Autor Wątek: Ile powinien palić Plus 1.6 GSI na trasie???  (Przeczytany 36997 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Re: Ile powinien palić Plus 1.6 GSI na trasie???
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 08, 2007, 22:02:49 pm »

PEPCIO

• Gość
Cytat: "e_gregor#1917"
Witam. Kole? ma plusa 1.6 GSI i bryka żłopie mu na trasie 13l LPG na stówkę. Gosć meczy gazowników non stop a oni nie potrafia nic zrobić. Czy to normalne spalanie, przy ?rednio spokojniej je?dzie (bez szaleństw)?

Przyczyn takiego spalania może być wiele.
Po pierwsze trzeba by się zastanowić nad stanem technicznym silnika i całej reszty samochodu (np. układu hamulcowego) Jeśli silnik jest w dobrej kondycji, hamulce nie trzymają, sonda lambda jest sprawna i katalizator nie zapchany, to powinno się zacząć szukać przyczyny w LPG bądź w stylu jazdy gościa. Trasa to pojęcie względne, jeden jedzie na niej 90-100 km/h a inny 120-140 albo i więcej nagina. Siłą rzeczy auto spali.
Dobrze by było poszukać ewentualnych nieszczelności w instalacji (czasami mała nieszczelność powoduje spore ubytki LPG).
Kolejna sprawa to jakość gazu na którym jeździ. Może tankuje na jednej ,,taniej' stacji? Niech sprawdzi na innej, Lpg potrafi być gówniane.

Pozdr.

Ile powinien palić Plus 1.6 GSI na trasie???
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 14, 2007, 16:15:29 pm »

mikus2005

• Gość
Witam
Jestem posiadaczem Poldka rocznik 1988 od nowości. Gdy nie miałem założonego gazu palił prawie 9 litrów benzyny na trasie i żadne walki gwarancyjne o wymiane komputera nic nie dały. Po zalożeniu instalacji gazowej spalanie wzrosło do 11 litrów i moim zdaniem to normalne  bo na gazie pali ok 2 litry więcej. Dlatego proponuję najpierw przejechać na benzynie, sprawdzić ile pali autko. Jeżeli okaże się, że 2 litry mniej to wszystko jest ok i żadne wizyty u gazowników nic nie pomogą. Trzeba szukać przyczyny gdzie indziej a nie w instalacji gazowej. To taka moja prywatna opinia po wieloletniej eksploatacji naszego Polskiego wyrobu motoryzacyjnego :)
Pozdrawiam

« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 15, 2007, 19:32:48 pm »

Piterson

• Gość
Cytat: "mikus2005"
moim zdaniem to normalne bo na gazie pali ok 2 litry więcej

to nie jest norma, ale polonezy z reguły maja apetyt na gaz :D
Mój GLe palił w trasie 9 l , w mieście ok 13 l lpg

« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 18, 2007, 20:01:34 pm »

przemas50

• Gość
mój  GSi na instalacji Tomasetto i komputerkiem  BINGOs, sporo  łyknął  ale  instalacje mam od tygodnia dopiero  i pięknie  chodzi  wiec  nie jeżdze jak emeryt  8) ,  mam nadzieje ze przy takiej jeździe  średnio w 15 litrach sie zmieszcze. Kiedys  kumpel  tez miał GSI  i  nie  było bata 15  łykał i koniec.

« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 18, 2007, 21:38:48 pm »

igrek_raciaz

• Gość
moj 1.5 GLE przy predkosci okolo 100km/h pali jakies 8 litrow gazu na 100km

« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 18, 2007, 22:16:49 pm »

mateuszOBR

• Gość
Mój  Pluszak GSi pali przy 90km/h 8.3 gazu w mieście nie wiem nie patrzyłem jeszcze ale jak jadę powyżej 110-160 to pali z 13-15/100 jak nie więcej
ale na gazie osiągłem 160 biorąc pod uwagę ze licznik zawyża bo wskaówka przeszła dalej
generalnie jadąc te zabójcze 90 to pali 8
a Moj stary poldek 1.6 GLE na trasie przy 90 palił nawet 7.9

« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 19, 2007, 14:57:01 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "Piterson"
to nie jest norma, ale polonezy z reguły maja apetyt na gaz :D
Mój GLe palił w trasie 9 l , w mieście ok 13 l lpg

A jakie auto na LPG tyle nie spali?

« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 20, 2007, 15:31:38 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
przez zimny parownik przelatuje sporo gazu ,wiec nie ma co sie dziwic
aczkolwiek ,zawsze warto sprawdzic regulacje parownika
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 02, 2008, 22:38:05 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Przy zakupie mojego auta, po przejechaniu trasy do domu dowiedziałem się że spalił 28 litrów na 100 km. Następny dzień prosto do gazowników i okazało się że miksera nie było wcale założonego. Instalacja niby zakładana od razu przy kupnie auta. a była wpięta po prostu w wąż który szedł od filtra do przepustnicy;)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 02, 2008, 22:39:33 pm »

Cycu_E30

• Gość
przynajmniej nie ma zwężki w dolocie - slyszalem o takich przypadkach ;]

« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 04, 2008, 11:37:52 am »

sebek

• Gość
a wiesz po co ta zwęzka jest?? po to zeby nie brał samego powietrza, oganiczasz mu troche przelot powietrza zeby zasysał też gaz ;) to tak na marginesie, jak masz mikser i jeździsz na gazie to chodzi super, ale jak przełączysz na PB to szuć ze te zwęzenie podcina troche skrzydeł, ja nie narzekam, na trasie załadowane 350kg i jazda nonsto ekonomiczna, w mioim przypadku 70-80 i byknął 11,8 na 100km, jak jeżdże nei załadowany w mieszanym, (16 km z czego połowa to miasto) i mam bardzo lekką noge to mieszcze sie w 13,5 na gazie, mój Tarpanolot nie widział benzyny od wakacji, dopiero ostatnio zatankowałem i przez 2 godziny jeździłem po mieście wypalajac przy tym 9 litrów  8)

« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 04, 2008, 13:29:59 pm »

Cycu_E30

• Gość
Cytat: "sebek"
a wiesz po co ta zwęzka jest?? po to zeby nie brał samego powietrza, oganiczasz mu troche przelot powietrza zeby zasysał też gaz ;) to tak na marginesie, jak masz mikser i jeździsz na gazie to chodzi super, ale jak przełączysz na PB to szuć ze te zwęzenie podcina troche skrzydeł, ja nie narzekam, na trasie załadowane 350kg i jazda nonsto ekonomiczna, w mioim przypadku 70-80 i byknął 11,8 na 100km, jak jeżdże nei załadowany w mieszanym, (16 km z czego połowa to miasto) i mam bardzo lekką noge to mieszcze sie w 13,5 na gazie, mój Tarpanolot nie widział benzyny od wakacji, dopiero ostatnio zatankowałem i przez 2 godziny jeździłem po mieście wypalajac przy tym 9 litrów  8)
tu nie ma sie czym szczycic ze auto nie chodzilo na benzynie od iles tam X czasu, pozniej tylko same pytania "nie chodzi na benzynie,co robic".........

a co powiesz o blosie ktory nie zwęża srednicy dolotu? jezdzi sie tylko na powietrzu?  :lol:
albo o mikserach o srednicy 70mm? nie zwężają dolotu .......
ehh podszkol sie w LPG  :)

[ Dodano: 2008-01-04, 13:31 ]
dla mnie mikser to gówno
LPG to gówno  :P

« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 04, 2008, 14:01:44 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
BLOS tez zweza dolot - doucz sie cycku

benzyna to goowno
metanol RULEZ
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 04, 2008, 14:13:13 pm »

Cycu_E30

• Gość
a mikser fi 70?

oczywiscie rozumiem ze jesli tu teoretyzujesz masz zapewne mocno zmodyfikowaną instalcje LPG w swoim aucie?

to dziwne  :mrgreen: benzyna to gówno  :mrgreen: no no,nowe teorie wysówasz - miliony projektantow silnikow muszą zaczac sie uczyc od ciebie :mrgreen:

« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 04, 2008, 15:06:11 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zgadza sie - mam mocno przerobiona instalke u siebie w Polonezie (srebrnym)
mam zwykla w zielonym
mam gaz w daihatsu turbo na zwyklym parowniku lovato

tak wiec mam pewne mozliwosci teoretyzowania na ten temat

ilu znasz projektantow silnikow ? ilu z nich powiedzialo ,ze propan-butan jest gorszym paliwem od benzyny ?

