Autor Wątek: Skrzynia biegów  (Przeczytany 6134 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skrzynia biegów
« dnia: Grudzień 17, 2009, 17:17:58 pm »

FOX

• Gość
Witam wszystkich. Mam poldka kombi z 1999 roku i mam taki problem.
Problem dotyczy skrzyni biegów, nie wiem z kąd ale dostaje mi się woda do wnętrza skrzyni !!!  Zaznaczam że skrzynia nie ma wycieków.  Jeżeli ktoś może mi pomóc to bardzo prosze .  Czekam na szybką odpowiedz bo mróz idzie ...

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 17, 2009, 17:22:54 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A skąd wiesz, że się leje?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Re
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 17, 2009, 17:26:24 pm »

FOX

• Gość
Bo juz 2 raz ni zamarzla :( ostatnio rok temu no i dzisiaj .. przy wymianie oleju wylecialo jakieś 2 litry wody..

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 17, 2009, 17:31:49 pm »

snikers

• Gość
a skrzynia nie ma czasem odpowietrznika na gorze?

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 17, 2009, 17:33:59 pm »

FOX

• Gość
Szukalem ale nic tam niema chyba ze nie widac go od spodu...

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 17, 2009, 17:50:53 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Odpowietrznik jest. Od góry.
Skąd wiesz że skrzynia zamarzła ? Nie mogłeś w ogóle wajchą ruszyć ?
Nie ma szans żeby do skrzyni dostała sie woda...

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 17, 2009, 18:02:21 pm »

FOX

• Gość
Odpowietrznik jest. Od góry.
Skąd wiesz że skrzynia zamarzła ? Nie mogłeś w ogóle wajchą ruszyć ?
Nie ma szans żeby do skrzyni dostała sie woda...

Skąd wiem, bo rano wnie moglem ruszyć lewarkiem a po nagrzaniu silnika wszystko wrócilo do normy,pozatym przy zmianie oleju dzisiaj gdy spuszczalem olej najpierw wyleciało z 2 litry wody a potem olej.
Po wymianie oleju samochód stal 10 godzin na mrozie i bylo wszystko ok.
Widac jakas szansa jest bo woda w skrzyni tez byla :(

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 17, 2009, 18:22:22 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Zdejmij skrzynię. Nic nie wydumasz.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 17, 2009, 18:55:52 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Jedyna możliwość jaka mi przychodzi do głowy to ta, że skrzynia albo ma uszkodzoną blachę z której wychodzi drążek zmiany biegów albo dziurę w uszczelce od owego drążka i do tego nie ma gumy zwanej potocznie uchem słonia. Tamtędy ewentualnie mogło by się coś nalać... Jeździsz po dużych kałużach?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 17, 2009, 19:07:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
No nalać.. czy ja wiem ? Musiał by dobrze brodzić autem na równo z progami w wodzie i to dośc szybko żeby tam się tak woda dostała. od góry jest tylko odpowietrznik, a przez "wieżyczkę" wątpie żeby się dostała woda... nie w takiej ilości.. nie w tak krótkim czasie.

Trzeba zdjąć skrzynię.

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 17, 2009, 19:09:14 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Tyle, że ta woda mogła się zbierać od zeszłego roku i dopiero przy mrozie zamarzła.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 17, 2009, 19:56:27 pm »

FOX

• Gość
matucha#1931 masz racje to sie zebralo w ciagu roku,
Grzech#1938 sprawdzone wszystkie gumy sa ok z opaskami zaciskowymi.
Stingerek dales mi cos do myslenia musze jutro sprawdzic czy jest tam wogole odpowietrznik czy jakis mechanik go nie zdemontowal.  Jutro dam odpowiedz :)

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 17, 2009, 21:12:28 pm »

zipposirocco

• Gość
Może przecieka Ci na gumach, powinny być bodajrze 3 gumy jak pamiętam a) od podwozia b) w kabinie i c) ta od mieszka przy której trzymasz rękę.

Poza tym jak gumy są źle założone i zamarzną te dwie ostatnie to jest problem ze zmianą biegów, jak sie je rozrusza lub ułoży to jest OK.

