Autor Wątek: Polonez Kombi 2000r Zbyt duże spalanie LPG  (Przeczytany 12207 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez Kombi 2000r Zbyt duże spalanie LPG
« dnia: Czerwiec 26, 2011, 22:16:21 pm »

darekjasko

• Gość
Witam.
Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem Poloneza Kombi z 2000r MPI wielopunkt
Nie narzekam na samochód, jest to mój pierwszy, dobrze się nim jeździ nawet w długie trasy, jedyne co się mi w nim nie podoba to że ma diabelski apetyt na paliwo.
W warsztacie gdzie zakładali instalację LPG stwierdzili że instalacja jest szczelna, mimo wszystko wymienili mi reduktor na nowy ( bez uprzedzenia, wolałbym zregenerować no ale wiadomo chytrusy na pieniądze) fakt było na nim przejechane ponad 100tys km mimo to wydaje mi się że obeszłoby się bez wymiany.
Jeździłem na gazie dopóki nie zaczęło szarpać autem, pusta butla, zalałem go za 20zł co daje równe 8l po 50km zaczyna szarpać, koniec gazu. Pojechałem do gaziarzy wyregulować reduktor myślałem że spalanie spadnie chociaż do 12l zatankowałem za 40zł równe 100km na liczniku szarpie, koniec gazu.
Jazda odbywała się w cyklu mieszanym.

Co jeszcze można zrobić by zmniejszyć spalanie? Butla ważna jeszcze rok, a na tyle km ile robie to napewno bym zaoszczędził schodząc ze spalaniem do 12l w mieście.
Wymiana samochodu nie wchodzi w grę ze względów finansowych.
Proszę o odpowiedź czy ktoś kiedyś miał problem z ilością pożeranego gazu i czy jakoś go rozwiązał.
Znajomy ma Poloneza Caro Plus 1.6 GSI też w wielopunkcie i mówi że on mieści się w 10-11l w mieście 8-9 na trasie, jednak nie miał nigdy takiego przypadku jak ja i nie potrafił mi pomóc.

Odp: Polonez Kombi 2000r Zbyt duże spalanie LPG
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 26, 2011, 22:52:55 pm »

Offline Despero

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG
Zależy jaką masz generację instalacji LPG. Jeśli nie masz sekwencji, a na pewno nie masz, skoro jak rozumiem instalacja ma już 9 lat, to trochę słabo, bo do wielopunktowego wtrysku raczej powinno zakładać się sekwencję, choć praktyka ta jest bardzo rzadka, pewnie ze względu na koszt takiej instalacji, który obecnie i tak nie jest tragiczny, bo ja za swoją sekwencję płaciłem parę miesięcy temu 2400 zł.

Prosta rada - zmień gazowników, bo to jest nierealne wręcz, żeby GSi tyle paliło! ;) Jeśli masz I generację, czyli gaz na śrubę, pobaw się w jego regulację sam kręcąc śrubą, najwyżej nic nie pomoże i wtedy pojedziesz do gazowników. A tak poza tym, czy wcześniej palił Ci mniej, czy jakoś od niedawna Ci się to zjawisko zbyt dużego spalania pojawiło?

I nie myśl o zmianie samochodu, dobry Polonez Kombi w tych czasach to rzadkość, prawie unikat...
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 26, 2011, 22:58:21 pm wysłana przez Despero »
Polonez Atu+ GSi '98 23E LPG 240 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 92U LPG 210 tys. km
Polonez Caro+ GLi '99 LPG 60 tys. km
Lublin 3 2,4 TD Andoria 3,5t '00 340 tys. km
Był: Polonez Atu+ GLi '98 LPG 230 tys. km

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 27, 2011, 09:01:29 am »

kodzik

• Gość
A wywala czasami CHECK ENGINE.

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 27, 2011, 10:16:03 am »

Offline Ciastek

• Sympatyk
  • PN 1.8 16v, AR 147 1.9jtd, Ducati Monster 900
Mi jak partacze zalozyli LPG I generacji (śruba) auto paliło 15 litrów gazu, frajerzy twierdzili ze tak ma być. Dodatkowo auto nie gasło po przekręceniu kluczyka...świecił check.
Idioci jeszcze na złość robili przy reklamacjach. Musisz wyregulować instalację w porządnym warsztacie, po wizycie u fachowców(przerobienie instalacji+słona dopłata) auto pali 12 w mieście 10 w trasie i wszystko jest OK

Świece, klable wymieniałeś dawno?

