Witam Serdecznie!
Otóż doszedł do mnie silnik wraz z gratami, tzn. sprzęgło, wtryski, kolektor wylotowy, który zakupiłem na aukcji;
http://allegro.pl/sprzeglo-docisk-200mm-stan-bdb-rover-inne-czesci-i3473306888.htmlGdy go licytowałem na telefonie zobaczyłem dużo brudu na łączeniu poszczególnych części, lecz dokładnie nie było widać, więc zadzwoniłem do faceta. Mówi ze sprayem oznaczają i marzą te silniki. Ok, wszystko było dogadane przez telefon więc zlicytowałem

. Silnik przybył do mnie na palecie. Gdy zerwałem folie ujrzałem silnik, który ma od groma wycieków w okolicy miski olejowej(podobno ma ok 150kkm, mój ma 125kkm i jest czysty). Kanał dolotowy jak i wylotowy nie został niczym zaślepiony, żadną szmatą folią, a miły człowiek przytulił do dolotu w głowicy taśmą kolektor wydechowy w wyniku czego naszło syfu typu rdza z kolektora i porysowało styk uszczelki na głowicy

Kolejnym szokiem były pozdzierane przy pomocy diaksa numery silnika i tu już totalnie zwątpiłem...
Następna niespodzianka i powód do niewiary w słowa miłego człowieka z Chodzieży tzn że silnik jest z auta z Niemiec, natomiast filtr oleju jest firmy Filtron...
Myśle sobie, no tak przekręcił z Land Rovera pokrywę świec do silnika 1.4, bądź 1.6 i będzie zarobiony...
Trzeba się dowiedzieć czy moja teza jest słuszna i tu mam pytanie;
1.Silnik ma miskę olejowa blaszaną, czy nie powinna być aluminowa?
2.Rozkręciłem osłonę rozrządu i ujrzałem identyczne koła i napinacz jak w moim 1.4, a słyszałem że 1.8 ma inne(były jakieś wyjątki i 1.8 miały taki sam rozrząd jak 1.4?)
3.Zdjąłem pokrywę zaworów żeby po numerach wałków dojść jaki to silnik, ale wyczytałem różne rzeczy o tych wałkach i suma sumaraum mi sie miesza, prawda jest mi obca, natomiast u mnie wałki mają namalowane czerwone litery na jednym R na drugim bodajże E i na obu wybite numery LGC 10201.
Jedyny pomysł jaki mi pozostaje to zmierzyć suwmiarką skok tłoka. Tzn 1.4 i 1.6 ma niższy skok tłoka niż 1.8?
Jeśli tak to jaki powinien on być, bo nie mogę nigdzie doszukać się informacji?
W związku z nieciekawym stanem wizualnym, wskazującym na przebieg wyższy od 150kkm na dniach pożyczę skrzynie i rozrusznik od pn rovera od kolegi, postaram się wykołować zamach od 1.4 i manometr i zmierzyć jakie ma cisnienie.
Jeśli okaże się że jest mniejsze niż 13, a silnik jest inny niż 18k4f, będę starał się go zawrócić do Chodzieży.
Bardzo proszę o Wasze sugestie, bo na dzień dzisiejszy czuje, że ktoś mi przyprawił rogi, zdarł zarobione w wakacje pieniądze i zaprzepaścił moje marzenia dotyczące dobrego 1.8 w Polonezie

Pzdr,
bishop