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 17, 2009, 21:16:53 pm »

bodzik

• Gość
odpowietrznik to pewnie masz ale może się okazać, że kapturka osłaniającego już na nim nie masz. Na kanale powinieneś dostać ręką do odpowietrznika i sprawdzić czy jest osłonięty.

(ot
szczególnie na gumie "kabinowej" lub mieszku przecieka :roll: )

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 17, 2009, 21:57:07 pm »

zipposirocco

• Gość
Acha: wodę możesz dostawać do skrzyni przez te gumy źle nałożone nie tylko przez deszcz ale jak masz niezbyt dobrze działającą nagrzewnicę (rozszczelnienia)  i wtedy leje się w dół płyn chłodniczy.

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 17, 2009, 22:05:13 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A czy w przypadku kiedy woda przebywa tam już od roku to nie powinna się w pewien sposób "związać" z olejem ? W czasie jazdy jest tam jak w mikserze. Powinna powstać śliczna szara maź jak zimą pod korkiem oleju silnika albo jak mamy walniętą uszczelkę pod głowicą.

Jak wygląda smarowanie takiej skrzyni tą mieszanką olejowo-wodną ? To możne więcej szkodzić niż smarować. Może lepiej wymienić skrzynię...

Woda możne pochodzić z podszybia moim zdaniem. Ścieka sobie po obudowie sprzęgła i jeśli odpowietrznik jest uszkodzony to tam wpływa sobie. Być może z jakichś brudów utworzyła się tam jakaś "zapora" tamująca wodę i utrudniająca odpływ z rejonu przy odpowietrzniku...
Może jest uszkodzona/pęknięta obudowa. "Ucho słonia" też już widziałem założone w przedziwne sposoby bo jakiś kretyn "mechanik" nie miał pojęcia...  Ale przez te otwory od lewarka to bym nie podejrzewał - za wysoko.

Tak czy inaczej najlepszym rozwiązaniem jest jednak ściągnąć skrzynię...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 17, 2009, 23:17:21 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

A czy w przypadku kiedy woda przebywa tam już od roku to nie powinna się w pewien sposób "związać" z olejem ? W czasie jazdy jest tam jak w mikserze. Powinna powstać śliczna szara maź jak zimą pod korkiem oleju silnika albo jak mamy walniętą uszczelkę pod głowicą.

Tak.. ale po 10-15 minutach woda opada na dno :) i oddziela się od oleju.
Wlej do szklanki, dobrze zamieszaj olej z wodą, odstoi trochę, sam zobaczysz.

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 18, 2009, 18:59:52 pm »

FOX

• Gość
Witam ponownie.
Mam dobrą rade dla wszystkich nie dawajcie swoich samochodów mechanikom.
Problem jaki mialem wyjaśnił się jakis mądry mechanik wymontował odpowietrznik i poprostu go nie było !!! to byla przyczyna ze woda dostawala sie do skrzyni.
Stingerek I DF dziekuje za naprowadzenie mnie na dobry trop, serdeczne dzieki :)
Juz jest wszystko ok, mam nauczke aby samochodu nie zostawiac w zakladach mechanicznych a mechanikom patrzec na ręce :(  Nie dotyczy to mechaników uczciwie wykonujących swoją prace.
                                                          Pozdrawiam FOX

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 18, 2009, 19:49:39 pm »

Offline hans

• go hard or go home !
  • Sympatyk
    • ulep
I znowu potwierdza się teza że jak chcesz mieć coś dobrze zrobione zrób to sam ...
nie masz hebla w gazie?! To narazie!

Skrzynia biegów
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 18, 2009, 20:06:23 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Cytat: "hans"
I znowu potwierdza się teza że jak chcesz mieć coś dobrze zrobione zrób to sam ...
hans,  to niestety reguła od której jest mało odstępstw, pamiętajcie że "mechanicy" podchodzą do tego tak: "przecież to tylko stare gówno (POlonez), to po ki wuj się starać".
Ja od dawna wszystko przy aucie robię sam, ostatnio mnie wydymano na regulacji geometrii :evil: i zaczęło mi po tym rzekomym ustawieniu moje TOYO wcinać od środka :evil: dopiero dołożenie podkładek pod mocowania górnych wachaczy dało efekt.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja