Autor Wątek: Hamulce z renault  (Przeczytany 6846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hamulce z renault
« dnia: Październik 12, 2006, 19:32:50 pm »

Offline święty

• Sympatyk
    • Polonez S1600 powerd by LANCIA 1.6 16v EFI
    • http://www.kswiecicki.prospect.pl
Czy kto? próbował zakładać hamulce przednie z jakiego? renaulta - mam możliow?ć okazyjnie zakupić zaciski z tarczami or R11 - podobno tarcze s? 240.
Czy tarcze wejd? na piasty oraz czy strzemiona zacisków podejd? na zwrotnicę z poldka ? (nie lucas)
"jest ryzyko , jest zabawa"

Hamulce z renault
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2006, 20:04:40 pm »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
Masz jakie? wymiary tych hampli?? Jaka to tarcza ile ma w ?rodku miejsca na piastę etc etc.  Oczywscie bedziesz dorabiał mocowanie zacisków

Hamulce z renault
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2006, 20:07:51 pm »

SerU#408

• Gość
|więty, proszę Cię. R 11 jest z epoki poloneza więc nie s?dzę żeby zabawa z tymi hamulcami była warta zachodu. Je?li pakować się w hamulce z innej fury to już lepiej wybrać co? lepszego na większtch taraczach. Z reszt? pewnie Lada hamuje lepiej niż to renault bo ma 2 tłoczkowe zaciski  :twisted:

Hamulce z renault
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 12, 2006, 20:42:46 pm »

Offline święty

• Sympatyk
Tak tylko my?lałem gło?no - niestety w okolicach tarnowa mam problem ze zdobyciem tarcz z argenty 2.0 - dzi? dostałem zaciski od znajomego co miał argentę , niestety stan ich jest fatalny, pordzewiałe w ?rodku, popękany chrom na tłoczkach , brak strzemion do montażu.
Jako drugie auto mam r19 1.8 16v i tam s? hample żyleta , więc tak nie?miało przymieżałem się do nich. (tarcze s? wantylowane 260)

Tutaj zamieszczam odpowied? Tomasza Cecota , na temat hamulców w swoim 132.

"Zaciski mozna uzyc z lancii delty integrale 16v lub lancii themy razem z tarczami.i pompa hamulcowa(ma wiekszy tloczek). NAturalnie kola musza miec 15 cali. jesli chcesz 13cali to mozesz dac hamulce z hondy civic z tarczami 254mm, tez pasuja i tez trzeba dac pompe z hondy."

Tak więc co my?licie o tarczach wentylach z Hondy civic 1.6 , 135 km (poprzednik vteca).
Kumpel chce mi opylić wszystko - tarcze , klocki , całe zaciski z strzemionami + komplet rurek na przód za 150 zł - a może to jest lepsza alternatywa??

Hamulce z renault
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 12, 2006, 20:44:29 pm »

tomallus1

• Gość
Je?li 240mm to nie warto. W 835kg Fie?cie tarcze maj? niewiele mniej 239mm. W ciężkim i szybkim poldku musz? być sporo większe.

[ Dodano: 2006-10-12, 20:49 ]
No je?li tak tanio to możesz spróbować. Honda ta i tak jest sporo lżejsza od Poloneza.  Jednak efekt będzie dużo lepszy niż na seryjnych.

Hamulce z renault
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 12, 2006, 21:00:44 pm »

Arnold

• Gość
Gładki fioletowy Polonez, którego widzieli?cie w Czerniewicach i który jest teraz w "GT" ma tarcze 300 mm od Alfy Romeo

Hamulce z renault
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2006, 23:20:55 pm »

Bodzioo

• Gość
300 to juz 16 cali a to "troszke" duzo i drogo przy wymianie gum ale hamulce napewno wyrywaj? z fotela.
btw czy przy tak potężnych tarczach jest w tym polonezie abs? bo mnie hamowanie w zime troche by przerazało

Hamulce z renault
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 13, 2006, 08:59:17 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Ww. poldek zim? nie je?dzi więc nie ma takiego strasznego problemu :D.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Hamulce z renault
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 13, 2006, 12:08:32 pm »

e_gregor

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
Ww. poldek zim? nie je?dzi więc nie ma takiego strasznego problemu :D.

Może Twój

Hamulce z renault
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 13, 2006, 12:49:03 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
e_gregor#1917
Ww - oznacza wyzej wymieniony

co do tarcz 300mm to trzeba miec mocne opony by ich nie scierac w kwadracik za kazdym razem
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Hamulce z renault
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 13, 2006, 18:14:38 pm »

Offline banned

• Sympatyk
ABS w polsce jest bez sensu bo układ się oaktywnia co objawia się wibracj? pedału hamulca gdy najedziemy na wyboje to musimy pu?cić pedał i wcis?ć jeszcze raz by zresetować kompa który zwariował z powodu odczytów zafałszowanych przez wyboje.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

Hamulce z renault
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2006, 21:36:38 pm »

Arnold

• Gość
Ja tam też nie ufam ABS-owi, bo nie od dzi? wiadomo, że największ? skuteczno?ć hamowania uzyskuje się hamuj?c przy 20% po?lizgu kół (wtedy koła maj? największ? przyczepno?ć). Co innego hamowanie w zakręcie, a w zimie też może być nieciekawie jak kto? nie ma nawyku hamować pulsacyjnie.

