Autor Wątek: Jaka instalacja do Gsi  (Przeczytany 19119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #60 dnia: Marzec 25, 2010, 18:18:49 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
Tecno nie jest najgorszy ,brc AT90 jest najgorszy  :P
Cytat: "Lysy_Piotrus"
Cytat: "KGB"
stacje mozesz zmienic ,czemu nie ,
ale ciagle nie napisales jaka masz elektronike sterujaca gazem

Jeżeli to jest ta elektornika, to u mnie jest napisane BREW EL GE-304 WTRYSKIWACZY EMULATOR.
to emulator wtryskiwaczy ,
elektronika sterujaca to ta skrzynka z ktorej wychodzi kabel do silniczka krokowego
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #61 dnia: Marzec 25, 2010, 21:08:35 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "matucha#1931"
Ja też mam taką fabrycznie. Ogólnie po ustawieniu tego w Poznaniu przez kogoś, kto naprawdę się zna na rzeczy nie ma najmniejszego problemu. A mam najgorszy sterownik bedini z najgorszym możliwym wg Was parownikiem BRC tecno  :mrgreen:

Parownik to jeszcze nie wiem jaki mam. Ale zobaczę. Zobaczę tez jak ta centralka będzie się sprawdzać jak z powrotem jej czujniki podołączam. :) A propos - ma ktoś do niej jakiś schemat podłączenia może?  :?: Bo ja mam jedyny rysunek i to po włosku ma opisy...
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #62 dnia: Marzec 25, 2010, 21:09:58 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
W takim razie zobacze później tam.
A przy okazji jedno pytanie bo zauważyłem dzisiaj jedną rzecz. Kiedyś gdy gaz mi strzelił to pomimo tego, że otworzyła się klapka wybuchowa, to ułamał się róg obudowy filtra powietrza. Kawałek jaki się wyłamał ma ok. 2cm x 2cm. Czy jest możliwe, że przez taką dziurkę "łapie lewe powietrze" i przez to jest większe spalanie?

Lewe powietrze występuje za przepustnicą.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #63 dnia: Marzec 25, 2010, 23:22:58 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
    • Polonez Caro Plus 1.6 GSI 99'
Cytat: "Multec"
Lewe powietrze występuje za przepustnicą.

W takim razie może to mieć jakieś znaczenie, czy nie?

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #64 dnia: Marzec 25, 2010, 23:34:45 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Chodzi o to, że dziura przed przepustnicą nie ma takiego działania.

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #65 dnia: Marzec 26, 2010, 19:26:15 pm »

wito

• Gość
W takim razie zobacze później tam.
A przy okazji jedno pytanie bo zauważyłem dzisiaj jedną rzecz. Kiedyś gdy gaz mi strzelił to pomimo tego, że otworzyła się klapka wybuchowa, to ułamał się róg obudowy filtra powietrza. Kawałek jaki się wyłamał ma ok. 2cm x 2cm. Czy jest możliwe, że przez taką dziurkę "łapie lewe powietrze" i przez to jest większe spalanie?

Lewym powietrzem bym tego nie nazwał, jak wywaliło dziurę to mogły zmniejszyć się opory ssania przez to do silnika trafia więcej powietrza a co za tym idzie krokowy sie bardziej otwiera. W instalacjach na śrube po wymianie filtra powietrza trzeba lekko podregulować bo robi się za ubogo. Wiec spalanie może teoretycznie wzrosnąć ale o jakich wielkościach mówimy nie mam pojęcia.

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #66 dnia: Marzec 29, 2010, 13:06:15 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
Nie mam pojęcia o co chodzi z tą elektroniką. Nie ma u mnie żadnej, skrzyneczki, puszki ani niczego podobnego  :?  Może ktoś wrzucić jakieś zdjęcie jak to wygląda i gdzie to jest?

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #67 dnia: Marzec 29, 2010, 14:37:40 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A jak wygląda przełącznik benzyna - gaz? Co jest na nim napisane? Elektronika może być gdzieś upchnięta pod deską. Spróbuj zobaczyć dokąd idzie kabelek od sterowania silnika krokowego - powinien iść właśnie do "elektroniki".

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #68 dnia: Marzec 29, 2010, 14:53:56 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
Przełącznik jest duża "skrzyneczką", z przodu ma napisane bedini i ma 3 diody. Wychodzi z niego kilka kolorowych kabli.
Zdjęcie
I nie wiem gdzie kończy się ten kabel który był podłączony do krokowca bo nie moge znelść  :?

Przy okazji zapytam się o jedną rzecz. Reduktor BRC Tecno taki jak jest u mnie kosztuje na Allegro ok. 265zł. Za reduktor i wstawienie go zapłaciłem 450zł. Wychodzi ok. 200zł za robociznę, to nie za duża cena za wstawienie reduktora?

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #69 dnia: Marzec 29, 2010, 16:08:24 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
I wszystko się wyjaśniło - masz taką samą instalację jak ja, a komputer czyli cała elektronika jest właśnie w obudowie przełącznika. :) (Dlatego jest taka duża - normalnie zajmuje tyle miejsca co pojedynczy klawisz).

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #70 dnia: Marzec 29, 2010, 16:44:02 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
Ok, czyli wiem, że mam komputer od gazu w przełączniku. Mam napisać co jest na nim napisane :?:

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #71 dnia: Marzec 29, 2010, 18:27:35 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to nie jest zaden komputer ,tylko centralka ,
pod maska powinnien jeszcze byc emulator wtryskiwaczy i masz go  ,ale jeszcze potrzebny emulator sondy lambda ,
tylko o jakim silniku krokowym mowa ,skoro nie ma sterownika gazu ?
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

Jaka instalacja do Gsi
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 17, 2010, 02:20:16 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "KGB"
to nie jest zaden komputer ,tylko centralka ,
pod maska powinnien jeszcze byc emulator wtryskiwaczy i masz go  ,ale jeszcze potrzebny emulator sondy lambda ,
tylko o jakim silniku krokowym mowa ,skoro nie ma sterownika gazu ?

W sumie to już historia (co napisałem poniżej) ale uzupełnię informacje dla porządku. :D Gdy się ma Bedini, to przy monowtrysku żadne dodatkowe elementy w ogóle nie są potrzebne, a przy wielopunkcie dodaje się tylko emulator wtryskiwaczy. Centralka Bedini to kompletny sterownik od silnika krokowego połączony z emulatorem sondy. Do tego ma jeszcze wejścia z TPS, z czujnika temperatury na obudowie reduktora i od impulsów idących do obrotomierza.

No cóż Bedini właśnie padło i muszę go czymś zastąpić. Poproszę o propozycje. Emulator wtryskiwaczy mam zamontowany, więc mogę kupić coś bez niego. :)