Autor Wątek: nasze komputery.  (Przeczytany 170197 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nasze komputery.
« Odpowiedź #260 dnia: Kwiecień 08, 2010, 11:37:55 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
7 to tak na prawdę ulepszona wersja VIsty... Oba te systemy można o kant "d***" rozbić, dlatego że pochłaniają OGROMNE ZASOBY nie dając ABSOLUTNIE NIC W ZAMIAN.
Te same aplikacje na tych samych komputerach potrzebują więcej zasobów na VIŚCIE i 7 niż na XP...

To tak jak kupić wypaśny samochód (ferrari = super komputer) i zamontować w nim klimatyzację która pożera 50% mocy silnika.... (windows 7 lub vista)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

nasze komputery.
« Odpowiedź #261 dnia: Kwiecień 08, 2010, 11:56:11 am »

Offline Van

• Sympatyk
    • LANOS 00 1.4 16v
a tak już całkeim żartem to dobrze że samochody robią bez win7 :P

"tu asystent awaryjnego hamowania który przeprowadzi Ciebie przez procedurę awaryjnego hamowania. Nacisniej Dalej."

"Bum"

"System Windows napotkał nieznany błąd. nacisniej dalej by znaleźc rozwiązanie"
chwilę pózniej
"Znaleziono rozwiązanie. nacisnij dalej.
 brak rozwiazań w Twoim jezyku wyszukiwania"

nasze komputery.
« Odpowiedź #262 dnia: Kwiecień 08, 2010, 13:17:35 pm »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
Cytat: "Stingerek"
7 to tak na prawdę ulepszona wersja VIsty... Oba te systemy można o kant "d***" rozbić, dlatego że pochłaniają OGROMNE ZASOBY nie dając ABSOLUTNIE NIC W ZAMIAN.
Te same aplikacje na tych samych komputerach potrzebują więcej zasobów na VIŚCIE i 7 niż na XP...

To tak jak kupić wypaśny samochód (ferrari = super komputer) i zamontować w nim klimatyzację która pożera 50% mocy silnika.... (windows 7 lub vista)

Przesadzasz, znam się trochę na rzeczy. Własnoręcznie wykonywałem porównywanie Visty i 7 i bez porównania siódemka wygrywa z vista. Prawda XP a 7 jest różnica ale przy sprzęcie który ma Bartek nie będzie różnicy.
Sam przesiadłem się na siódemkę na stacjonarnym już wiele miesięcy temu gdy ta się sprawdziła zainstalowałem ją u siebie na lapku i także nie mam do niej zastrzeżeń.

Mam wrażenie że albo nie miałeś odczynienia z tym systemem albo widziałeś go na komputerze na którym ledwo XP by dało radę  nasłuchałeś się jakiś opowiadań.
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

nasze komputery.
« Odpowiedź #263 dnia: Kwiecień 08, 2010, 13:29:43 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Mam wrażenie że albo nie miałeś odczynienia z tym systemem albo widziałeś go na komputerze na którym ledwo XP by dało radę nasłuchałeś się jakiś opowiadań.

Polski język jest zbyt ubogi zeby w pełni opisac jak bardzo sie mylisz.

Sprawdź ile miejsca na dysku, ile pamięci operacyjnej zużywa Vista czy Windows 7.
Zobacz ile prądu zużywa i ile wytwarza ciepła komputer który korzysta z Windows 7 a ile ten z XP.

Wszyscy wychwalają "siódemkę" a NIKT ABSOLUTNIE nie potrafi pokazać CHOCIAŻ JEDNEGO ASPEKTU w ktorym Windows 7 wygrywa z Windows XP (wygląd to kwestia gustu więc ten argument rozsądnie jest pominąć)

Cytuj (zaznaczone)

ale przy sprzęcie który ma Bartek nie będzie różnicy.

....
Właśnie że będzie, zainstaluj sobie Windows 7 pośmigaj na nim powiedzmy kilka miesięcy (tak jak ja to uczyniłem) - zainstalowałem spowrotem Windowsa XP i poczułem że komp dostał skrzydeł. Czas uruchamiania samego systemu, aplikacji, a nawet taka błachostka jak wydajność w grach zmieniło się diametralnie na korzyść XPka.