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 27, 2011, 11:53:40 am »

Offline junior

• magDaymnVE
  • Nowicjusz
Czy majstrowali coś przy filterku do gazu? bo jeśli tak to sprawdziłbym szczelność tego układu (mydlinami) czy gaz właśnie nie ucieka, możesz też powąchać na odpalonym silniku czy gdzieś nie ucieka.

Czy na pewno wymienili Ci na nowy ten reduktor, po każdej wymianie/regenracji reduktora jest zalecana regulacja instalacji i spalanie powinno spaść i kultura pracy silnika powinna się poprawić?

Kwestia filtra gazu, powietrza, kiedy były wymieniane?

Miałem tak u siebie że polonez palił mi w okolicach 11,5 l/100km, po wymianie w kwietniu  filtra powietrza, gazu oraz spuszczeniu syfu z parownika spalanie dochodziło do 13,5l/100km.  Nie mogłem uwierzyć co jest, doszedłem co było przyczyną trzeba mocno przykręcić rureczke w ktorej chodzi gaz z "kopułki" filtra gazu, tam właśnie mi uciekał.

Spalanie jakie teraz mam jest imponujące bo pali okolicach 9,5l/100km w cyklu mieszanym z czego jestem ogromnie zadowolny.

Trochę mnie dziwi fakt że bez uprzedzenia Ci ten reduktor wymienili bo pewnie skasowali z 300-400zł, a na allegro reduktory są dużo tańsze a zestaw naprawczy kosztuje 40-100zł.

Przed ingerecją gaziarzy także miałeś tak duże spalanie?

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 27, 2011, 13:34:13 pm »

darekjasko

• Gość
A więc tak instalacja założona była niedługo po kupnie samochodu, pierwsza generacja śruba.

Instalacja jest szczelna przy filtrze jak i przy reduktorze, gdzies jeszcze moze byc wyciek?

Kable i świece wymieniałem przed zimą, filtry powietrza gazu jak olej i płyny wymieniane były nie wiele ponad miesiąc temu.

Za reduktor panowie gaziarze wzięli 340zl, co mnie delikatnie zdenerwowało bo oni sobie ten reduktor stary zregeneruja i sprzedadza za 150-200zl ale mniejsza o to.

Check engine czasem świeci, sprawdzałem błedy kodami błyskowymi wyszło że zbyt uboga mieszanka czyli problem z sondą lambda, z tym że znajomy mówił że też ma ten błąd ale przy gazie jest to bez znaczenia, chyba że jest gaz na sekwencji ale wtedy instalacja ma własną sondę.

Reduktor wydaje się nowy, z wierzchu aż się błyszczy, więcej nie mogę powiedzieć bo sie nie znam, regulować regulowali ale to nic nie dało, silnik też momentami dostanie muła chodzi jak traktor i ciezko sie wkreca na obroty ale przejade kilka metrow i jest ok.

Tak przed wymianą reduktora spalanie też było duże, myślałem że po wizycie w warsztacie ciut się obniży niestety nie.

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 27, 2011, 13:48:57 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
do tego Blos więc na mieszalniku wiele nie poreguluję. Jak ktoś ma jakieś propozycje proszę o pomoc z góry dzięki.
a no nie podregulujesz na mieszalniku ,bo go nie posiadasz <lol>

Check engine czasem świeci, sprawdzałem błedy kodami błyskowymi wyszło że zbyt uboga mieszanka czyli problem z sondą lambda, z tym że znajomy mówił że też ma ten błąd ale przy gazie jest to bez znaczenia, chyba że jest gaz na sekwencji ale wtedy instalacja ma własną sondę.
glupoty kolega ci mowi ,na sekwencji jest ta sama sonda ,
a u ciebie nie z sonda cos nie tak ,tylko z mieszanka,
na Igen ,czyli na srubie zycze szczescia z regulacja ,
z pewnoscia na nowym parowniku trzeba troche pojezdzic, zeby sie parownik ulozyl i na srubie bedzie chlal ile wlezie,
sam sobie wkrec srube na parowniku o 1 obrot i zobacz ,czy bedzie mniej palil,
ale radze wstawic sobie jakis komputerek , Igen najlatwiej upgredowac Stagiem XL
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 27, 2011, 16:19:50 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A ja jeszcze wtrącę 3 grosze, że na wielkość apetytu maja wpływ inne rzeczy jak zbieżność, hamulce czy wielkość kół czyli generalnie opory toczenia i prawidłowość wskazań...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 27, 2011, 19:39:27 pm »

darekjasko

• Gość
Więc tak, podnoszę przed chwilą maskę, ide do sondy dotykam kabel przy sondzie, uleciany...
Wymiana sondy może tylko tutaj pomóc right?
obok elektro zaworu jest czarne pudełeczko i pisze na nim
Lambda Gas Blitz ED
M.T.M.s.r.l
cherasco italy
czyli teraz pozostaje mi wymienić sonde i znów sprawdzić spalanie, jeżeli to nie da winę zwalić na ten //sterownik?//?

