Autor Wątek: remont skrzynii biegow  (Przeczytany 5774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 30, 2009, 21:43:33 pm »

bodzik

• Gość
Ja ze swojej strony polecam zastosowanie syntetycznego oleju ale wyprodukowanego z przeznaczeniem do skrzyń biegów a nie kombinowanie z olejem silnikowym. Przy maksymalnie krótkim drążku biegi wchodzą jak marzenie.

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #21 dnia: Grudzień 30, 2009, 22:19:40 pm »

Offline Plus98

• Sympatyk
    • FSO Polonez Kombi 1.6 MPi
I właśnie dlatego mam syntetyczny Hipol.

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 26, 2010, 14:27:47 pm »

piotr3

• Gość
Witam. Zamierzam wymienić olej w skrzyni biegów i w tylnym moście...ostatnio zalałem wszystko hipolem F15 jakieś 50tyś temu. auto ma przejechane 180tyś. DO SKRZYNI - mam olej Shella chyba Donax czerwony do skrzyń biegów(brat go stosuje w BMW) a do TYLNEGO MOSTU - Castroll Diferential chyba 80/140w (też stosowany w BMW). Czy te oleje mogę wlać do poloneza?? nie zaszkodzi mu to>>>?? pozdrawiam

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 26, 2010, 14:36:44 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Ten czerwony to chyba nie bardzo do skrzyni bo jego się stosuje do skrzyń ale automatycznych i do wspomy...ale może się mylę.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 26, 2010, 15:09:58 pm »

piotr3

• Gość
Ten czerwony olej polecili bratu w serwisie do BMW do manualnej skrzyni biegów więc chyba się nadaje do manualnej skrzyni.

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #25 dnia: Październik 12, 2010, 07:36:36 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
odgrzeje kotleta
U mnie jest problem związany w wrzucaniem II biegu   podczas zmiany zarówno z I na II jak i III na II. Dzieje się to tylko podczas jazdy. Gdy auto  stoi tego problemu nie ma bieg wchodzi delikatnie, wystarczy że Poldek zacznie się toczyć już jest problem z jego włożeniem. Efekt jest taki  jak w Kamazie półbiegi,  najpierw trzeba  wybrać pozycje  w połowie wybierania  czuć opór a następnie dopchnąć dźwignie do dołu żeby zapić bieg. cholernie irytująca sprawa , pozostałe biegi wchodzą jak należy. ma ktoś pomysł co jest przyczyną? i czy warto to robić czy szukać nowej skrzyni?
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #26 dnia: Październik 12, 2010, 15:12:06 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Albo siadnięta sprężyna synchronizatora tulei przesuwnej III i IV biegu po stronie III biegu, albo zużyty-uszkodzony pierścień synchronizatora dla tulei przesuwnej III i IV biegu po ww. stronie.
Jeśli skrzynia nie zgrzyta, nie grzeje się, chodzi dobrze i jest kłopot tylko z ww. - to po prostu, trzeba wymienić-naprawić co trzeba. Możliwe, że wystarczy tylko rozciagniecie sprężyny synchronizatora, może po prostu siadła po tylu latach i od tego, pierścień nie jest właściwie dociskany i nie ma właściwej synchronizacji biegów.

W Poldkach skrzynie biegów są na prawdę porządne, choć nieco archaiczne. Gdy nie katuje się samochodu i nie jest on po jakichś strasznych przejściach - to skrzynia wytrzyma o wiele dłużej, niż sam silnik.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #27 dnia: Październik 14, 2010, 21:33:19 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Mariusz#1926"
odgrzeje kotleta
U mnie jest problem związany w wrzucaniem II biegu   podczas zmiany zarówno z I na II jak i III na II. Dzieje się to tylko podczas jazdy. Gdy auto  stoi tego problemu nie ma bieg wchodzi delikatnie, wystarczy że Poldek zacznie się toczyć już jest problem z jego włożeniem. Efekt jest taki  jak w Kamazie półbiegi,  najpierw trzeba  wybrać pozycje  w połowie wybierania  czuć opór a następnie dopchnąć dźwignie do dołu żeby zapić bieg. cholernie irytująca sprawa , pozostałe biegi wchodzą jak należy. ma ktoś pomysł co jest przyczyną? i czy warto to robić czy szukać nowej skrzyni?

W trzech Polonezach miałem i mam to samo. Przyzwyczaiłem się. Szczególnie dokuczliwe jak jest zimny olej w skrzyni.
Pomóżmy Jackowi!

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #28 dnia: Październik 16, 2010, 11:16:08 am »

Offline michros

• Sympatyk
Morawski zaleca 80W/90 ale klasy jakościowej GL-5 . a czy to ma większe znaczenie czy GL-5 czy GL-4 ? :P

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #29 dnia: Październik 16, 2010, 13:05:36 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
A weź zalej w skrzynię ściągnięty z silnika, przepracowany olej - i będziesz miał spokój. Jak będziesz się obawiał, że jest za rzadki, to wkomponuj weń ze trzy łyżki towotu - i już.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 17, 2010, 15:07:41 pm »

franca

• Gość
A ja zalewam hipolem 15F i jest spoko. Chociaż synchro I biegu już nie robi bo podczas jazdy moge zapomnieć o wbiciu I.

Ale słyszałem opinie że po wlaniu syntetyka skrzynia zaczyna chodzić jak nowa. Tylko syntetyki sie zaczynają od 40zł :/

remont skrzynii biegow
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 17, 2010, 15:20:18 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
40 czy nawet 50 zł to nie problem bo olej ten zbyt często przecież się nie wymienia. Może nawet starczy na cały żywot auta.
Tylko czy pomoże na zużyte synchronizatory lub łożyska ? Raczej nie...
Na pewno będzie skrzyni lżej zimą...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.