Absolutnie żaden profesjonalny portal ani żaden spec , sprzedawca czy Microsoft nie potrafi podać JEDNEGO PRZYKŁADU ktory udowadnia że 7 jest w czymkolwiek lepszy od XP.

Systemy powinny być coraz lżejsze, coraz wydajniejsze, i potrzebować coraz mniej zasobów. System operacyjny ma działać w tle i w jak najniższym stopniu obciążać maszyne, uwalniając w ten sposób zasoby z których może skorzystac użytkownik.

P.S - Jak w windows 7 włączyć "klasyczne menu start"

Cytuj (zaznaczone)

Nie wiem czemu tak uważasz ale spotkałem się z tym jak wiele osób narzekało na viste

W marketingu istnieje coś takiego jak "rozpoznawalność marki"
Podam ci przykład: BIEDRONKA...
Czy chciałbyś pracować w biedronce ?
Przykład drugi: CONSTAR
Widząc na półce produkty tej marki kupisz je ?

A gdyby zamiast biedronki sieć zmieniłą sie na "ŻUCZEK" a constar zmienił nazwę na "Polskie wędliny" to czy wtedy kupiłbyś produkty tej marki ? albo chciał pracować w żuczku ?

Taka sama jest różnica między Vistą a 7 - jądro systemu i jego szkielet jest ten sam.
Różnią się od siebie TYLKO I WYŁĄCZNIE KOSMETYKĄ!

M$ przeprowadził eksperyment (znajdę linka to podrzuce) w którym grupie badanej zaprezentowano zupełnie nowy system operacyjny, bada grupa była systemem zachwycona, ponad 90% badanych wyraziło chęć zakupu tego systemu....

Ta sama grupa była mocno zdziwiona gdy okazało się że przedstawiony system to Vista ze zmienionym designem... wyglądem i paroma kosmetycznymi usprawnieniami (np wyłączonym UAC)

Dlatego ludzie nielubili Visty... i dlatego kochają Windows 7.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

nasze komputery.
« Odpowiedź #264 dnia: Kwiecień 08, 2010, 13:32:16 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Dodam od siebie, że & mam od pół roku i jest OK.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

nasze komputery.
« Odpowiedź #265 dnia: Kwiecień 08, 2010, 13:37:20 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Eksperyment Mojave :
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Eksperyment_Mojave-12905.html

http://www.microsoft.com/windows/mojave-experiment/

Dlatego ludzie nie lubili Visty - MARKA !

A Windows 7 to tak naprawdę powinien być Service pack 3 do Visty - ale Microsoft szybko ją uśmiercił.. bo się nie sprzedawała.

nasze komputery.
« Odpowiedź #266 dnia: Kwiecień 22, 2010, 20:48:56 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Mam problem z laptopem. Może ktoś będzie czuł się na siłach, żeby coś poradzić. Zostawiłem go na noc na zasilaczu, żeby się naładował, bo rano był mi potrzebny w teren. Niestety, rano już się nie włączył. Pokazuje tylko ekran startowy biosu, i potem stop, czarny ekran. Dioda czuwania świeci się stałym światłem, co mnie dziwi, bo w trybie czuwania migała. Co dziwne, podłączyłem znów pod zasilacz i dalej mi tą baterię ładuje... Laptop MSI, ma z pół roku :(
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

nasze komputery.
« Odpowiedź #267 dnia: Kwiecień 22, 2010, 21:25:07 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
na poczatek "prawie reset" czyli wyjmij baterie na godzine ,
pozniej odpal bez baterii i zobacz czy wystartuje,
niestety wiecej raczej nie zrobisz we wlasnym zakresie
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

nasze komputery.
« Odpowiedź #268 dnia: Kwiecień 22, 2010, 22:27:20 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
    • Atu(-) ABIMEX [*] / E46 Touring
RAcja wyciągnij bat.wyczysc styki jesli ma juz troche.jesli nie pomoze to tez może to być wina systemu(wątpliwe ale mogł sie wysypac z powodu problemow napięcia i dysk nie widzi poprawnie partycji,to standard w stacjonarnych)po biosie odrazu wciskaj F8 moze uda ci sie wejsc w tryb awaryjny(watpliwe ale spróbuj). później możesz wyciągnąć dysk i wpiąć ponownie(moze brak styku,sprawdz tez w biosie czy go wykrywa)Skoro bios staruje i możesz(tego nie wiem) wejść w jego "menu" to płyta jest w 90% dobra,po płycie startuje to co masz  1 w botowaniu standard to płyta, dysk i usb(moze masz jakaś płytę włożona).Lub tez jest walniete gniazdo ładowania w lapku.kilka razy lutowałem nowe bo stare sie wyrobiły i świrowało ładowanie.graficzna,procek raczej odpada.

