Mam wrażenie że albo nie miałeś odczynienia z tym systemem albo widziałeś go na komputerze na którym ledwo XP by dało radę nasłuchałeś się jakiś opowiadań.
Polski język jest zbyt ubogi zeby w pełni opisac jak bardzo sie mylisz.
Sprawdź ile miejsca na dysku, ile pamięci operacyjnej zużywa Vista czy Windows 7.
Zobacz ile prądu zużywa i ile wytwarza ciepła komputer który korzysta z Windows 7 a ile ten z XP.
Wszyscy wychwalają "siódemkę" a NIKT ABSOLUTNIE nie potrafi pokazać CHOCIAŻ JEDNEGO ASPEKTU w ktorym Windows 7 wygrywa z Windows XP (wygląd to kwestia gustu więc ten argument rozsądnie jest pominąć)
ale przy sprzęcie który ma Bartek nie będzie różnicy.
....
Właśnie że będzie, zainstaluj sobie Windows 7 pośmigaj na nim powiedzmy kilka miesięcy (tak jak ja to uczyniłem) - zainstalowałem spowrotem Windowsa XP i poczułem że komp dostał skrzydeł. Czas uruchamiania samego systemu, aplikacji, a nawet taka błachostka jak wydajność w grach zmieniło się diametralnie na korzyść XPka.
Absolutnie żaden profesjonalny portal ani żaden spec , sprzedawca czy Microsoft nie potrafi podać JEDNEGO PRZYKŁADU ktory udowadnia że 7 jest w czymkolwiek lepszy od XP.
Systemy powinny być coraz lżejsze, coraz wydajniejsze, i potrzebować coraz mniej zasobów. System operacyjny ma działać w tle i w jak najniższym stopniu obciążać maszyne, uwalniając w ten sposób zasoby z których może skorzystac użytkownik.
P.S - Jak w windows 7 włączyć "klasyczne menu start"
Nie wiem czemu tak uważasz ale spotkałem się z tym jak wiele osób narzekało na viste
W marketingu istnieje coś takiego jak "rozpoznawalność marki"
Podam ci przykład: BIEDRONKA...
Czy chciałbyś pracować w biedronce ?
Przykład drugi: CONSTAR
Widząc na półce produkty tej marki kupisz je ?
A gdyby zamiast biedronki sieć zmieniłą sie na "ŻUCZEK" a constar zmienił nazwę na "Polskie wędliny" to czy wtedy kupiłbyś produkty tej marki ? albo chciał pracować w żuczku ?
Taka sama jest różnica między Vistą a 7 - jądro systemu i jego szkielet jest ten sam.
Różnią się od siebie TYLKO I WYŁĄCZNIE KOSMETYKĄ!
M$ przeprowadził eksperyment (znajdę linka to podrzuce) w którym grupie badanej zaprezentowano zupełnie nowy system operacyjny, bada grupa była systemem zachwycona, ponad 90% badanych wyraziło chęć zakupu tego systemu....
Ta sama grupa była mocno zdziwiona gdy okazało się że przedstawiony system to Vista ze zmienionym designem... wyglądem i paroma kosmetycznymi usprawnieniami (np wyłączonym UAC)
Dlatego ludzie nielubili Visty... i dlatego kochają Windows 7.