@Lazar, ja też wcześniej miałem tak że po przekręceniu kluczyka na 0 silnik dalej pracował dopóki nie wcisnąłem pedału hamulca, lub gasł sam po kilku sek, ale to tak odnosnie Twojego postu.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 27, 2011, 19:50:10 pm wysłana przez darekjasko »

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 27, 2011, 20:24:28 pm »

Offline maciek89

• Sympatyk
Sonda nie ma najmnijeszego wpływu na pracę instalacji I generacji, ma wpływ tylko jak będziesz jechał na benzynie. Więc przyczyny trzeba szukać gdzie indziej, niemniej jednak jak sonda jest zepsuta to i tak wypada ją wymienić żeby było tak jak ma być. Ja bym odradzał samodzielną regulację. Trzeba jechać do porządnego warsztatu gdzie się zajmują instalacjami lpg i na analizatorze spalin niech fachowcy ustawią odpowiednią mieszankę.

« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 27, 2011, 20:52:43 pm »

kodzik

• Gość
Jak gasł po wciśnięciu hamulca to urządzenie mikroprocesorowe.

« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 27, 2011, 22:05:02 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to ci gaziarze wykastrowali samochod ,
w sumie plakac nie ma co ,bo wycieli goownianego Blitza i wstawili srube ,
ale nie jezdzij wiecej do nich :p
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 28, 2011, 00:44:09 am »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
gdzie ty masz ta nieszczelnosc blosa w nowym na gwarancji ?
bardzo mnie to ciekawi ,gdzie sie moze rozszczelnic

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 28, 2011, 12:30:46 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
to bardzo dziwne, jezeli to nowy blos,
tam jest teflonowa uszczelka, w ktora wchodzi slit ,a wchodzi dosc ciasno by gazu nie puszczac,
a tam gdzie sprawdzales jest oring ,ale pod nim gazu nie ma ,wiec nie byloby co uciekac,
czy wyciagales slita (trzeba wykrecic do konca duza srube regulacyjna i wszystko wyciagnac) przed montazem ? jezeli sie go wyciagnie i na sile wcisnie to mozna teflon zedrzec i moze byc lipa

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 28, 2011, 13:45:59 pm »

darekjasko

• Gość
Skoro sonda nie ma znaczenia dla gazu, to po kiego grzyba idzie kabel od sondy do tego pudeleczka obok zaworu z napisem
Lambda Gas Blitz ED
M.T.M.s.r.l  <mysli>

« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 28, 2011, 14:07:47 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
a kto ci powiedzial ,ze nie ma ?
jak masz sterownik to reguluje wg. sondy ,
ale jak zalozyli ci srube na wezu ,to juz sonda niec nie wnosi do regulacji

« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 28, 2011, 14:30:29 pm »

Offline maciek89

• Sympatyk
A więc tak instalacja założona była niedługo po kupnie samochodu, pierwsza generacja śruba.
Najwidoczniej masz tak jak ja czyli instalacja lpg 2-generacji, ale z racji uszkodzonej sondy wywalony silnik krokowy i zwykła śruba na wężu od parownika do mixera czyli tak jakby 1-generacja z przygotówką pod 2-generacje ; -) U mnie coś jest nie tak jak założę krokowca bo gaśnie ale na razie nie mam czasu się tym zająć.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 28, 2011, 19:29:06 pm »

darekjasko

• Gość
Najwidoczniej jest tak jak mówi maciek89, kabelek idzie od sondy jednak na wężu jest śruba.
A gdybym zamiast śruby zamontował silnik krokowy, dałoby to coś? ew gdzie znajdę schemat jak podlaczyc ten silniczek do tego sterownika?

« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 28, 2011, 20:49:16 pm »

Offline KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
ten sterownik to kupa,
jak podlaczysz krokowy to i tak go nie ustawisz,
kup StagXL za 125pln (w zestawie jest krokowy) i wtedy mozemy mowic o jakiejs regulacji

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 28, 2011, 20:56:02 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Jak masz register (śruba)  na wężu, to działa pewnie tylko emulator - żeby na benzynie nie głupiał.