Autor Wątek: Jak sprawdzić czujnik ciśnienia oleju ?  (Przeczytany 16296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak sprawdzić czujnik ciśnienia oleju ?
« dnia: Marzec 24, 2010, 17:26:37 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Mam pytanko.
Jak sprawdzić czy czujnik ciśnienia oleju jest sprawny bez wyciągania go ?

Nie świeci mi lampka oleju po włączeniu zapłonu, myślałem że to żarówka ale jest sprawna.
Poprawiałem wtyczki i konektorki od czujnika do licznika i nic to nie dało.
Do czujnika idzie dwupinowa wtyczka, jednak z jednym tylko przewodem (biało brązowy)
który następnie wchodzi do większej wtyczko-złączki w okolicach czujnika udarowego pompy paliwa, gdzie zmienia kolor na fioletowy i stamtąd chyba goni do licznika.

Z tego co wydumałem patrząc po ścieżkach na liczniku, lampka ta jest spięta rownolegle z lampka stop i wykrzyknika na desce oraz jest sterowana masą.

Po włączeniu zapłonu sprawdzałem czy we wtyczce w liczniku (lewa skrajna pionowa drugi pin od góry) jest masa. Nie było, a według mojej teorii powinna sie pojawić po przekręceniu zapłonu ?

Więc jak go sprawdzić ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 24, 2010, 19:38:23 pm »

Offline damian9838

• Sympatyk
    • Polonez 1.4
Mogę się mylić ale chyba trzeba by zewrzeć te dwa przewody co wychodzą od czujnika

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 24, 2010, 19:46:25 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Wciągnęło kilka postów  :roll:

Ja napisałem, że można podpiąć wtyczkę do masy i sprawdzić, czy kontrolka się zaświeci.

Masa przy zegarach powinna być cały czas. To zasilanie kontrolki się po przekręceniu kluczyka ząłącza.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 24, 2010, 19:50:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Masa przy zegarach powinna być cały czas. To zasilanie kontrolki się po przekręceniu kluczyka ząłącza.

Niemożliwe, dlatego że na kontrolce po przekręceniu kluczyka jest stałe +12V.
W związku z powyższym wydedukowałem że kontrolka jest sterowana masa.
Sygnał masy czujnik podaje przy włączonym zapłonie i niepracujacym silniku.

Wraz ze wzrostem ciśnienia oleju sygnał zanika i kontrolka gaśnie.

Wychodzi na to że faktycznie wystarczy przewód z kostki dotknąć do masy i kontrolka powinna zaświecić. A jeżeli nie zaświeci a przewody mają ciągłość od licznika do wtyczki ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 24, 2010, 20:10:24 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Musi zaświecić po zetknięciu wtyczki do masy. jeśli nie, to przewód gdzieś przecięty.
czujnik sam w sobie jest najprawdopodobniej uwalony. U siebie też tak miałem-wywaliłem go i zastąpiłem gruszką do wskaźnika wychyłkowego, który od roku i tak mi nie działa :D
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 24, 2010, 20:16:43 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Stingerek, chodziło mi o to że masa ma być cały czas w sensie, gdy nawet kluczyk nie jest przekręcony.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 24, 2010, 20:22:11 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Masa jest po obudowie czujnika,
swego czasu u mnie padł, poszedłem do sklepu, dałem 12 zł i mam nowy, sprawny. Co tu dywagować :?:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 24, 2010, 20:30:19 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Właśnie chodzi o to żeby :
Po pierwsze primo : Stingerek wiedział na jakiej zasadzie to działa i co jest nie tak
Po drugie primo : Uniknąć ewentualnej niepotrzebnej wymiany i zaoszczędzić tym samym sporo pracy.

Mam nauczkę po alternatorze. Zrobiłem wszystko a nie sprawdziłem tak błahej sprawy jak "kabeloczko" przy rozruchorniku :)

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 28, 2010, 19:19:59 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Czujnik ciśnienia oleju działa jak wyłącznik ciśnieniowy. Masa brana jest z obudowy czujnika czyli całego silnika. W jego wnętrzu jest stycznik który rozwiera się po wzroście ciśnienia oleju. Drugi koniec stycznika wychodzi z czujnika na kontrolkę - żarówkę. Drugi koniec żarówki idzie do plusa po kluczyku.

