Amortyzator gazowo -olejowy poznajesz po tym,ze jest caly rozciagniety .Jak go scisniesz powraca znowu.Przeciez te na aukcji(ktore mam) sa wlasnie GAZOWO-OLEJOWE!.Sprężony gaz znajdujący się w pozostałej przestrzeni amortyzatora(zamiast powietrza) zmniejsza pienienie się oleju i umożliwia dzięki temu skuteczniejsze tłumienie przy dużych obiążeniach.Czyli po prostu amortyzator gazowo-olejowy szybciej reaguje na nierownosci i jest precyzyjniejszy.Fabryczne delphi byly OLEJOWE - wiem,bo sam wyjmowalem, tak samo tylne. Popatrz sobie na aukcjach na amorki do poldka.Zobacz ktore maja schowany tlok ktore wyciagniety.
NIE MA AMORTYZATOROW STRICTE GAZOWYCH. A cena to bym sie nie sugerowal,pewnie stare zapasy magazynowe,bo nikt nowych nie produkuje.
no wlasnie nie bardzo ,bo wszelkie amory o ustalonym polozeniu tloczyska to sa amory gazowe,
np. amortyzator do Kappy sam sie ustala na ~ srodkowym polozeniu i cezko jest go wcisnac ,ale ciezej wyciagnac (kwestia dzialania sily ,mozliwe ze wartosc sily jest ta sama ,ale latwiej jest pchac),
tu mozem mowiac o komforcie amortyzacji i jednoczesnie prawidlowym dzialaiu amora ,
nie ma jak porownac do innych,bo Kappa ma tylko gazowe,
jezeli amor mialby ustalac polozenie tloczyska na max. w gorze to co to by bylo za dzialanie ? amor ma za zadanie przeciwdzialac ruchowi sprezyny ,a nie ja wspomagac,
widzialem takie amory gazowo-olejowe ,ale nie byly to amory do samochodu,
choc wyorazam sobie,ze nie trudno jest zrobic taki amortyzator,
tylko podstawowa kwestia jest taka ,ze amortyzator o identycznej budowie ,bez nadcisnienia w komorze kompensacyjnej tez jest amorem olejowo-gazowym ,a tlok mu sie sam nie wysuwa ,
roznice miedzy amorem olejowym i olejowo-gazowym tkwia w budowie komory kompensacyjnej i sterowaniu przeplywem oleju do niej ,
w innym przypadku ,jezeli Krosno na ktorym wyjechal moj pold z fabryki - jest olejowe ,to wywiercenie dziorki i napompowanie powietrza uczyni go olejowo-gazowym
,
ale nie musi ,bo on juz taki jest ,a dziorki i tak wiercilem ,zeby wymienic olej (nie na gaz bynajmniej
)