Troche sporo rożnych możliwości awarjii i nie koniecznie to musi być wina baterii.jak zrobisz to co zaleciłem i nic oddaj na gwarancje ;/
Cytat: KGB
JA mam w OHVce 5W40 i nie mam wskaznika to sie nie martwie :mrgreen:

Moje auta :

BMW E46 2002 2.0D: http://www.autocentrum.pl/awc/danieldeni20/bmw-seria-3-2002/

nasze komputery.
« Odpowiedź #269 dnia: Kwiecień 23, 2010, 08:08:36 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Oto co pokazał przy próbie wejścia w tryb awaryjny:
multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>Windowssystem32   utaj nazwy plików .sys, .dll i .nls

Wywalił tego pół ekranu i nie mam pojęcia co to znaczy :?

nasze komputery.
« Odpowiedź #270 dnia: Kwiecień 23, 2010, 08:10:45 am »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
zrob wszystko o czym pisałem.sprawdz czy widzi dysk jak widzi zrob formata ;)

[ Dodano: 23 Kwi 2010 08:11 ]
Cytat: "Mynx"
multi<0>disk<0>rdisk<0>partition<1>Windowssystem32   utaj nazwy plików .sys, .dll i .nls
to sa pliki i boty ktore wczytał.mam nadzieje ze nie czekałes 15 sek na właczenie.to moze potrwac z 5-10minut nawet.jezeli zaczoł wczytywac to jestem w 50% pewny ze musiszc wgrac sobie na nowo system.jak masz dane to sobie wyciagnij dysk i przezuc dane z partycji C.Gozej jak nie masz specjalnych kabli to mozesz sie z danymi dysku C pozegnac ;)a jeszcze lepiej jak nie miałes podziału na partycje bo z loga widze ze miałes jedna tylko i wszystko sie skasuje.Czasem i tak bywa.przy wgrywaniu jesli masz dysk min 120gb to zrob 3 parycje na C 40gb(jesli masz viste lub 7,jesli xp to daj na c 25GB) wystarcza a kolejne po rowno.Partycja C jest tylko na system i prgramy ktorych uzywasz i nie wgrywa sie waznych danych na nią po to zeby komputer nie zaczoł chodzic 5 razy wolniej i zeby nie tracic danych jesli poprostu bys nie wiedział...

Moje auta :

nasze komputery.
« Odpowiedź #271 dnia: Kwiecień 23, 2010, 10:09:25 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A ja to poszedłem na całość i mam ich 14 na dwóch dyskach :D Z tego trzy widoczne wyłącznie spod Linuxa, bo XP to używam wyłącznie do grania.  :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

nasze komputery.
« Odpowiedź #272 dnia: Kwiecień 23, 2010, 13:10:33 pm »

Offline Mynx

• Sympatyk
Danieldeni dzięki za wszystkie rady, masz u mnie piwo :wink:  Partycję widzi tylko jedną, ale mam 2 (nie wiem czemu nie widzi tej drugiej, w Windowsie są obie). Wgrałem innego Windowsa i zrobiłem kopie danych na drugą partycję. Potem format tej z systemem. Dzięki czemu właśnie piszę z laptopa, który mógł teraz leżeć w serwisie :) Niby proste rady, ale jakie przydatne. Dzięki

nasze komputery.
« Odpowiedź #273 dnia: Kwiecień 23, 2010, 18:42:03 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
Poprostu deni ;) Żaden problem, na szczęście to był prosty problem i sam go usunąłeś ;) Co do browarka to na zlocie ewentualnie bo chyba bede ;P Ja KGB wiszę chyba już ze 4 krówki XD To mój dział bo taki mam zawód i w takim pracuje ;)pozdro

