Autor Wątek: Rover - zakup Poldka 1.4MPi  (Przeczytany 31250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rover - zakup Poldka 1.4MPi
« Odpowiedź #60 dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:02:14 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
I jest coś takiego, jak ponowne przeliczenie składki. Tyle, że to są groszowe sprawy. Ja za auto na ponad pół roku musiałem dopłacić 17zł. ( Chodzi o to, że są różne stawki w różnych miejscowościach).
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #61 dnia: Czerwiec 13, 2009, 22:22:26 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Niom, na pol roku 350 doplacalem, ladne mi to groszowe sprawy :?
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #62 dnia: Czerwiec 14, 2009, 13:14:01 pm »

polofix

• Gość
powiem ci co ja wiem i co mysle.kupujac samochod,nie kupuj bez OC,tzn ze wyszlo np miesiac temu,bo bedziesz mial latania i jezdzenia wiecej niz to kosztuje.gdy kupisz samochod,np z OC,ktore bedzie wazne np do 30 sierpnia,tak czy tak musisz jechac w przeciagu miesiaca do firmy ubezpieczeniowej,o przeliczenie skladki na ciebie.jezeli nie masz znizek to nic nie doplacasz.dostaniesz poprostu kwitek 0,00zl zaplacono.czyli o to sie nie martw.a jezeli kupisz samochod z oc waznym np jeszcze kilka dni to 1 dzien przed wyjsciem terminu OC musisz zlozyc wypowiedzenie w tej firmie i oplacic np w innej tanszej.a jezeli kwota ci pasuje to idziesz i placisz dalej.pamietaj ze przenoszac sie do innej firmy,musisz wypowiedziec ubezpieczenie w starej dzien przed,bo jak tego nie zrobisz to bedziesz placil w dwoch firmach.
pic polega na tym ze jest duzo tanich firm ubezpieczeniowych i to jest piekna rzecz.
nigdy w zyciu PZU,WARTA,itp.szukaj np PTU,HDI,cos w tym rodzaju.jest ponad polowe taniej.u mnie jest taka firma,ktora zajmuje sie ubezpieczeniami,nazywa sie MTU idziesz tam i mowisz jaki samochod ile lat kierowca rocznik itp i drukuje ci tabele kilkudziesieciu firm i wybierasz sobie najtansza.u nich mozesz auto ubezpieczyc.
a jezeli chodzi o poloneza w urzedzie skarbowym,to w moim rejonie jest to taki przelicznik w przypadku poloneza;jezeli ma ponad 15 lat i cena ponizej 1000zl to nie musisz placic 2% podatku,ale do urzedu skarbowego i tak musisz isc po podpieczetowanie i to w ciagu 2 tygodni.trzeba to zrobic bo jak sie spoznisz to kara.jezeli samochod bedzie mial ponizej 15 lat to zaniz cene na umowie ile sie da.np 400zl i dopisz na dole  'pojazd kwalifikuje sie do napraw blacharsko lakierniczych' ,wtedy nie beda szperac po cennikach.zaplacisz 8zl podatku o ile wogole bedziesz placil,i sprawa zalatwiona.

« Odpowiedź #63 dnia: Czerwiec 14, 2009, 16:55:04 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

.gdy kupisz samochod,np z OC,ktore bedzie wazne np do 30 sierpnia,tak czy tak musisz jechac w przeciagu miesiaca do firmy ubezpieczeniowej,o przeliczenie skladki na ciebi

Tylko w przypadku przerejestrowania auta na siebie, w celu kontynuacji ubezpieczenia w tej samej firmie.

Cytuj (zaznaczone)

a jezeli kupisz samochod z oc waznym np jeszcze kilka dni to 1 dzien przed wyjsciem terminu OC musisz zlozyc wypowiedzenie w tej firmie i oplacic np w innej tanszej

Cytuj (zaznaczone)

pamietaj ze przenoszac sie do innej firmy,musisz wypowiedziec ubezpieczenie w starej dzien przed,bo jak tego nie zrobisz to bedziesz placil w dwoch firmach.

Nie musisz, wystarczy kilka dni wcześniej podejść do innej firmy, a formalności załatwią za ciebie.

Cytuj (zaznaczone)

ale do urzedu skarbowego i tak musisz isc po podpieczetowanie i to w ciagu 2 tygodni.trzeba to zrobic bo jak sie spoznisz to kara

Owszem jest kara, jednak tylko w przypadku jeśli kwota na umowie jest wyższa niż 1000zł.
Poniżej tej kwoty możesz iść do US nawet za rok.

Jeśli kupujesz auto , załóżmy dzisiaj, a ubezpieczenie jest do np 1 lipca,
To razem z umową kupna sprzedazy i dowodem oraz ubezpieczeniem idziesz do nowej firmy (polecam hestię, mają 10% zniżki na poloneza) tam podpisujesz nową umowę która obowiązuje od 2 lipca, a oni załatwiają formalności. W ubezpieczeniu widnieje stary numer rejestracyjny samochodu a dane osobowe są twoje. PO przerejestrowaniu wracasz do filmy ubezpieczeniowej w celu sporządzenia aneksu do umowy (nowy papier dostajesz z aktualnym numerem rejestracyjnym - za free)

Tyle.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #64 dnia: Czerwiec 14, 2009, 18:27:52 pm »

Offline Bolim#1838

• Klubowicz
    • Atu Plus 2.5 20V Turbo
Nie wiem czemu odradzacie PZU. Dla mnie było jedno z tańszych.
* FSO Polonez Atu+ 97' 2.5T 20V
* FSO Polonez 1.8T 20V 3** KM
* FSO Polonez Caro 96' L94 1.9 GLD
* FSO Polonez Caro 96' L94 1.6 GLI

« Odpowiedź #65 dnia: Czerwiec 15, 2009, 07:52:05 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "Bolim#1838"
ie wiem czemu odradzacie PZU. Dla mnie było jedno z tańszych.

Nie wiem jak teraz ale kilka lat temu jak przechodziłem do MTU to udało się urwać dobre 300zł i 10% znizki :D.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #66 dnia: Czerwiec 15, 2009, 08:17:52 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Bolim - sam napisałeś było (chyba, że BYŁO było 3 dni temu :wink:) . Ja jestem świeżo po rozmowach telefonicznych z PZU i CU. Efekt (kwoty to samo OC bez NNW): PZU - 419,00 ACU - 326,00. Reklamy kłamią, telewizja kłamie, nie wierzcie nikomu - sprawdzajcie dwa razy to nie stracicie...

« Odpowiedź #67 dnia: Czerwiec 15, 2009, 13:59:47 pm »

rysiek

• Gość
Powiem Ci tak-jezeli masz 1500zl na auto i jeszcze koszty przywiezienia musisz odliczyc, przeglad, ewentualne drobne naprawy po zakupie ktore zawsze trzeba zrobic, tyle ze czasem wcale nie sa one drobne to nie wiem ile zostanie Ci na faktyczny zakup samochodu? Ale za takie pieniadze to Ty dobrego roverka do ktorego sie nie bedziesz musial non stop dokladac i ktory Ci bedzie jezdzil wogole (jeszcze zapewne z gazem od razu bys wolal) to nie kupisz. Wiec ja zdecydowanie odradzam zakupu poloneza rovera w takiej cenie. Jeszcze moze bys 1,6 dostal w miare jezdzacy za te pieniadze ale nie rovera.

« Odpowiedź #68 dnia: Czerwiec 15, 2009, 15:46:05 pm »

TooSlow

• Gość
Zaczynam się denerwować, a właściwie jestem przerażony :shock:
Czyli to wszystko, co zostało wyżej napisane o OC oznacza, że skoro kupiłem samochód w maju i sprzedający wręczył mi dokument ubezpieczenia OC ważny do marca przyszłego roku,to ja nie mogę tak sobie jeździć już tym autem na tym ubezpieczeniu, bo jest ono nieaktualne?
Czy oznacza to, że muszę jechać do PZU i poprosić o dokonanie przeliczenia? Co lepsze, skoro minął miesiąc od kupna, to nie mogę już wypowiedzieć umowy?

Nie wiedziałem tego. Tym bardziej , że poprzednie auto w HDI było ubezpieczone i jedyne co musiałem zrobić, to zapłacić drugą ratę, co lepsze z danymi poprzedniego właściciela w dokumencie.

Możecie mi to łatwo wyłożyć, bo się okaże, że nie mam aktualnego ubezpieczenia :shock:

Dodam tylko, że spokojnie na OC poprzednika przerejestrowałem samochód na siebie.

