Najpierw chciałem podziękować szanownym klubowiczom za pomoc. Na zapytanie szanownego Bociana odpowiadam. :mrgreen: Główna przyczyną dla której zadałem pytanie o kompa jest niemoc w pokonaniu usterki tzn. kiedy w korku podjeżdżam powoli i nacisnę na pedał gazu i później go puszczę to auto najpierw zrywa się do przodu a gdy puszczę pedał gazu to hamuje tak aż pasy bezpieczeństwa czuć na klacie. Jeździłem wieloma samochodami nawet polonezem 1.5 i tego niema a bynajmniej nie tak mocno odczuwane.To samo jest podczas jazdy gdy za długo zmieniam bieg puszczam gaz to auto nurkuje - dosłownie kangury :shock: . Niema tego gdy silnik jest obciążony i zmieniam biegi przy mniejszych obrotach i tu podejrzewam czujnik podciśnienia albo całego kompa. Myślałem że to hamulce ale na luzie tego niema a kolejne przyczyny opisałem w temacie komputer w poldzie 1.4 i go tutaj wkleję- Mam pytanie czy izolacja jaką jest zalany procesor oraz cala płytka komputera do 1.4 powinna być pomarszczona na tym że procesorze? Pytam się ponieważ mógł on oberwać i może się grzać czy coś oberwało innego i dlatego źle mi autko pracuje (muł, dziura w obrotach, problemy z wyprzedzeniem nawet malucha, ciągnika 60 i to mnie doprowadza do szewskiej pasji a czasami staje sie niebezpieczne). Odnośnie Map sensora na zimnym silniku zdjąłem przewód idący do Map w kompie i silnik pracował nierówno do kiedy przez wężyk dostawał lewe powietrze, gdy go zatkałem to pracował tak samo jakby był czujnik podłączony. Mam pytanie czy w taki sposób da się sprawdzić to paskudztwo, a jeśli nie to jak. Wiem że można sprawdzić go miernikiem mierząc napięcie na wolnych obrotach i wyższych, ale nie wiem gdzie się wpiąć do pomiaru. Kolejne pytanko czy chwilowe zakręcenie rozrusznika i jednoczesne chwilowe rozłączenie klemy,a w konsekwencji rozwalony immobilizera, zawyża obrotomierz i wszystko działające od kluczyka (światła, radio, zegarek, awaryjne) świadczy o tym że komp też oberwał bo nawet z tego co pamiętam właśnie wtedy zaczęły się problemy. Ostatnie pytanie - na które piny w kompie idzie 12V. Proszę też o sugestie odnośnie sprawdzenia elementów kompa . . Na czek boksie brak błędów ale gościu mówił że to może Map sensor tylko ja myślę że jakby coś było z czujnikiem toby były błędy. A co gorsza u nas w mieście nikt się do końca nie zna na tych jak to mówią wynalazkach (raz nawet gościu mi odmówił diagnostykę ponieważ przede mną był gościu z takim samym poldem i nic nie zdziałali tylko czas zmarnowali Jeszcze jest przypadłość tego typu gdy stoję na światłach to obroty z 850 wędrują do 1000, a gdy na luzie dam parę raz gazy i później j puszczę gaz to obroty spadną do 850 i podniosą się do 1100 i opadną. Za wszelkie sugestie z góry dzięki :D