Autor Wątek: Szyba przednia  (Przeczytany 2987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szyba przednia
« dnia: Sierpień 08, 2011, 19:16:00 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Cześć. Czy da radę w domowym garażu wyjąć i włożyć z powrotem przednią szybę? Znaczy wyjąć to na pewno się da :d Czy dam radę sam, ew. z pomocą drugiej osoby ją z powrotem wsadzić?

No i obstawiam że wiążę się to z wymianą uszczelki szyby?
Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

Odp: Szyba przednia
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 08, 2011, 19:48:43 pm »

nethero

• Gość
We dwóch i z płynem do mycia naczyń to tak  :]
Z nową uszczelką dobrze by było.

Rdza na łączeniu słupków z dachem, podszybie? :)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 08, 2011, 20:29:29 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
No drugiego tak zgniłego poloneza jak mój to ze świecą szukać :d Ale staram się z tym walczyć, no i żeby to miało jakiś sens to teraz wypadałoby wyciągnąć szybę i zrobić to tak jak powinno się zrobić.
Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 08, 2011, 21:30:19 pm »

Offline Tybek

• 126p 1.1 SPI+ 2x 125p
  • Sympatyk
A podepnę się pod temat- polonez kombi ma taką samą szybę jak polonez caro plus/caro? Kurde w ogóle co zonka dziś miałem- zabiłem muchę, która siedziała na przedniej szybie i poszła szyba... Mam podejrzenie że buda była przekoszona i szyba napięta, bo tydzień wcześniej auto dostało strzała w koło że zgięło drążek kierowniczy i trochę drzwi inaczej się zamykają. Mogło tak być?
126p 1.1SPI FL 1989 (sprzedany)
125p 1.6 16v (rajdówa- niestety j.w)
125p 1.6ME (seria)
GSF1200S
www.facebook.com/coztego

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 08, 2011, 22:34:39 pm »

Offline El-Portero2

• Sympatyk
    • PN 5d 1.5 1980r -> PN 3D V6 2.8i. Polonez 5D 1.5 SLE 1989r -> PN Coupe 1.5X, Polonez 1986 1.5 LE Milicja
wyjąc to idzie samemu a wsadzić samemu to ciężej chyba, że masz narzędzia ale w dwie osoby nie powinno być problemu

Rdza na łączeniu słupków z dachem, podszybie? :)

Podszybie metalowe 35zł nowe rzemiosło (wspawanie reperaturek [kawałków, narożników, krawędzi] bym się nie bawił bo będzie szybciej gnić chyba, że niewielki purchlaczek wyskoczył przy uszczelce to domowym tanim sposobem:
- szlif do gołego i potem
- wystarczy mały zestaw naprawczy żywica+włókno(łatanie ubytku) 12zł - szlif i potem
- szpachla najmniejsza puszka 250g starczy 15zł - szlif i potem
- mały podkład w sprayu400ml/10zł - szlif na mokro wodnym, a potem
= jest zaprawka/naprawka git  <ok> (dalej możesz z palety kolor lakieru dobrać i mgiełkę puścić [w moim sklepie gdzie się zaopatruję mają jeszcze paletę barw FSO]

No drugiego tak zgniłego poloneza jak mój to ze świecą szukać :d Ale staram się z tym walczyć, no i żeby to miało jakiś sens to teraz wypadałoby wyciągnąć szybę i zrobić to tak jak powinno się zrobić.

nie chce Cię straszyć ale dopiero zonk wyskoczy jak zdejmiesz szybe  :d

Ja miałem nawet na środku słupka dziurę pod uszczelką.
ponad to na łączeniu podszybia z ścianką grodziową straszna kanapka, rozwarstwiona z duża ilością rudego dodatku już w postaci sypkiej  :P

2 dni roboty
---------------------
A podepnę się pod temat- polonez kombi ma taką samą szybę jak polonez caro plus/caro? Kurde w ogóle co zonka dziś miałem- zabiłem muchę, która siedziała na przedniej szybie i poszła szyba... Mam podejrzenie że buda była przekoszona i szyba napięta, bo tydzień wcześniej auto dostało strzała w koło że zgięło drążek kierowniczy i trochę drzwi inaczej się zamykają. Mogło tak być?

No to jest to że jak się źle założy szybę lub źle wymieni/naprawi podszybie to potem jedno porządne wpadnięcie w porządną dziurę na drodze i szyba może pęknąć dodatkowo jak będzie "mało profesjonalnie" założona z powrotem :d 
Cytuj (zaznaczone)
"Moze potnij jakiegoś malucha , świat pełen jest tych co tną ale tych co spawają policzysz na palcach jednej dłoni." CRUISER