A ja wychodzę z założenia że pedał gazu ma dwa połozenia :
- jałowy
- załączono
To raz...
druga sprawa...
że jak babcie kocham i zdrowia pragnę nie widziałem w żadnej miejscowości jeszcze fotoradaru przed szkołą w jakiejś wiosce... ale zawsze są w miejscach gdzie jest conajmniej dwa pasy ruchu, brak skrzyżowań a dookoła pola... i ograniczenie do 70km/h
Inna sprawa że TARYFIKATOR nie przewiduje mandatu za przekroczenie dozwolonej prędkości o 10km/h i mniej.
Fotoradary są przewaznie wyskalowane na 15-20km/h wiecej niz dopuszczalna. A to dlatego że dopuszczalne przekłamanie licznika jest 10%.... (rozmiar opon na przykład)
fotoradary mają na siebie zarabiac, a bezpiecznie bedzie jak beda bezkolizyjne skrzyżowania, LOGICZNE I ROZSADNE OZNAKOWANIE, zeby nie trzeba bylo z panika obserwowac drogi czy nagle jakiś wstawiony robol nie wykopał dziury w drodze, czy zaraz nie wyskoczy jakies nieoznakowane zwezenie, lub znak ograniczający prędkość do 40km/h pozostawiony po robotach drogowych ktory juz gnije drugi rok....
Wyobraźcie sobie, w przemyślu 2 pasmowa wylotówka na medykę... oganiczenie do 40km/h.... a znak wisi drutem do drzewa przywiązany... wiecie ilu juz mandaty dostało ?
Znak jest ? JEST, obowiazuje 40km/h jechal pan 85km/h.. 500zł i 10pkt. (przekroczenie predkosci o 100% w terenie zabudowanym :D
A stówką po mieście można jeździć.. ale są MIASTA i miasta...
Jak jeździłem po warszawie 3 miesiace... to powiem że dopiero tam odzyłem...
tam sie rusza z pod swiateł kolumną.. nikt nie wlecze się 50km/h na 3 pasmówce...
normalnie mozna sie wlaczyc do ruchu... wypas.
A po przemyślu ?
Glodnych wrażeń zapraszam... keidy ludzie z rejestracjami na ktorych jest wiecej literek niz cyferek wjeżdżają do miasta.. to armagedon....

Co jest przycyzna tylu trupów na drogach ?
Brak bezkolizyjnych skrzyżowań.
Np przejazdy kolejowe takie jak w polsce sa atrakcja turystyczna na zachodzie.
Brak prawidlowego oznakowania.
Fotoradary tam gdzie ich nie trzeba i ich brak tam gdzie potrzeba.
fatalny wolajacy o pomste do nieba stan techniczny dróg i samochodów ktore sie po nich poruszaja...
niedopowiedni system szkolen kandydatow na kierowcow (90% nie powinno pchać taczek a co dopiero samochód ! )
TO NIE PRĘDKOŚĆ ZABIJA !
.. tylko nagłe jej wytracenie