Co do tego:"A ja to poszedłem na całość i mam ich 14 na dwóch dyskach  Z tego trzy widoczne wyłącznie spod Linuxa, bo XP to używam wyłącznie do grania." to niezły jestes ja mam 120GB i 4 parycje. 10GB Dla XP,sterow i programów a reszta po rowno prawie :)Majac nawet dysk 2 TB bym zrobił 4 partycje mimo ze nieraz sporo szukam czegos bo mam masy plików.Ale 14 partycji !!! lool jak ty to ogarniasz ;D

Moje auta :

nasze komputery.
« Odpowiedź #274 dnia: Kwiecień 23, 2010, 20:59:37 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Bez problemu, za to jest wielka wygoda. Każda partycja ma swoją działkę. :D
XP na jednej, jego plik wymiany (o wielkości sprawdzonej doświadczalnie) na drugiej, programy na trzeciej (wszystkie), motoryzacja na kolejnej, wszelkie katalogi tymczasowych plików i bajzel na kolejnej, potem gry, multimedia, grafika każda poza motoryzacyjną, oddzielny dysk do dokumentów, itd...
W sumie to ma to wiele zalet. Np defragmentacja nie trwa pół dnia, sprawdzenie błędów (czy szukanie wirusów/trojanów/itd) to samo, jak coś się poważniej skisi, to zawsze można odpowiedni kawałek dysku sformatować, a resztą cieszyć się cały czas. No i wiele różnych "szkodników" ma w kodzie, że powinny atakować dysk C, D, E, a więcej nie... :D

Ja mam w sumie 480 GB mniej więcej, większość pozajmowane. Samych zdjęć Polonezów mam prawie 4000 sztuk. :)

nasze komputery.
« Odpowiedź #275 dnia: Kwiecień 23, 2010, 21:52:31 pm »

kumien

• Gość
Coś mało macie tych GB :p Ja mam teraz w kompa wpiete 4 dyski (2 mam w rezerwie) i ogólnie mam coś ponad 2 TB. No, ale komp do pracy (obróbka video) więc muszę mieć miejsce :D

nasze komputery.
« Odpowiedź #276 dnia: Kwiecień 23, 2010, 22:05:17 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Za dużo miejsca to też nieszczęście - człowiek się gubi i niczego nie można znaleźć. U mnie drugi dysk w większości robi za kopię zapasową pierwszego. :)

nasze komputery.
« Odpowiedź #277 dnia: Kwiecień 23, 2010, 22:29:27 pm »

Eddek

• Gość
A ja mam 6 partycji na 3 dyskach (total 660GB, w najbglizszej perspektywie zakup kolejnego dysku 1 lub 2TB bo ciasno) + 2 napedy optycne + 2 napedy wirtualne + 4 napedy w postaci czytnikow kart + pojedyncze pojawiajace sie gdy wchodzi pendrive :D

nasze komputery.
« Odpowiedź #278 dnia: Kwiecień 23, 2010, 22:57:09 pm »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
Boze co wy macie na tych kompach ;D nigdy od kiedy wiem co to komputer nie widziałem wiecej partycji jak 5 bo po co wiecej ;D Co prawda zrobienie ich to nie problem ale ja bym tak nie chciał ;)6 jeszcze spoko ale 14 ;D Grzech moze zrob jakies partycje na kompie w poldku zeby dodac mu drugie tyle km ;D chetnie kupie ;D yoke ;P

Moje auta :

nasze komputery.
« Odpowiedź #279 dnia: Kwiecień 24, 2010, 00:29:50 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Staram się po prostu nie mieć większych niż 100G, bo potem defragmentacja czy skanowanie trwa wieczność... Pamiętaj, że w tych 14 są też:
/
/home
/swap
/data1

Więc w sumie pod Windows działa 10. Zresztą pomysł na oddzielny dysk na plik swapa od XP pochodzi z linuksa. Jeszcze napiszę kolejny tekst, który prawie wszędzie ściąga na mnie gromy  :mrgreen:  - większość dysków od XP to FAT32, a swap to FAT16.