Autor Wątek: Automatyczne otwieranie i zamykanie drzwi  (Przeczytany 4046 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automatyczne otwieranie i zamykanie drzwi
« dnia: Październik 06, 2006, 21:07:12 pm »

SerU#408

• Gość
Niestety moje pojęcie o elektronice jest mizerne i st?d mój b?d? co b?d? intryguj?cy post  :mrgreen:

Buduję co? w rodzaju wypasionej fury na wzór pimp my ride i potrzebuję się dowiedzieć jak zrealizować otwieranie drzwi na pilota. Od razu mówię, że zaspawywania klamek nie będzie ale chcę żeby się drzwi same otwierały (na cał? szeroko?ć a nie jedynie uchylały jak to maj? dresiarze w golfach czy beemkach z zaspawanymi klamkami) i najchętniej zamykały za pomoc? pilota i przy okazji także ten sam pilot obsługiwałby centralny zamek. Czy jaka? m?dra głowa jest mi w stanie powiedzieć jak to zrobić? Pomijam stronę blacharsk? bo z tym sobie poradzę ale jakich siłowników trzeba użyć żeby drzwi się same otwierały i najlepiej zamykały. Chodzi o wszystkie 4 drzwi. Podobny patent jest w nowych mercach i beemkach więc się da-tylko jak?  8)

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 07, 2006, 05:55:57 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
hmmm trzeba by użyc mechanizmu który używany jest w niektórych autach do otwierania bagażnika z pilota. Tam własnie po naciśnieciu guzika bagażnik sam piękni podnosi sie  :)

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 07, 2006, 15:22:34 pm »

Boczek

• Gość
z otwieraniem to nie problem ale żeby jeszcze sięzamykało to już chyba pneumatyka.

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 10, 2006, 13:01:00 pm »

RATMAN#1809

• Gość
albo siłowniki liniowe ale to droga zabawa może być i prawdopodobnie uniemożliwi operacje "ręczne"
pewnie pneumatyka będzie najlepsza - nadal pozostaje sprawa ręcznego otwierania....aale to dało by sie chyba rozwi?zać...
Chyba że chcesz zostać z ręk? w nocniku jak ci np uszczelka przymarznie....

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 10, 2006, 20:16:58 pm »

Klima

• Gość
Mozesz pokombinowac z układem elektropneumatycznym, czyli siłowniki pneumatyczne, potrzebna by byla jakas spreżareczka samochodowa, zawór sterowany recznie, drugi zawór sterowany pneumatycznie. jeden przewód z cisnieniem podlaczasz do zaworu ster. recznie i on bedzie przesterowywac zawor ster. pneumatycznie, ktory tez musi byc podlaczony do ?ródla cisnienia. do ostatniego zaworu podlaczasz silownik i wszyskto dziala. A jak chcesz cos zrobic z pilotem to trzeba cos kombinowac z elektronika a ja na tym sie nie znam. napewno jakis pilot treba podlaczyc pod zawór recznie sterowany 8)

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2006, 11:26:09 am »

Offline Osfald

• Sympatyk
    • JAGUAR XJL 3.0 Supercharged 380KM
proponowalbym nie bawic sie w pneumatyke... po pierwsze plynna regulacja (otwieranie) musialaby odbywac sie poprzez zawory proporcjonalne, po drugie sprezarka, po trzecie halas, po czwarte dwie przemiany energii, a wiec duze straty... itd

najlepszym wyjsciem jest zamontowanie silownikow elektrycznych specjalnie do tego celu przeznaczonych ewentualnie samodzielna budowa (np. serwomotor z zebatka napedzajacy listwe zebata popychajaca dzwi) jakiegos efektora...
FSO Car Team
12 lat przejeździłem wyrobami FSO. Są powody do dumy :)

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2006, 12:51:50 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Moja propozycja jest taka aby zrobić to na mechanizmie ze ?rub?. Co? jak podno?nik samochodowy (takie pół trapeza).

W progu zapodajesz ?rubę z napędem elektrycznym do drzwi mocujesz składaj?ce się ramię i gotowe. Sterowanie to tylko zmiana kierunku obrotu ?ruby.

Niby banalnie proste ale:
- zapomnij o ręcznym otwieraniu no chyba że awaryjnie będziesz mógł odł?czać mechanizm
- zapomnij że ci drzwi trzasn?ł - innymi slowy trzebaby przerobić zamek coby się zamykał po doj?ciu drzwi do skrajnego położenia.

Przypuszczam że kwestia sterowania z pilota i cełej elektroniki będzie tu najprostrza do zrealizowania  :lol:  :lol:  :lol: .
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 12, 2006, 13:07:58 pm »

e_gregor

• Gość
No elektronika to piku?. Każdy byle elektronik moze ci to zrobic, nawet ja ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2006, 16:28:39 pm »

RATMAN#1809

• Gość
Cytat: "Osfald"
proponowalbym nie bawic sie w pneumatyke... po pierwsze plynna regulacja (otwieranie) musialaby odbywac sie poprzez zawory proporcjonalne, po drugie sprezarka, po trzecie halas, po czwarte dwie przemiany energii, a wiec duze straty... itd

najlepszym wyjsciem jest zamontowanie silownikow elektrycznych specjalnie do tego celu przeznaczonych ewentualnie samodzielna budowa (np. serwomotor z zebatka napedzajacy listwe zebata popychajaca dzwi) jakiegos efektora...

To prawda ale wyobrażasz sobie drzwi poldka zmykaj?ce się bez trzasnięcia?
Poza tym przy pneumatyce zawsze można założyć mały zaworek do spuszczenia ci?nienia z układu (np pod zderzakiem) i używać drzwi normalnie....... Sam statrt - stop - to nie problem - nie mam potrzeby używania zaworków prop. s? siłowniki które maj? niejako zaprogramowany łagodny start i łagodny koniec ruchu
Jak na zło?ć wydałem ostatnio katalog festo....

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2006, 07:36:16 am »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
RATMAN ale SerU nie napisał że to będzie Polonez ( pewnie cosik Fiatopodobnego )
hmm w Merkach S-klassach ( tych ale czołg ) drzwi domykały się same ( domykały nie zamykały - przynajmniej w niektórych wersjach jak mnie pamięc nie myli ) może warto zainteresować się tym germańskim patentem ? a jak nie to zostanie Ci SerU już chyba tylko Hasselhoff i jego Knight Rider  :mrgreen:
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 31, 2006, 20:58:21 pm »

RATMAN#1809

• Gość
Oswald - Może i masz rację - zazwyczaj zapominam że ma alergię na elektrony :p
A serio- jako? zawsze bardzielj lubiłem wszelkiego rodzaju napędy pneumatyczne i hydrauliczne niż elektryczne... i takie małe zboczenie mi zostało
Każde rozwi?zanie będzie miało zarówno wady jak i zalety
Elektryka - co jak padnie aku
Pneumatyka - konieczno?ć posiadania zbiorniczka ze sprężonym powietrzem (npo bo jak by wygl?dało że wciskasz pilota a tu kompresor zaczyna buczec....)

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 26, 2007, 16:30:28 pm »

gucio

• Gość
hmmm... no dobrze dobrze tylko jeśli ktoś coś takiego zamontuje to jak otworzy ręcznie dzrwi w przypadku awarji elektroniki lub nagłego rozładowania akumulatora? jeśli klamki będą zlikwidowane to żadne sprzęgło nie pomoże

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 26, 2007, 16:59:22 pm »

Cycu_E30

• Gość
od srodka

niepytaj mnie jak to zrobic bo odpowiedz jest jedna..... :twisted:

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 27, 2007, 01:08:30 am »

gucio

• Gość
wejść przez dziórkę od klucza?  ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 28, 2007, 14:56:51 pm »

Mirek

• Gość
SerU#408, może dla prostoty pozostań tylko przy samym otwieraniu - przykręć siłowniki od klapy bagażnika do drzwi, a zamek zmień na elektromagnetyczny. pstrykajac na pilota w trakcie jazdy zyskasz hamulce aerodynamiczne  :lol:
 W póżniejszej fazie pozostaje ci wymyślic jakiś mechanizm zamykajacy  - może coś podobnego jak w kieszeniach magnetofonów kasetowych.

[ Dodano: 2007-03-28, 15:02 ]
zamykanie - może jakas szpula z linką ściagającą drzwi wypozazona w zapadkę zwalnianą w momencie otwarcia zamka. Jesli Zaopatrzysz szpule dodatkowo w jakiś hamulec (sprężynoiwy albo cierny) drzwi nie bedą bestialsko odskakiwać na boki.

Jednak problemy pojawia się na ciasnym parkingu - łup! i obijasz drzwiami samochody po bokach.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 28, 2007, 15:17:47 pm »

Cycu_E30

• Gość
Cytat: "Mirek"
pstrykajac na pilota w trakcie jazdy zyskasz hamulce aerodynamiczne  :lol:
testowane, po otwarciu jedynch drzwi przy predkosci 100km/h nieznacznie ściąga auto, jako hamulce to sięnie sprawdza, no chyba ze przy 200

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 28, 2007, 15:33:13 pm »

Mirek

• Gość
Podoba mi sie pomysł siłowników śrubowych (Bocian_s#313  ). Możnaby go nieco zmodyfikować i użyć ćwierć pierścienia zębatego wyciętego np z betoniarki, napędzanego za posrednictwem zębatki rowerowej (z tylniego koła), tak by umożliwić ręczne trzaśnięcie.

[ Dodano: 2007-03-28, 15:35 ]
CyCu, jesli sciąga auto, to widocznie w jednych drzwiach jest otwarta szyba, albo wiatr wieje z ukosa :)