Autor Wątek: światło wewnętrzne  (Przeczytany 7626 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 06, 2011, 23:40:08 pm »

Offline fafik

• ostroyebak okolosyberyjsky
  • Sympatyk
  • nASO DREAM TEAM
    • caro gld
    • http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
Cytat: "Emil"
Czytałem że jest jakiś newralgiczny punkt łączenia kabli ze wszystkich drzwi, sprawdzałem to jeszcze latem ale nie znalazłem.
jak dobrze pamietam, sa one polaczone pod dywanikiem pod nogami ktoregos z pasazerow z tylu.
http://www.polskajazda.pl/Samochody/FSO/Polonez_ATU/104429
Mój polonez jest jak maybach- ręcznie składany :]
Gdyby w samochodach europosłów zamontować blokadę antydebilizmu z czujnikiem wykrywającym procent absurdu w procesie myślenia, musieliby wszędzie, biedactwa, zasuwać z buta.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 07, 2011, 09:06:09 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Są połączone pod dywanikiem kierowcy, mniej wiecej w miejscu w ktorym wiązka wchodzi w "drzwi". Najłatwiej znaleźć lecąc od krańcówki w drzwiach kierowcy - jakieś 30cm przewodu i jest łączenie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 07, 2011, 09:34:07 am »

Offline Emil

• Nowicjusz
    • Caro 95'
Przyszła odwilż więc znowu będę szukał. Jeszcze latem szukałem właśnie pod dywanikiem kierowcy ale nic tam nie znalazłem :(
Teraz zrobie to troche dokładniej i polecę sobie po kabelku jak napisał Stingerek . Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś spostrzeżenia w tym temacie to chętnie poczytam ;)
Jakieś ulepszenia, dodatkowe lampki itp.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 07, 2011, 09:43:55 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A stamtąd dalej leci do czasowego wyłącznika oświetlenia :)

Jak miałem pożar w aucie przez lampkę oswietlenia wnetrza to własnie musiałem całą ta instalcję rozgrzebać :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 07, 2011, 21:15:04 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
O ulepszeniach moznaby pisac i pisac:) Stingerek ma fajnie zrobione oswietlenie z tylu, ja u siebie wrzucilem miedzy daszki taką lampkę jak tutaj http://allegro.pl/vw-golf-iii-vento-lampka-panel-sterowania-szyber-i1374355240.html ta najnizej, i duzo fajniej jest.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 08, 2011, 20:21:37 pm »

czuwi

• Gość
Ja opisze mój problem z lampką jaki miałem jakiś czas temu w pluszaku, może komuś się przyda.
Lampka u mnie działała, ale tylko w pozycji "na stałe", a i to nie zawsze, przy ustawieniu przełącznika na działanie przy otwartych drzwiach lampka nie reagowała. Po zdjęciu obudowy, wyjęciu żarówek i odkręceniu samej lampki okazało się, że jeden z kabelków był przyciśnięty pod lampką do takiej belki(wzmocnienie dachu), a jego izolacja przecięta. Po zaizolowaniu tego kabelka wszystko zaczęło działać jak należy.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 08, 2011, 20:30:13 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
To u mnie w poprzednim poldku były jeszcze lepsze cuda.Ten sam kabelek też robił zwarcie i dodatkowo samochód gasł i włączał się alarm a na końcu paliło bezpiecznik.To wszystko było podłączone z jednego bezpiecznika i dlatego takie cuda.Długo nie mogłem dojść o co chodzi,aż w końcu z podsufitki zaczął się wydobywać dymek   :P

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 08, 2011, 21:49:48 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Doczepię się do tematu bo poniekąd o "światło wewnętrzne" chodzi.

Żarówki od nawiewu w minusie, te malutkie wciskane w dodatkowe obudowy - da się je zastąpić diodami w taki sposób żeby się zmieściły?

Żarówki sobie kupię, ale żarówki mają to do siebie, że po jakimś czasie się palą, diody dużo wolniej... ;)

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:23:32 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Da sie, sa zamienniki diodowe tych zarowek, ale bywa ze nie chca wejsc na swoje miejsce, odrobine sie wymiarami roznia.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:33:10 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
No i świecą też troche inaczej, żarówka daje światło rozproszone i równomiernie świeci dookoła, diody są bardziej skupione, jak zmieniałem u siebie w zegarach to w niektórych miejscach np STOP zostawiłem żarówki ponieważ z diodami na środku ikonki była jaśniejsza plamka a dookoła coraz ciemniej i średnio to wyglądało chyba że da sie kupić takie ze światłem rozproszonym ale jeszcze nigdzie nie widziałem

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:55:19 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Cytat: "Trojan"
zmieniałem u siebie w zegarach to w niektórych miejscach np STOP

Ja zmieniam tylko te trzy przy nawiewie. A co do tego żeby było rozproszone myślałem o tym żeby upiłować lekko soczewkę diody. ;)

Ale tak sobie myślę, że dam sobie siana i kupię 6 żarówek - jak coś to będę wymieniał. :P

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 17, 2011, 10:11:23 am »

Offline Emil

• Nowicjusz
    • Caro 95'
Niestety nie rozwiązałem swojego problemu. Na razie jest cieplo i sucho i lapmka działa normalnie. Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz wszystkie krańcówki. Niestety idę po kablach i nie mogę znaleźć łączenia ich wszystkich. Kabel od kierowcy idzie gdzieś w stronę deski rozdzielczej. Próbowałem iść po kablu od bezpieczników ale też po 10 cm gdzieś znika w tej plątaninie. Ehh...

I bądź tu teraz mądry... Jak się wkurzę to na wiosnę zdemontuje całą wykładzinę podłogową i będę dalej szukać.

Lampka zapalała mi się na dziurach jak auto podskakiwało to mrugałą, tak jak by jakiś przewód wisiał luzem i na przechyłach delikatnie dotykał budy. Tylko pytanie który? Ma ktoś pomysł?

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 20, 2011, 13:44:59 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
O ile mnie pamięć nie myli to od prawych tylnych drzwi kabelek przecina podłogę w poprzek w stronę lewego słupka. Może gdzieś tutaj zwiera jak się wilgoć na podłodze robi...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 21, 2011, 10:18:14 am »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
A u mnie w ogóle nie świeci, tzn. świeci tylko jak się otworzy tylne lewe drzwi. Czyżby aż trzy krańcówki były uszkodzone? Poza tym lampka powinna się chyba zapalać jak się zgasi silnik? U mnie zdarzyło się tak ze 2-3 razy, a poza tym nie działa.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 21, 2011, 11:11:38 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "Łukasz"
Poza tym lampka powinna się chyba zapalać jak się zgasi silnik
Pierwsze słyszę.

Jedyne co zaobserwowałem to to że jak wsiądziesz do samochodu i zamkniesz drzwi to układ czasowy podtrzymuje oświetlenie przez ok. 20-30sekund albo gaśnie przed upływem tego czasu jeśli włączysz zapłon.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

światło wewnętrzne
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 21, 2011, 14:06:55 pm »

Offline Łukasz_ERW

• Sympatyk
No może, to tylko mój domysł, bo w niektórych samochodach tak jest, ale czy na pewno Plusy tak nie mają? To czemu u mnie ta lampka czasem się zapala jak zgaszę silnik a nie otworzę jeszcze drzwi?