Autor Wątek: Żarząca się kontrolka ładowania  (Przeczytany 20260 razy)

Żarząca się kontrolka ładowania
« Odpowiedź #60 dnia: Październik 10, 2010, 11:25:38 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
OWszem powodowałby, wyciągnij lampkę od ładowania z licznika to zobaczysz. Jest to tak zwany obwód "wzbudzenia" lampka gaśnie po wyrównaniu napięć z obu jej stron. Jeżeli odłączysz samą lampkę, lub przewód od alternatora to lampka ładowania NIE BĘDZIE ŚWIECIĆ i niebędzie ładowania (brak obciążenia wstępnego dla alternatora)

Moja rada:
Sprawdzić czy lampka ładowania się np nie spaliła (podmienić żarówkę)

Przy włączonym zapłonie DOTKNĄĆ przewodem od lampki wzbudzenia do masy (POWINNA SIĘ ZASWIECIC)

JEzeli lampka zaswieci sie po dotknieciu do masy, a nie zaswieci po podlaczeniu do alternatora to zajrzałbym najpierw do szczotek, a później do regulatora.

Tak, regulator napiecia bez szczotek około 15-17zł - ten do plusa około 30zł.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #61 dnia: Październik 10, 2010, 20:22:05 pm »

artikal

• Gość
Witam

Dziś miałem zamiar odkręcić alternator i rozrusznik by dać jutro do sprawdzenia, jednak okazało się  że po przekręceniu kluczyka kontrolka ładowania się świeci, faktycznie poruszałem tylko tą  wtyczką z czarnym kabelkiem od kontrolki wzbudzenia i zadziałało. Dzięki Stingerek

Jutro jadę do sklepu gdzie kupowałem akumulator by mi zmierzyli napięcie ładowania od alternatora czy jest wszystko O. K.  Jeśli będzie coś nie tak to kupię nowy

Prawdopodobnym powodem że rozrusznik nie kręcił było to że zsunęła się złączka z takim cieniutkim (zielonym lub niebieskim kabelkiem nie pamiętam  :))  który był podłączony do rozrusznika. Podłączyłem ją i
zakręciło od razu.

jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

« Odpowiedź #62 dnia: Październik 10, 2010, 23:59:07 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Nie jedź do sklepu !
Jedź na najbliższy bazar czy tesco.. kup miernik za dychę... do mierzenia podstawowych wartości wystarczy a zakup się przyda.
Ładowanie w spoczynku ( na biegu jałowym) powinno wynosić około 14V

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #63 dnia: Październik 12, 2010, 20:53:24 pm »

artikal

• Gość
Witam,

Pożyczyłem miernik od znajomej no i zonk niestety czeka mnie wymiana lub regeneracja alternatora. Napięcie ładowania wynosiło ok 13.15V a w miarę zwiększania obrotów zamiast rosnąć to jeszcze spadało poniżej 13V

Pozdrawiam

« Odpowiedź #64 dnia: Październik 12, 2010, 22:59:04 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Najpierw zmień regulator napięcia.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #65 dnia: Październik 13, 2010, 09:52:56 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Zgadza sie, jeżeli napięcie jest tak niskie, to najpierw sprawdź czy to regulator napięcia.
Przy okazji warto wymienić też szczotki (chyba że masz zintegrowany ze szczotkami - wtedy sprawa jest prosta)
Warto także przeczyścić wszystkie połaczenia elektryczne przy alternatorze.

« Odpowiedź #66 dnia: Październik 13, 2010, 12:28:18 pm »

waszczo

• Gość
Zintegrowany bo to Plus GSI :)

« Odpowiedź #67 dnia: Październik 16, 2010, 11:22:56 am »

artikal

• Gość
Witam,

Chciałem się zapytać jakie typy alternatorów były wsadzane do polonezów Caro plus, na razie nie mam czasu by wyjąć swój ale chcę wiedzieć czy warto regenerować czy lepiej kupić nowy. Tylko nie wiem jaki jest odpowiedni, mój polonez to caro plus 98 rok i mam regulator napięcia razem ze szczotkami bo jakoś rok temu wymieniałem.

« Odpowiedź #68 dnia: Październik 16, 2010, 13:03:55 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Regenerować - tam się nie ma co popsuć....

« Odpowiedź #69 dnia: Styczeń 03, 2011, 19:42:30 pm »

Offline szuczka

• Sympatyk
    • Były polonezy sztuk 5 wszystkie z gazem
U mnie ta kontrolka ładowania przez tydzień czasu powodowałą rozładowanie nowego aku 55 ah i dziś kompletnie rozładowałą akumulator.Jarzyła sie a dziś kompletnie zgasła i czasami zapaliła a powodem tego było lekko wysuniety przewód w altenatorze .Jak podjechałem do gaziarza sprawdzić czemu nie pali na gazie to juz nie odpaliłem .A  po podłączeniu wsuwki w alternator ładowanie jak ta lala , a juz miałęm kupywać nowy altek i LPG odpaliło od strzała a ostatnio tylko  rozrusznik męczyłem.

« Odpowiedź #70 dnia: Styczeń 06, 2011, 19:00:27 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
No mi się dziś żarzyła i się zorientowałem, ze nie mam ładowania... -.-
Dobrze, ze niedaleko domu byłem.

Od czego zacząć?
Jak sprawdzić czy nie ma zwarcia?
W którym miejscu sprawdzić napięcie? Bezpośrednio na aku?