Kontrolka się pali jak czujnik poda masę przy zbyt niskim ciśnieniu oleju lub po zwarciu kabelka do masy (oczywiście na włączonym zapłonie).
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 28, 2010, 20:34:54 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
A płynny wskaźnik ciśnienia oleju? Był zakładany do Poldoroveków?

Mam Poldka Atu z 1996 roku, zdaje się, jeden z pierwszych, które wychodziły, bo jest w nim właśnie płynny wskaźnik, a pojazd jest full wypasiony, jak na Roverka. Co najciekawsze, jestem jego trzecim właścicielem i mam pełen zestaw kwitów, łącznie z fakturą z FSO (na 30 tys PLN) i książkę serwisową (nr 073810 z 1996 r.), a fakturka jest z 20 września 1996 r.  (nr IKO-4146)
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2010, 23:12:35 pm »

Offline Senn#1869

• Klubowicz
    • Polonez 1500C Rover 820Si MG ZS180
Ojciec kupil caro z roverem w 96 roku i byla tylko lampka. Poldek kupiony 11 lipca. Oprocz Twojego nie znam innego roverka wyposarzonego we wskaznik wiec pewnie ktos go dolozyl na wlasna reke.
Były: C+1.4 K16 DOHC C1.6 K16 DOHC C+1.8 K16 DOHC Jest Polonez 1500C
Rover 820Si LPG
MG ZS180 PB
Renault Espace IV Pb

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 31, 2010, 09:43:17 am »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Właśnie nie, bo jak wyciągałem zeń z ciekawości zegary, to mają pieczątkę z boku "Rover", a i obrotomierz zgadza się z roverkowym, bo nie ma zielonego pola od 200 do 3500 rpm. Jego dwaj poprzedni właściciele nic przy nim nie grzebali, mam doń pełen zestaw kwitów, od faktury z FSO, po książkę serwisową, a nawet takie kwitki, jak rachunek z zabezpieczania profili, zakładania Rust Evadera a nawet gwarancję na poprzedni, już śp. akumulator.
Pierwszym właścicielem tego Poldka był jakiś bonzo z zarządu FSO, to na 100% wiem, bo poprzedni właściciel się tym chwalił, że kupił go po znajomości, zdaje się to jest powód.
Samochód trzyma się świetnie, rdza podwozia nie tyka, a ma już 14 lat i stoi od sześciu pod chmurką. Silnik igła, ma po 1.4 MPa ciśnienia sprężania, oleju nie wcina, itd..

Będę temat drążył.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 31, 2010, 11:14:44 am »

Offline krecik71

• Sympatyk
    • Caro 16V 94r.
Cytuj (zaznaczone)
a i obrotomierz zgadza się z roverkowym, bo nie ma zielonego pola od 200 do 3500 rpm.

Mój też ma pieczątkę rover z boku i od 2k do 3.5k ma zielone pole i nie ma wskaźnika ciśnienia oleju jedynie kontrolkę. Caro 94.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 31, 2010, 12:39:58 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Dziwna sprawa. Liczniki w moim Poldoroverze na 100% są oryginalne, bo jak wymieniałem pękniętą linkę prędkościomierza w lato 2007 roku, to z obu stron były plomby nieruszone, ja pierwszy raz je darłem.
Aż zaraz pójdę, wyciągnę je na wierzch i dokładnie sprawdzę.

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 01, 2010, 10:37:08 am »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
Cytat: "krecik71"
Mój też ma pieczątkę rover z boku i od 2k do 3.5k ma zielone pole i nie ma wskaźnika ciśnienia oleju jedynie kontrolkę. Caro 94.

mam tak samo...

oprawca_1978, a jak i gdzie jest wkręcony czujnik od ciśnienia oleju?
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 01, 2010, 22:39:40 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Jutro, jak będzie jasno, zrobię porządną fotkę komórką i wstawię.

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 01, 2010, 23:50:09 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Jako że na pytanie zadane w temacie padła jednoznaczna odpowiedź, a rozwinął się ciekawy OT na temat wersji czujników i zegarów w poldkach 1.4 to proszę o wydzielenie odpowiedniej dyskusji a temat macierzysty zamknąć.