabryki. A i cena niewygorowana.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

Wałek rozrz?du!!!
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 19, 2006, 08:56:11 am »

Piterr

• Gość
ja neistety z Krakowa i w stolicy nieprędko będę... a czy nie dałoby się załatwić i wałka dla mnie i przesłać poczt?, uczciwie zapłacę no i wdzięczno?ć gwarantowana :)