Autor Wątek: -= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-  (Przeczytany 664264 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

-= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-
« Odpowiedź #4420 dnia: Grudzień 19, 2010, 12:55:52 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Auto odśnieżone, podjazd też, trzyma cały czas -9 st.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #4421 dnia: Grudzień 19, 2010, 13:12:07 pm »

Offline Wojt@s

• Sympatyk
Wróciłem roverkiem z giełdy ;)
1.4 K16
1.6 K16
1.6 OHV
1.6 T  in progress...

« Odpowiedź #4422 dnia: Grudzień 19, 2010, 13:21:59 pm »

Offline waldi919

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ 2.0 GSI PN 81r :-)
errortheory,  Czujnik od temperatury znajduje się przy filtrze paliwa-nad termostatem (zaraz koło serwa hamulca) tam jest dwa czujniki jeden od kontrolki powiadamiającej o bardzo wysokiej temperaturze płynu( on u mnie nie był podpięty) i drugi od wskaźnika. Co do obrotów to sprawdź linkę od tzn "ssania' czesto nie działa jak powinno. tj taka krótka linka z tyłu pompy która łączy się z termostatem. Tam jest czujnik który reaguje na zmianę temperatury i podciąga linkę gdy jest zimno. Mój stał cały czas pod chmurką i przez 3 lata ani raz nie zawiódł a bywało ponad 30st mrozu.
W temacie dolałem płynu do spryskiwaczy, sprawdziłem olej, odkurzyłem, wypachniłem  :mrgreen:  aż miło popatrzec :P
Atu+2.0 DOHC:
Klima
4x el szyby
Webasto
el lusterka

« Odpowiedź #4423 dnia: Grudzień 19, 2010, 13:48:38 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Byłem dzisiaj swoim w mieście i super cwaniak nową beemka 320d chciał się ścigać. Żal po prostu takich ludzi...
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #4424 dnia: Grudzień 19, 2010, 15:38:51 pm »

Offline michros

• Sympatyk
Wymieniłem pasek klinowy do alternatora (15zł) bo hałas był nie do zniesienia. Dolałem dot4(12zł,500g) i rozprawiłem się w końcu z wycieraczką z tyłu. Póki co działa. Jeszcze zacząłem rozbierać stary rozrusznik. Skoro te rzekomo regenerowane rozruszniki nie zdają egzaminu to może sam dam radę.. Do wymiany na moje oko automat , bendiks oraz miedziane tuleje. Ciekawe czy wszystko dostanę w sklepie.

« Odpowiedź #4425 dnia: Grudzień 19, 2010, 16:06:58 pm »

Offline Arti28

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1996r. 1.6 16V GLI
Poldzer po 1,5 miesiąca zobaczył ulice :P  Jazda na uszkodzonej nagrzewnicy płyn  leje się pod nogi a w aucie pełno pary  :evil:     Zawieźliśmy go pod chatę dziadka  od razu przykryłem go przenośnym garażem   no i czeka aż zrobię prawko  :)

« Odpowiedź #4426 dnia: Grudzień 19, 2010, 19:17:23 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Padło mi lewe mijania  :evil:

Musiałem na ten ziąb szukać i wymieniać żarówke. Przynajmniej się trzeba cieszyć, że wymiana żarówki w Polonezie to 2 min  :mrgreen:

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #4427 dnia: Grudzień 19, 2010, 19:20:29 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Założyłem tylne nadkola w DF, poldkiem pojeździłem, obtarłem się o zaspę i wypadł mi kierunkowskaz, przyczepiłem na taśmę :P, ogrzewanie daje radę pół szyby odmrozić a potem d.u.p.a :D

« Odpowiedź #4428 dnia: Grudzień 19, 2010, 19:57:00 pm »

punisher

• Gość
Pod autem rano spotkałem czysty lód, rozhuśtałem wóz biegami ale nie wyjechał. Nie mogłem ruszyć a nikogo nie było w pobliżu więc założyłem łańcuchy - gad poszedł jak traktor od strzała, więc pogoniłem go po bocznych białych drogach na lodzie i pod górę w pełnej breji śniegowej.  Wiadomo jazda jak po sznurku zero buksowania. Ale pod koniec jazdy  zaczął dziwnie chodzić na boki i zrobiło sie cicho po prawej stronie i przestało podzwaniać. Zatrzymałem, ściągłem łańcuch z jednego koła, patrzę na drugim nie ma - zgubiłem :). Wrócilem się, jest, leży zakopany w śniegu.

Wnioski:
- łańcuch na koło potrafi się rozpiąć podczas jazdy (podskoczyłem na wybojach)
- można jechać na jednym kole załańcuchowanym ale auto traci stabilność...  choć nadal ciągnie.

Ściągłem łańcuchy, pogoniłem kilkadziesiąt km, jadę, patrzę przed wiaduktem z drogą pod spodem - leży biały golf III w rowie. Wjeżdżam pod wiadukt z górki i z skrętem - elegancko wjechał pod wiadukt, dodaję lekko gazu wychodzac z zakrętu pod szerokim wiaduktem a tu gad w poślizg i idzie bokiem, odbijam kontrą, głupio uśmiechając się bo byłem na to przygotowany. Ale niestety zbyt długo trzymałem kontrę - więc poleciał bokiem na drugą stroną, znów noga z gazu i od razu założyłem kontrę nr dwa - upsssss.. wyszedł na prostą ale na lewym pasie. Ciekawe, jezdnia czarna...... a lód w 3 d..py.

