Elwood - właśnie - gwinty w DOHC i OHV na nyplu montującym filtr oleju do obudowy jest taki sam ?
Nie sprawdzałem gdyz z ohv nie miałem zbyt duzo doczynienia, ale mysle ze taki sam
jest juz jeden termostat w ukladzie chlodzenia ,wiec po co komplikowac uklad
Olej smaruje odpowiednio tylko wtedy gdy ma odpowiednia temp w granicach 80 stopni. Jezeli jest za zimny to olej idzie z pominieciem chłodnicy, kiedy osiaga za duza temp termostat puszcza go na chłodniczke. Olej nagrzewa sie duzo wolniej niz woda ale ma tez gorsze warunki oddawania ciepła gdyz miska olejowa i komora korbowa nie sa zbyt dobrym wymiennikiem ciepła. W moim silniku w momencie kiedy wskazówka osiagnie ok 90 stopni olej ma dopiero troche ponad połowe temperatury jaka powinien miec - wystarczy obserwowac wskaznik cisnienia oleju -po tym mozna orientacyjnie stwierdzic kiedy olej ma odpowiednia temperature

Na zimnym silniku i obrotach jałowych cisnienie oleju wynosi 0,42 mPa w miare nagrzewania spada przy 85/90 ma około 0,27mPa kiedy jest nagrzany około 0,15mPa- wtedy dopiero mozna zaczac piłowac :twisted:
Widze ze na tym zdjeciu z cybantami ten od lewej pochodzi od fiata- w dohc jest taki sam(na oko)- moja chłodniczka i podstawka jest od uno turbo
Szukając w internecie natknąłem się na artykuł o monażu chłodniczki do forda - ponoć gość znalazł z którejś skody - 120L do 84r miały z tego co znalazłem fabrycznie montowaną chłodniczkę oleju, Rapid ponoć też.Ta opcja wydaje mi się najtańsza ....
Według mojej opini to montowanie gratów które maja 20 lat na karku ze skody tez do bezpiecznych nie nalezy :? - szukajcie chłodnicy z toyoty cariny 2, opla GSI czy czegos w miare nowego co wytrzyma przeciwnosci losu a nie pusci w najmniej odpowiednim momencie. Uzywke idzie tanio wyrwac i na pewno łatwiej zdobyc to niz od skody