« Odpowiedź #69 dnia: Czerwiec 15, 2009, 15:57:31 pm »

Qwet

• Gość
Na całość przeznaczam 2000zł, z tym że ubezpieczenia od razu nie będę płacił (skorzystam z OC poprzedniego właściciela). Gdzieś tak 2-3 miesiące po kupnie (jesienią) będę miał przypływ gotówki na zapłacenie własnego OC i dopiero wtedy będę myślał w jakiej firmie.
Na razie koszt transportu myślę że 100zł max, koszt przerejestrowania 200zł, no i może ten podatek 2%, czyli ze 20zł. Na samego poloneza zostanie 1600-1700zł, więc wcale nie tak źle. Postaram się żeby zakupione auto było po prostu w pełni sprawne. Nie interesuje mnie rocznik i raczej wolałbym wersję CARO, bo są tańsze od ATU, a w tej samej cenie będą w lepszym stanie.

Dzisiaj odkurzę motocykl i niedługo wystawię na allegro. Jak tylko dostanę pieniążki - szukam poloneza ;)

« Odpowiedź #70 dnia: Czerwiec 15, 2009, 16:02:25 pm »

TooSlow

• Gość
a jaki motocykl że się zapytam :D

« Odpowiedź #71 dnia: Czerwiec 15, 2009, 16:10:43 pm »

Qwet

• Gość
MZ ETZ 250 88r. Stan bardzo dobry, wszystko sprawne. Ostatnio jechałem nim 2 miesiące temu i wszystko było ok. Wyceniam go na 1500zł ;)

Co ciekawe, kiedy zdałem prawo jazdy, już nie chciało mi się nim jeździć. Wtedy zaczęły samochody i motorek miewał długie postoje w garażu. Brałem go tylko w wyjątkowych sytuacjach gdy musiałem gdzieś szybko dojechać.

« Odpowiedź #72 dnia: Czerwiec 15, 2009, 16:17:02 pm »

TooSlow

• Gość
OK, wszystko wiem.
Mogę jeździć samochodem z ubezpieczeniem wykupionym przez poprzedniego właściciela i:

1. iść do ubezpieczalni i zrobić aneks do umowy, gdzie wszystkie zniżki poprzedniego właściciela będą honorowane, a jedynie wpiszą nowe numery tablic ( żeby nie mieć problemów z policją, choć jak dla mnie żadne to problemy ). Nawet zapłacenie drugiej raty przeze mnie jako nowego właściciela nie powoduje rekalkulacji.

2. wypowiedzieć w terminie miesiąca, zrobić rekalkulację i płacić więcej ( w moim przypadku )

3. w razie wyboru opcji "1" i tak nie będę mógł jeździć całe życie na zniżkach poprzednika, a jedynie do końca okresu ubezpieczenia, jakie on zawarł, czyli rok od dnia zawarcia przez niego umowy.

W skrócie: pewnie napisałem to co wiecie od dawna, ale widocznie źle zrozumiałem posty powyżej, bo bałem się, że miałem zgłaszać się do ubezpieczalni i jeszcze wyjdę na oszusta. Gra gitara, a ja jeżdżę na zniżkach :D

« Odpowiedź #73 dnia: Czerwiec 15, 2009, 17:05:13 pm »

Milek#1944

• Gość
Ja osobiscie polecam HDI :) Chce dopisac Iwonke do dowodu:W mojej poprzedniej (myslalem ze taniej ubezpieczalni wyliczyli mi prawie 700zl, prawie - to z racji wieku Iwonki i że nie miala przedtem auta, w HDI wychodzi okolo 400 rocznie) potraktowali mnie, ze tak powiem zbywajaco. W HDI dostane jeszcze znizke za nowego klienta ;)

« Odpowiedź #74 dnia: Czerwiec 20, 2009, 13:30:50 pm »

Qwet

• Gość
Mam jeszcze pytania o instalację gazową.
1. Czy możliwe jest zamontowanie instalacji sekwencyjnej? Jak dużo ludzi to robi? Po czym poznać sekwencję?
2. Jak się przełącza z gazu na benzynę/z benzyny na gaz w przypadku gazu zwykłego lub ewentualnie sekwencyjnego?
3. Czy można przełączać na benzynę w dowolnym momencie w czasie jazdy, tj. na przykład gdy jadę 100kmh na 5 biegu i chcę przełączyć na benzynę. Czy mogę tak zrobić?
4. Ile czasu trwa przełączenie z gazu na benzynę? Jakie efekty występują podczas przełączania z gazu na benzynę/z benzyny na gaz?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

« Odpowiedź #75 dnia: Czerwiec 20, 2009, 13:41:24 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Ad 1 - Mozna zamontować to rovera i do GSI. mało ludzi to robi bo koszt w granicach 3K.
Sekwencje mozna poznac po tym ze to sekwencja. Czyli dokazdego cylindra jest jeden wtryskiwacz gazu.

