Jak ja uwielbiam teoretyków.
a ja ubóstwiam typów wyzywajacych mnie od teoretykow, bo sami sie zaorują ,wiec wyreczaja mnie w tej robocie,
100% z nich nie rozumie teorii , a wiec nie rozumie tez zasady dzialania urzadzen na ktorych praktykuja,
wytlumacze to jak krowie na rowie - to ze wymieniales wezyki i kabelki w webastach w zadnym stopniu nie oznacza, ze wiesz jak dziala webasto
a Ja sam praktykowlem z chlodzeniem ciecza, gdy ty na muchy ptapty wołałeś,
zaczynajac chlodzenie procesorow woda dzialalem na czuja ,ale gdy pozniej zglebilem teorie tych zjawisk to normalnie nie uwierzysz - zgadzala sie z praktyka i pozwolila mi doskonalic dzialanie ukladu
Po prostu dyskusja z tobą nie ma najmniejszego sensu. Nie wiem czy jesteś ignorantem, trollem czy masz problemy ze zrozumieniem.
zapewne wszystko na raz tylko zupelnie odwrotnie
W webasto bardzo niewielka ilość płynu jest ogrzewana bardzo szybko przez bardzo mocny piec (5kW) (150ml jeżeli dobrze pamiętam wynosi pojemność Thermotop)
Temperatura wewnątrz pieca to blisko 800 stopni celsjusza...
tylko to nie ma zadnego znaczenia dla ukladu ogrzewanego, bo to parametry wewnetrzne ukladu grzejacego,
pozwala to jedynie okreslic sprawnosc urzadzenia,
moc i temp. pieca musi byc powiazana ze strumieniem cieczy - producent dobral te wartosci teoretycznie, a nastepnie sprawdzil jak sie to zachowuje w praktyce i cos zmienil lub nie,
gdyby strumien przeplywu byl nizszy to z komory pieca wychodzilaby para a nie goracy mniej lub bardziej plyn,
cale litanie parametrow urzadzenia z karty charakterystyki nic tu nie wnosi, bo to wewnetrzna sprawa producenta - przydaje sie do serwisu, zeby kazdy mogl dokonac napraw, nie tylko ktos wiedzacy jak to dziala (i dlaczego dziala)
Zużycie paliwa :
0.5kg/h w trybie Full Load
0.25kg/h w trybie "Half Load"
ale nie ma tego zlego w litaniu ,bo widze, ze moje teoretyczne 500ml/h jakims przedziwnym trafem ma odzwierciedlenie w danych producenta,
niesamowite prawda ? przeciez w zyciu nie mialem tego urzadzenia w rekach, wiec jak moglem teoretycznie to wiedziec
I tak ci gówno z tych obliczeń wyjdzie bo bierzesz pod uwagę wodę a nie płyn chłodniczy.
gowno prawda, nie masz pojecia co licze, bo nie potrafisz tego policzyc,
wode liczylem tylko dla czajnika z woda, zebys mogl sobie wylac czajnik wody na silnik ,a nie lal do czajnika glikolu
Prowadzisz obliczenia dla całego płynu jednocześnie ! A nie dla 150ml (trzy czwarte szklanki) które są ogrzewane w piecu !
tak, dla calosci i mam absolutna racje - jezeli twierdzisz, ze jest inaczej to nie masz pojecia o przeplywie energii i ukladach chlodzenia/grzania
nie wazne jest,czy komora grzewcza ma 150ml i temp. 800*C ,czy tez 500ml i temp. 400*C
niezaleznie od tych parametrow webasto z twojego filmiku rozgrzaloby o 66K (82-16) 5l glikolu - w czasie ~3min moca 5kW ,
najwyrazniej nie pracowalo z moca 5kW ,ale o polowe nizsza
ciagle nie uzyskalem odpowiedzi o jakim przeplywowym ogrzewaczu piszesz - czy to ten ogrzewacz elektryczny 1.8kW, ktory linkowalem ?
bo wazne jest odniesie sie do twoich twierdzen o sprawnosci