« Odpowiedź #135 dnia: Styczeń 04, 2008, 15:41:18 pm »

sebek

• Gość
Cycu, widzisz, blos działa na troszeczkę innej zasadzie, tam jest bardziej wykorzystywane zjawisko zasysania przes strumień powietrza, w mikserze tez to występuje ale nie w takim stopniu ;) co do szczycenia sie ze nie jeździł na benzynie, czy ja się gdzies pluje że mi na benie nie chce chodzić?? chodzi i to cacy, a gaźnik warto od czasu do czasu przepłukać żeby sie nalot nie robił, a co do pytań czemu na benzynie nie łapie, hmm, ajk dla mnie to trochę głupie pytania, choć rozumie ze nie każdy musi mieć tyle pojecia o samochodach, dla mnie jak na benzynie nie łąpie to albo padnieta pompa paliwa, albo poadnieta instalacja elektryczna, albo zapchane dysze/filtr, albo zajechane wtryski, ewentualnie sygnały sterujace do wtrysków nie dochodzą ale tam juz przyczyn moze byc wiecej i to na tyle  :P  a jesli duzo poldek wpierdziela to prosta sparawa, looknać na licznik, pomyslec jak byłu używany, jak pzrebieg mały a wiem że prawdziwy to szuakm przyczyn gdzie indziej (wadliwie wyregulowane etc., zawsze jeszczze sie może trafić walniety pierscień z czym sie juz spotakłem  :wink: )

« Odpowiedź #136 dnia: Styczeń 04, 2008, 15:49:36 pm »

Cycu_E30

• Gość
Cytat: "sebek"
Cycu, widzisz, blos działa na troszeczkę innej zasadzie, tam jest bardziej wykorzystywane zjawisko zasysania przes strumień powietrza, w mikserze tez to występuje ale nie w takim stopniu ;)
chodzi Ci o podcisnienie wywolywane po otwarciu przepustnicy,wiem,mialem blosa jako chyba pierwszy z ptk

KGB - jak masz zmodyfikowana instalacje LPG?

[ Dodano: 2008-01-04, 15:50 ]
po co mi wypisujesz ile instalacji masz ?  :lol:
ja tez moge wypisywac - ale to nie polega chyba na przechwalaniu sie,no chyba ze chcesz pokazac ze masz wiecej aut,ja mam jedno ale nie niszcze go gazem  :P

« Odpowiedź #137 dnia: Styczeń 04, 2008, 16:59:31 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
dlaczego pisze jakie mam instalacje? bo ktos nad nimi musi czuwac,
w daihatsu zakladalem ja od podstaw ,lacznie z łataniem wielozaworu (pozdr dla tokareczki wujka)
zeby zagazowac turbo na gazniku ,zwykla instalacja z nieistniejacym mikserem do takiego gaznika to chyba trzeba miec troche pojecia o dzialaniu instalacji ,a moze sie myle  :?:

napewno mam pisac jak mam zmodyfikowana instalacje w srebrnej strzale ? pojmiesz o co chodzi czy bedzie to jalowa dyskusja?

"niszczenie auta gazem" :

1. podlozenie ladunku wybuchowego pod lub do samochodu - ladunek zbudowany z uzyciem gazow palnych ,przepisu nie podaje z przyczyn formalnych

2. przyspieszona korozja nadwozia wywolana dzialaniem atmosfery gazow amoniaku

3. zalozenie instalacji LPG(CNG) - niszczenie polega na wywierceniu otworow w podlodze w liczbie 6-10 w celu zamontowania zbiornika na gaz ciekly (sprezony) i doprowadzeniu do niego przewodow magistrali
biorac pod uwage niszczace skutki ,nie ustepuje w degradacji nadwozia takim operacjom jak zakaladanie alarmu czy centralnego zamka
przy odpowiednim zabezpieczeniu antykorozyjnym otworow operacje zopelnie nieszkodliwe

rozumiem ,ze tobie chodzi o trzecia definicje
no w sumie jak sie ma taka zadbana E30 to trzeba uwazac ,bo wywiercisz jedna dziorke i cala bude amba wpiep... :lol:

« Odpowiedź #138 dnia: Styczeń 04, 2008, 18:02:50 pm »

Cycu_E30

• Gość
nie nie pisz, nawet mi sie tego nie chce czytac, gaz tez zakladalem - zadna filozofia, wystarczy garaz,nawet kanału nie potrzeba  :)

a podsumowanie na temat twojej wiedzy znajduje sie w "co dzisiaj zrobilem z/w moim aucie"  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

[ Dodano: 2008-01-04, 18:04 ]
moje e30 jest w lepszym stanie niz twoj polonez na full profi glebie i zderzakami w stylu wkręt-stajl

« Odpowiedź #139 dnia: Styczeń 04, 2008, 18:27:09 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
no wiem ,ze w lepszym ,dlatego nie mozesz dziurki zadnej wywiercic ,zeby jej rdza nie zjadla

zalozyc gaz zadna filozofia - z takiego zalozenia wychodzi wielu gaziarzy ,na ktorych klna klienci
oczywiscie pelna racja : zalozyc gaz to zadna filozofia ,ale go zestroic to juz pewna sztuka

tak na marginesie to gratuluje wyniku 190 na IV - z gorki to kazdy pojdzie duzo ,kwestia tylko stromosci gorki