BTW. Jak na 5 stron tematu to dziwne, ze nikt z modów/adminów nie poprawił dość konkretnej literówki w nazwie.

« Odpowiedź #71 dnia: Styczeń 07, 2011, 07:48:00 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
jak na 5 stron tematu to trzeba je przeczytać a potem zadawać pytanie. Po 2 to nie jest jedyny temat który wyczerpuje tą kwestię.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #72 dnia: Styczeń 07, 2011, 09:50:58 am »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Cytat: "Mariusz#1926"
jak na 5 stron tematu to trzeba je przeczytać a potem zadawać pytanie.

Przeczytałem, ba, nawet szukałem. Ale w GLD może to wyglądać troszkę inaczej (większość tematów dotyczy GLE/GLI) i nie jestem pewien czy wszystkie informacje będę mógł wykorzystać.

Może głupie rzeczy piszę, ale ja informatyk jestem a nie mechanik. ;) A zabieram się za takie rzeczy, bo jak już jeżdżę to warto się nauczyć czegoś więcej niż samej jazdy samochodem...

[ Dodano: 09 Sty 2011 21:26 ]
Szczotki się skończyły, po wymianie ładuje super a i przygasanie świateł zniknęło.

Odp: Żarząca się kontrolka ładowania
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 25, 2011, 22:58:22 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Znowu zaczęła się żarzyć kontrolka ladowania:/Alternator ma rok,co prawda magneti marelli,ale nie podejrzewam aż tak szybkiego zużycia.Pierwszy raz kontrolka zaświeciła się (pomiędzy żarzeniem a normalnym świeceniem)na zimnym silniku - zgasła na ciepłym.Drugiego dnia zapaliła się na ciepłym i już nie zgasła,nawet w drodze powrotnej jak skończyłem prace.Odłączyłem ten cienki kabelek od kontrolki,zacisnąłem mocniej konektorek , oczyściłem i problem zniknął- 3dni spokoju.Dzis zapaliła się znowu:/Ladowanie jest i było wzorowe-14.5 bez obciążenia i 14.3 z radiem światłami i wentylatorem chłodnicy.Pada dioda wzbudzenia(!)czy problem z magicznym kabelkiem?Zaloze nowy konektorek, moze problem leży w utlenionej końcówce kabelka tylko???

« Odpowiedź #74 dnia: Wrzesień 07, 2011, 04:18:10 am »

Offline jasso

• Sympatyk
    • FSM-BB 126p '95
Problem raczej nie może leżeć w kabelku, bo jak go kiedyś odłączyłem na pracującym silniku to owszem zaświeciła się kontrolka, ale ładowanie było (na włączonych wszystkich odbiornikach skacze obrotomierz po włączeniu kierunku jeżeli nie ma ładowania), problem będzie raczej w przewodzie alternator-akumulator albo w masie z alternatora na silnik, albo z silnika na akumulator.
"вор есть вор, мент есть мент"
Były:
2x PN C+ '98 GSI
 126p '87
Pn Caro 1.5 GLE '93

« Odpowiedź #75 dnia: Wrzesień 15, 2011, 20:42:12 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
przyczyna żarzenia kontrolki była padnięta dioda wzbudzenia.Pożyczyłem mocna lutownice i wymienilem mostek.

« Odpowiedź #76 dnia: Wrzesień 15, 2011, 23:55:44 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Przyczyna żarzenia czy świecenia kontrolki to padnięta dioda wzbudzenia - zawsze. (chyba żeby banal typu "nie podłączony akumulator")

ładowanie wtedy jest i działa... ja tak jeżdżę już 8 miesięcy.....

Problem polega na tym że wydajność prądowa jest mniejsza :)

« Odpowiedź #77 dnia: Wrzesień 16, 2011, 09:03:49 am »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Wiem,ze ładowanie jest i działa z mniejsza mocą ,ale ta kontrolka rano żarzyła się jak  terrorystka;)Mimo zamontowanej diody pokazującej ładowanie,ze z nim wszystko ok postanowiłem zmienić mostek.Lutownicy 250 wat tez to troche zajelo;)

« Odpowiedź #78 dnia: Wrzesień 17, 2011, 14:23:17 pm »

Offline CSR_GTI

• Sympatyk
    • Honda Civic VI
Cały czas od momentu jak dziada kupiłem lekko żarzyła sie kontrolka ładowania i napis stop... na włączonym zapłonie czy przegazowane czy nie ciągle tak samo leciutko sie paliło.

Teraz od dziś pali sie kontrolka ładowania że ja pier***e. Jak przegazuje to żarówke chce rozpierniczyć tak daje po gałach.
Ładowanie 14.40v na wolnych... pod obciążeniem (światła, wentylator) 11.80v...  Sam akumulator 13.98v.

To tez dioda wzbudzenia by była z tymi dzisiejszymi objawami?

« Odpowiedź #79 dnia: Wrzesień 17, 2011, 18:00:36 pm »

Offline skyer

• Sympatyk
    • Audi A3 1.8T
Jak pada dioda wzbudzenia w moim skromnym zdaniu kontrolka  żarzy się ciągle ta sama mocą.U mnie nie reagowała na zwiększenie obrotów jak i ładowanie nie spadało znacznie przy zwiększonej liczbie odbiorników.U Ciebie podejrzewam i diody wzbudzenia i szczotki,albo zużyte pierścienie ślizgowe -kiepski styk szczotek z pierścieniami.