Miałem Bestera MAG1500 , wytrzymał 8 lat. Kupiłem go w Castoramie a wiec nowego , padł najpierw zestaw prostowniczy , diody sie odpaliły i po wymianie zaraz poszła cała płytka sterujaca. Serwis za naprawe sobie zawołał tyle ze nie warto było go naprawiac.
Narazie sami próbujemy go zreanimowac. Wczesniej nie chciał spawac , teraz spawa ale znów posuwu drutu nie ma.
Miałem robote do zrobienia , i nadal jestem w jej trakcie. Wstawiam progi w Boxerze Maxi a wiec musiałem kupic nowy migomat. Wziełem Bestera Magster 1801. Na 230 lub na prąd między fazowy (400). Na 230 dość czesto sie grzeje i go odłącza , trzeba czekac az przestygnie. Zwłaszcza jak jest dosc wysoka temperatura otoczenia. Dzisiaj spwałem na 230 to myslałem ze mnie szlag trafi , co chwile musiałem przerywac i czekac. Na 400 ten objaw nie wystepuje tak czesto i faktycznie tak jak
mastah pisał spawa duzo lepiej.
Narazie mam go dopiero dwa tygodnie ale z prawej strony próg juz wyspawałem nowy , a spawania troche było. Nowa kratownica , a własciwie zamiast niej blacha 1,25mm , próg od strony podwozia , wszystkie wzmocnienia , próg od strony zewnętrznej z blachy 1mm. Dwa tygodnie spawania dzień w dzien po około 5 godzin.
Narazie sie sprzet sprawdza. Poprzedni Bester mozna powiedziec zarobił na siebie poniewaz zreanimował duzo furek. Tazke moge Bestera polecic. Firma nie jest jakoąs firmą "kogucik"

. Miałem okazje byc trzy razy w samej fabryce w Bielawie

. Szkoda tylko ze zlikwidowali sklep firmowy przy fabryce :roll: .
A i nikt mi nie powie ze polonez ma kiepską blache :mrgreen: , Koncern PSA popisał sie nieziemsko. Brak konserwacji fabrycznej auta , nawet brak jakiejkolwiek farby w progach. Dlatego zwykle w tych autach nie ma progów bo korozja sobie je chrupie. I co najlepsze z blachy 0,6mm robione :roll: . W/g instrukcji obsługi nadwozie ocynkowane od wytłoczki gdzies tak w połowie auta wzwyz :mrgreen: . I w/g instrukcji angielskiej auto nalezy po 5 latach eksploatacji niezaleznie od stanu oddać do utylizacji :mrgreen: .
Jeszcze wracając do migomatu to jak brałem ten drugi to w komplecie dostałem drut , reduktor , maske spawlniczą. Kupiłem w Castoramie znów

.