Ad 2 - Normalnie sie przełącza ale sa rozne rodzaje instalcji:
 guzik ma dwa polozenia Automat/Benzyna (czyli odpalanie na benzynie a potem sam sie przelacza na gaz) + czasem awaryjne odpalanie z gazu ( u kolegi np tzreba guzik przytrzymac 4 sekundy)

GAZ/BENZYNA/AUTOMAT - czyli mozesz wybrac odpalanie na gazie, na benzynie lub z automatu.

Do instalcji z gaznikiem sa centralki ktore maja GAZ/NIC/BENZYNA.. ze wzgledu na to ze przy przelaczeniu z benzyny na gaz w komorze plywakowej gaznika jest jeszcze bełta..
A dostarczenie gazu przed wypaleniem spowodowaloby nierowna prace silnika. Bardzo nierowna :)

Ad 3 - tak jest, w dowolnym momencie przy dowolnej prędkości. jednak pamietaj ze czas przelaczenia to moment w ktorym do silnika nie jest dostarczane zadne paliwo przez krotka chwile i przy malych predkosciach obrotowych silnika moze zgasnąć.

4. Ułamek sekundy - patrzy wyżej.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #76 dnia: Czerwiec 20, 2009, 14:09:39 pm »

marcij

• Gość
No i sekwencje mozna przelaczyc na gaz doipero po osiagnieciu przez silnik zadanej temperatury (minimum 30 stopni), IIgeneracje mozna praktycznie odrazu po odpaleniu. Sekwencji nie da sie odpalic na gazie.

Sekwencja w polonezie to zbedny wydatek , II generacja jest w zupelnosci wystarczajaca.

« Odpowiedź #77 dnia: Czerwiec 20, 2009, 14:13:51 pm »

Qwet

• Gość
Ok, czyli w polonezach 1.4MPi mogę się spodziewać gazu zwykłego. Napisałeś coś o gaźnikach i wtryskach jednopunktowych, ale mnie interesuje tylko ROVER. Tak więc czy w przypadku zwykłej instalacji w 1.4MPi mogą być różne metody przełączania GAZ/BENZYNA, czy tylko jedna? Jeśli jedna to jaka? Jeszcze jedno pytanie - dlaczego zimnego silnika nie da się zapalić na gazie?

« Odpowiedź #78 dnia: Czerwiec 20, 2009, 14:18:09 pm »

200sx

• Gość
Cytat: "marcij"
No i sekwencje mozna przelaczyc na gaz doipero po osiagnieciu przez silnik zadanej temperatury (minimum 30 stopni), IIgeneracje mozna praktycznie odrazu po odpaleniu. Sekwencji nie da sie odpalic na gazie.

Sekwencja w polonezie to zbedny wydatek , II generacja jest w zupelnosci wystarczajaca.
no i tu sie mylisz,mozesz miec ustawione ze przełącza powyzej 0stopni, mozesz odpalic na gazie,trzeba tylko wiedziec jak - u kolegi w seacie jest to akurat przytrzymanie przy włączonym zapłonie dłuzej przycisku od gazu, tzw. awaryjne odpalanie.

« Odpowiedź #79 dnia: Czerwiec 20, 2009, 14:20:26 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Za dużo pytań zadajesz na raz.
W 1.4 możesz się spodziewać pierwszej lub drugiej generacji lub jakichś wariacji na ten temat. (np automat i śruba na wężu) albo bez automatu i silniczek krokowy na wężu.

W roverze najprawdopodobniej jesli bedziesz mial gaz to :
- przelacznik gaz/benzyna/automat lub jesli bedzie nowa to benzyna/automat + ewentualnie awaryjne odpalanie na gazie.

Nikt nie powiedział że zimnego silnika nie da sie odpalić na gazie.
Da sie, i odpala lepiej niż na benzynie, jednak gdy temperatura na zewnątrz jest ujemna, a ty od razu dasz mu po garnkach.. to mozesz zamrozić reduktor.. a wtedy ratuje cie tylko kilka litrów wrzącej wody. Dlatego jesli jest wzglednie ciepło (tok 10 stopni lub wiecej) mozesz odpalac na gazie. jesli mniej lepiej odpalac na benzynie zeby silnik zlapał  chociaż te 40-50 stopni.

Sekwencji nie odpalisz nagazie.. bo elektronika ci na to nie pozwoli (tzn da sie ale to juz bedzie awaryjne odpalenie.