Autor Wątek: Montaż butli - prawidłowy?  (Przeczytany 21995 razy)

Odp: Montaż butli - prawidłowy?
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 29, 2012, 10:54:45 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
pływał to od wskaźnika poziomu gazu? Akurat on jak dla mnie jest bez użyteczny. Nie chce wykręcać wszystkiego bo w niej jest jeszcże około 10litrów gazu... Czekam na wypowiedź innych jak się nie da to trudno muszę jakoś przewody przeciągnąć.

« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 29, 2012, 11:09:59 am »

Offline brudny#1924

• Klubowicz
  • Grzegorz
    • Fiat 125p 1.5c 1987 Volvo V70 2.4T 2001
plywak podczas tankowania dziala jak spluczka w kiblu wiecnie moze byc ustawione jak sie chce,pod kątem ok 30 stopni powinien byc wielozawór i na pewno nie moze byc do góry nogamia na zdjęciu drugim chyba jest własnie do góry nogami
« Ostatnia zmiana: Marzec 29, 2012, 11:13:09 am wysłana przez brudny#1924 »
"wtedy stworzył Bóg FSO i zobaczył,że jest dobre":D
Cytat: Zoltan#1930
O!jest Ten Co Śpi Na Stojąco :)
Fiat 125p 1.5c 1987
Volvo V70 2.4T 2001
Peugeot 508 2.0 2013
Peugeot 308 2.0 2015

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 29, 2012, 11:43:14 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
czyli zostaje mi montaż tylko tak jak na zdjęciu pierwszym. Szkoda bo będę musiał sztukować przewód jeden bo jest za krótki

« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 29, 2012, 15:59:28 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
pokazales zdjecie z dobrym montazem i zamontowana do gory nogami,
jak myslisz ,czy do gory nogami mozna dobrze funkcjonowac ?

prawidlowy montaz to jedna pozycja wielozaworu - taka jaka przewidzial producent,
przekrecanie go o 60* w dowolna strone za bardzo sensu nie ma ,bo wezyk ma ciagnac gaz  z dna butli - inaczej zmniejszasz sobie pojemnosc urzytkowa,
w walcowej butli dochodzi jeszcze kwestia odpowiedniego "przekrecenia" butli,
tutaj wyglada to na wielozawor 30* ,wiec pod takim katem musi byc ustawiona os otworu
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 29, 2012, 16:47:38 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
ja nie niem jak jest prawidłowo więc się pytań. Teraz drugie pytanie czy mogę sam elektozawór wymienic? Tzn ten z nowej butli na wyjścia na prawa stronę a z mojej starej na lewą czy nic nie kabinować i zostawić jak jest a kupić dłuższe przewody i tyle?

« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 29, 2012, 17:08:45 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a co ma do tego elektrozawor ? przeciez on jest sztywno zamontowany na wielozaworze,
musialbys wielozawor podmienic - jezeli butle sa tej samej srednicy to mozesz zamienic
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 29, 2012, 19:58:27 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
o to sory chodziło mi o wielozawor. Butla ta co kupiłem ma większą średnicę, no nic to muszę szukać innej butli bo ta za szybko kupiłem

« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 29, 2012, 20:20:43 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jak chcesz wlozyc wielozawor do butli o  iekszej srednicy to pol biedy,
przedloz tylko odpowiednio rurke zaciagajaca gaz i nic wiecej nei musisz zmieniac,
gorzej byloby w druga strone,bo musialbys skracac ramie plywaka

« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 29, 2012, 20:28:52 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
aha no to super. A po prostu teraz wskaźnik gazu będzie mnie kłamał i nic więcej. A jeszcże pytanie czy one będą do siebie pasować te wielozawory czy ich się nie rozróżnia? No i czym przedłużyć ta rurke? Kawałkiem z tego wielozaworu co wyjme z nowej butli? Założyc jedno na drugie i zlutować? A i jeżeli braknie mi gdzieś przewodu to jest możliwość przedłużenia go samemu? Słyszałem że można kupić jakieś baryłki, wiem że do przewodów hamulcowych są ale czy do gazu?

« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 29, 2012, 22:23:14 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
sprecyzujmy - chodzi mi o przedluzenie rurki zaciagajacej gaz w srodku butli,
sa one czasami miedziane ,a czasami plastikowe ,a przedluzyc mozesz nawet kawalkiem weza igielitowego,

a co do przedluzenia rurki miedzianej na zewnatrz ,to mozesz kupic zlaczke do rurek na barylki ,ale pewniejszy sposob to dolutowanie kawalka urki,
z fi6 (idaca od butli do parownika) nie ma problemu bo robisz na zakladke przy uzyciu rurki fi8 i lutujesz po obwodzie,
zeby przedluzyc ruke od tankowania,ktora jest fi8 to musisz miec kawalek rurki fi10 (w hydraulicznym jest) albo jakis lacznik miedziany do rurek grzewczych,ale nie wiem czy sa na fi8,

mozesz tez wlozyc wewnatrz rurke fi6 ,ale przewezisz przelot i tankowanie bedzie dluzej trwalo ,no i w miejscu laczenia moze troche sie oziebiac (powstanie taki uproszczony Venturi,

jezeli boisz sie lutowac przewody w ktorych czasami jest 20bar ,to pozostaje ci tylko lacznik skrecany (barylki) ktory kupisz na alledrogo w cenie ~15pln

« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 30, 2012, 00:30:18 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
lutowąnia się nie boję, palnik plus cyna i musi być dobrze.  zrobić chociaż że 2 cm zakładu? Bo w sumie jeżeli będę musiał przedłużyć to tylko przewód od tankowania.

« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 30, 2012, 01:01:11 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wystarczy 1cm zakladki,
ale w sumie przewod do tankowania to mozna zdjac i ulozyc na nowo bardziej optymalnie ,
ale nei wiem ile ci brakuje tego przewodu

« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 30, 2012, 07:53:34 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
tzn jeżeli mogę śmiało przełożyć wielozawor to tego zasilającego silnik mi starczy, a do tankowania na styk lub braknie z 20cm bo chce zrobić wlew gazu wkrecany przy wlewie paliwa. A jeszcże pytanie, w nowej butli mam około 7l gazu. Zluzować któryś przewód i niech powoli sobie wycieknie wszystko? Przy skręcaniu nowego wielozaworu śruby skręcać normalnie czy na taśmę teflonową

« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 30, 2012, 14:22:08 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
szkoda 7l gazu ,JA to bym wyjezdzil,albo przynajmniej zrobil sobie grilla czy jakies inne ciekawe zastosowanie ;>

a moze poprostu pojdziesz na latwizne ,bo skoro hcesz zrobic wlew pod klapka to poprostu kup 2m przewodu miedzianego do gazu (miekki) fi8 i daj nowy przewod,
albo poprowadz go nie pod podwoziem ,a np. niech wychodzi z wneki kola w bok - nie wiem ,popatrz ,pomysl ,pokombinuj

sruby wielozaworu ,czyli te 6 srubek M5 wkrecasz normalnie bez zadnych wspomagaczy,
jezeli chodzi o uszczelnienie ,to radze ci dac nowy oring (to taki oring o kwadratowym przekroju) ,bo nie wiem jak stary jest ten twoj drugi wielozawor ,a gnieciona guma moze juz nie byc tak szczelna jak nowa,
sruby dociska sie rowno momentem 5Nm ,mozna troche wiecej ,ale sruby M5 duzo nie wytrzymuja ,a nei mozna ich naderwac,
poprostu trzeba dokrecac z duzym wyczuciem i bedzie dobrze

« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 30, 2012, 14:24:39 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
a można zrobić tak że wziąłem ten wielozawór z nowej butli obróciłem do góry nogami, lecz obróciłem też rurke ta co jest pobieramy gaz z butli, (była ta rurką wciskana i kontrowana mała śrubka wystarczyło zluzować obrócić wszystko i skręcić), jak i pływak tak że wygląda identycznie jak z drugiej butli co ma wyjścia po lewej stronie. Jedyne co się zmieniło to to że gdy wskaźnik pokazuje maks to jest pusta butla i odwrotnie. Chodzi mi o włożenie tego wielozaworu bo on ma elektozawór a w mojej starej butli go nie było a zawsze to jakieś zabezpieczenie...
« Ostatnia zmiana: Marzec 30, 2012, 15:08:31 pm wysłana przez myszaradom »

« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 31, 2012, 03:21:39 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
juz pisalem,ze nie mozesz tak zrobic,bo plywak nie bedzie odbijal

« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 31, 2012, 08:53:27 am »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
to pływak powoduje że odbija zawór gdy już butla jest pełną? No nic to założe ten stary wielozawór.

« Odpowiedź #57 dnia: Kwiecień 03, 2012, 19:54:51 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
no i mam problem. Do nowej butli założyłem stary wielozawór z dłuższym pływakiem no i przedłużyłem ten przewód co pobiera gaz. Wszystko ładnie połączone na starych weżach no i jadę zatankować gaz a tu zonk. Gaz wogóle nie chciał iść mega powoli, oczywiście zawory odkręcone i gucio do tego jaki wyciek ale to chyba z pod uszczelki wielozaworu. Lecz czemu gaz nie chciał iść? Butla pod złym kontem? Nie potrzebnie pływał przekładałem? Czy coś się reguluje na wielozaworże? Proszę o szybką pomoc. Jutro zdjęcia jak to wygląda itp.

« Odpowiedź #58 dnia: Kwiecień 03, 2012, 20:32:43 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
niepotrzebnie plywak zakladales ,moze byc krotszy ,jak juz pisalem,
moze cos z zaworkiem spaprales ,jak plywak przekladales,

co od wycieku ,to nei wspominalem,zeby dac nowa uszczelke wielozaworu ,jak sie stary wielozawor zaklada ;>

« Odpowiedź #59 dnia: Kwiecień 03, 2012, 20:40:13 pm »

Offline myszaradom

• Sympatyk
    • Poldorover 1,8
no myślałem że uszczelka wyrobi stara:) jutro kupię nowa bo chyba jest uniwersalna. Co do tego pływaka to co tam mogłem źle złożyć? Założe teraz stary i tam jakoś ruszyć ten zawór czy coś w tym stylu?