Wnioski:
- "czarny lód" ma się dobrze jak zwykle, uważajcie chłopaki :)

« Odpowiedź #4429 dnia: Grudzień 19, 2010, 23:25:55 pm »

Offline GRAND

• Nowicjusz
Zdiagnozowałem przyczynę lekko wyczuwalnego szumu pod maską - łożyska w alternatorze do wymiany.
Ponadto dolałem płynu hamulcowego, bo klocki się zjeżdżają, a w związku z tym płynu ubyło, ale już jest ok. (;
Juto jadę po nowe świece. :D

« Odpowiedź #4430 dnia: Grudzień 20, 2010, 11:39:43 am »

Offline fafik

• ostroyebak okolosyberyjsky
  • Sympatyk
  • nASO DREAM TEAM
    • caro gld
    • http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
zakupilem ladnego swiecacego sie rovera, teraz czekamy na reszte czesci. Kurde jakie roznice w cenie czesci w stosunku do ohv :o za glowe sie zlapalem. Ale technologia kosztuje :D
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
Mój polonez jest jak maybach- ręcznie składany :]
Gdyby w samochodach europosłów zamontować blokadę antydebilizmu z czujnikiem wykrywającym procent absurdu w procesie myślenia, musieliby wszędzie, biedactwa, zasuwać z buta.

« Odpowiedź #4431 dnia: Grudzień 20, 2010, 14:29:08 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
A mi zmiana kół z lata na zimę w borkostworku zajęła dobry tydzień czasu... W poprzednią sobotę zmieniłem koła z prawej strony a w ostatnią z lewej. Ach ten brak czasu i długie ciemne mroźne wieczory. NIc przy aucienie idzie zrobić.

W księżycowym gziku zepsułem i mam nadzieję naprawiłem urządzenie mikroprocesorowe... Jak efekt będzie pozytywny to z pewnością się pochwalę...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #4432 dnia: Grudzień 20, 2010, 15:45:23 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Zagrzałem, wymieniłem zregenerowaną przeze mnie krańcówkę drzwi kierowcy i mnie już Poldek oświetla po wejściu...

A dokumentów do samochodu dalej niet...  :roll:

I dziś ciepło więc nie zobaczyłem czy coś się zmieniło w sprawie trzęsienia na zimnym, ale dziś go trzęsło dużo dużo mniej.

« Odpowiedź #4433 dnia: Grudzień 20, 2010, 18:36:12 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Umyłem i pojeździłem trochę na klimie żeby podziałała :wink:

« Odpowiedź #4434 dnia: Grudzień 20, 2010, 18:37:05 pm »

Offline Młody#

• To jest bardzo ładny polonez
  • Sympatyk
    • 1.5C / Caro
Kupiłem wkoncu sobie walizke z nasadkami i grzechotkami firmy VOREL. Dałem 270 zł za nią ale wkoncu jest czym robic  8)

Umyłem na karcherze Atu, przynajmniej zmyłem te sól..  :evil:
Poloneza, za milion czterysta?

« Odpowiedź #4435 dnia: Grudzień 20, 2010, 20:07:49 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Do mojego zawitała nowa butla LPG 47litrowa. Jestem biedniejszy o 650zł  :P
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #4436 dnia: Grudzień 20, 2010, 20:37:12 pm »

Offline Mardas#1946

• Witajcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Klubowicz
    • ATU + GSI 1,6,2000 r. LPG-AL 700,70U,klimatyzacja Fab. kontrolka AFR
Do tankowałem do pełna Pb,i popatrzyłem na swojego Poldka.Znowu brudny ,i biały od soli. :!:  :!: Ech ta zima :evil: Z dwojga złego wolę jak już jest te -10*C niż ta chlapa dzisiejsza.Mniej tego brudu jest .  :)
Mardas- Jimi wiecznie żywy !!!!!!!!!!!! ,a moje ATU nie do zdarcia !!!!!!

http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/108123

« Odpowiedź #4437 dnia: Grudzień 20, 2010, 20:51:08 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Pomalowałem hammerritem  osłonę wentylatora w DF-ie, bo cała w rdzawym nalocie, no ,ale w końcu za chwilę 27 lat stuknie :P, potem ruszyłem w trasę hondą starego ,lodowisko, że szok

« Odpowiedź #4438 dnia: Grudzień 20, 2010, 21:20:56 pm »

Offline RzR

• Sympatyk
    • Atu + Dżi Ti Aj
Dzisiaj był odcinek "poldek tanczy na lodzie". Postanowiłem wyprowadzić Poldka na większy spacer niż po podwórku przed garażem, w zasadzie miałem nim nie jeździć w zimie ale nie mogłem się powstrzymać :x oberka wykręciłem jednego na lodowisku na parkingu :mrgreen: z resztą co się dziwić, kijowe letnie dębice nawet na wodzie nie trzymają :P

« Odpowiedź #4439 dnia: Grudzień 20, 2010, 22:21:22 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
zmienilem pompe wody w Roverku, bo stwierdzilem wyciek przy ośce.... a juz myslalem ze HGF  :mrgreen: ufff....
do tego zmniejszylem przeplyw cieczy na parowniku (kawalek sklepanej rurki)
i na CHAMA odpowietrzylem nagrzewnice (odkrecilem weza i spuscilem powietrze (czy cale to nie wiem). Przynajmniej przy 70* jest juz ciepełko :) a wczesniej przy 90 bylo ciepełeczko :D