Hamulce z renault
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 13, 2006, 22:08:16 pm »

Wafel

• Gość
Cytat: "BXMaster"
ABS w polsce jest bez sensu bo układ się oaktywnia co objawia się wibracj? pedału hamulca gdy najedziemy na wyboje to musimy pu?cić pedał i wcis?ć jeszcze raz by zresetować kompa który zwariował z powodu odczytów zafałszowanych przez wyboje.

o czym ty mówisz?? wibracja pedału?? tak, ale w autach z baaaaaardzo starym absem :) w nowszych autach takich problemów nie ma - wiem co? o tym - mam ABS i wszędzie działa poprawnie, a hamowanie jest na prawde bardzo dobre (pomijaj?c fakt większych tarcz i ich wentylacji u mnie ;) )

[ Dodano: 2006-10-13, 22:09 ]
ja moge o ABSIE tyle powiedzieć po tym jak 2,5 roku je?dziłem poldkiem - ABS to wspaniał rzecz :)

Hamulce z renault
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 14, 2006, 19:09:53 pm »

Offline święty

• Sympatyk
Wła?nie dzi? otrzymałem tarcze i zaciski od Civica - będzie rze?bienie, na razie nie mam klocków ale maj? być w poniedziałek. Tarcze ponoć s? brembo !!
Acha - kumpel mi w tej cenie dorzuci jeszcze pompę z serwem jak będę potrzebował!

Tak wygl?daj? tarcze , ?rednica 240 , mam zaciski ale zostały w aucie , w poniedziałek napiszę relację czy wszystko podeszło.

Zdjęcie tarcz - stan szok - niedawno były wymieniane:

Mam nadzieję że seryjna pompka to uci?gnie.

Hamulce z renault
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 16, 2006, 00:09:37 am »

Długi#1865

• Gość
a czy ktos juz dorabial strzemiona do zaciskow ? jezeli tak to czy droga to impreza ? i gdzie ?

Hamulce z renault
« Odpowiedź #15 dnia: Październik 16, 2006, 11:06:13 am »

satizo

• Gość
Wafel#473, nie wiem jakom wozkiem jezdziles ale w kazdym aucie jakim mialem okazje jezdzic a posiadalo ABSa pedal pulsowal w chwili zadzialania ukladu.
Zadne z tych aut nie bylo starsze niz 2 lata. Wiec nie wiem skad pomysl,ze nie pulsuje
Koniec OT

Hamulce z renault
« Odpowiedź #16 dnia: Październik 16, 2006, 20:50:08 pm »

Offline święty

• Sympatyk
I z tymi hamulcami z hondy wyszła lipa.
Tarcze są spoko, nachodzą na piastę ale rozstaw 4*100 więc trzeba by było otwory powiększyć.

Jarzmo czy strzemiono zacisku wejdzie spokojnie ale znów otwory mocujące są większe i rozstaw jest ciut mniejszy niż w poldku , pilnik i wejdą spoko.

Najgorzej jest z zaciskami - nie doś że prawie dotykają zwrotnicy ,gdzie dochodzi drążek kierowniczy to jeszcze niestety ocierają o blachę mocowania do strzemion , co prawie dyskwalifikuje ich montaż ,gdyż trzeba by było wypiłować blachę o jakieś 2-5 mm (trochę ryzykowne)

Hamulce z renault
« Odpowiedź #17 dnia: Październik 16, 2006, 22:05:35 pm »

Bodzioo

• Gość
pulsuje czy nie, na sliskiej jest dużo efektywniejsze i bezpieczniejsze niz jazda z układem bez absu

Świety nie wiedziałes o tym ze honda ma 4x100? to wyrzuciłeś Bratku w błoto kaske?

Hamulce z renault
« Odpowiedź #18 dnia: Październik 16, 2006, 22:19:29 pm »

Offline święty

• Sympatyk
Nie , z kasą to nie problem , bo wziołem to od kumpla na próbę więc mogę mu to zawsze oddać. Wolałbym jednak tylko troszkę rozpiłować otwory w tarczy i założyć ten typ hamulców niż szukać następnego rozwiązania.
Najlepszy byłby z Argenty 2000 - może będzie to realne , bo mojego znajomego ,kolega jest fanem tego auta i ma 4-5 aut rozebranych w garażu !!!
W tej chwili posiadam zaciski trochę wytyrane z argenty, szukam reszty.

Hamulce z renault
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 19, 2006, 19:30:53 pm »

Offline OLO

• Sympatyk
Cytat: "|więty"
I z tymi hamulcami z hondy wyszła lipa.

No a czego sie spodziewałe?? Plug and play?
Je?li macie heble starego typu proponuję heble ładowskie. pasuj? jak ulał. Hamuj? ?wietnie i wchodzi 13" Naprawde bujanie sie z 14" kołami nie jest miłe. W 13" zimówki moge wyposażyć obecnie 2 polonezy - na h.. mi one :# Tarcze 251mm z duża "czapk?" zapewnia dobre odprowadzenie ciepła.
Je?li macie lucasa - to juz tylko można kombinować z większymi heblami. 260 truck, potem tylko wentyl. Np tipo 1.8 16V, tempra TDI. tarcze 260mm, 14 wchodzi. Większe w fiatach, lanciach to już około 280mm i 15" minimum.

A zakładanie tarcz z niewiadomo czego z inn? srednic? otworu centuj?ceo, innym rozstawem to duża duża rze?ba. Nie ma sensu.
BTW w poldku je?dziłem już na 5 rodzajach przednich hebli :D std, 132, lucas std, lucas 260, łada
Były:
PNC 1.6 GLE 95
PNC 1.6 DOHC 91
PNC 1.5 GLE 93 EVO 1
PNC 1.5 GLE 94 EVO 2
PNC 1.6 GLI 95 EVO 3
PNC 1.5 GLE 94 EVO 4
PNC 1.4 GLI 96 EVO 5
PNC 1.9 D 96 EVO 6
PNC 1.6 GSI 99 EVO 7

Karetka 1.6 GLI 97 EVO 8
PN 1.5 SLE 90 EVO 9