Pysia pysia to ogarneła chyba cały kraj. Jezdząc po Polsce zauwazyłem ze prawie w kazdym wiekszym miescie jest taki osioł co nic wiecej nie potrafi do gruszki powiedziec.
Chciałbym odświerzyć temat. Jaką antene najlepiej kupic :?: moze byc dlugo moze byc krótka ale aby na podstawie magnesowej 
z magnesówek to chyba tylko ml145 (około 1.40m-1.50m długosci) lub as100 (ma metr długosci)
bardziej bym polecał coś niemagesowego czyli międzyinnymi Sirio Turbo 2000 lub Turbo 5000
ogólnie anteny sirio są jednymi z lepszych anten , są duzo dokładniej wykonane jak ich konkurencja.
president to jest poprostu cena nie wspolmierna do jakosci , jednym slowem dwa słowa "za drogie"
Na magnesie nie ma anten, są tylko imitacje.
Anteny z reguły montowane są na uchwytach albo w dziurach w dachu.
Imitacjami to bym nazwał anteny typu Sunker , Far i inne tego typu i to są zwykle anteny w "dziure", oczywiscie na piedestale bedzie magnesowka 18-244

.
Jezeli bedziesz miał dupnie zamontowany uchwyt i bedzie problem z masą co jest dosc czeste , to bedziesz wtedy miał osiągi duzo gorsze od imitacji magnesowej na dachu typu 18-244.
Co do magnesowek to ml145 według moich testow a przestestowalem juz wiele anten ( z tego wzgledu ze mam czasem dostep do nowych ktore mam wtedy mozliwosc wziąsc w trase/miasto) i naprawde niektore na uchwytach gorzej odbierają jak ml-ka.
Jezeli kolega chce magnesowke to albo ml145 albo krotszą as100 , choc ta pierwsza jest bezporownania do drugiej.