Wybaczcie nekrofilię, ale mam podobny problem, więc szkoda syfić forum takim samym tematem.
Mój roverek też wariuje na wolnych obrotach. Zaczeło się od tego ze po odpalaniu miał 1500-2000, ale po zagrzaniu i przełączeniu na gaz(lub nie) obroty spadały na 900 i było ok. Ostatnio jednak zaczął się zaraz po odpaleniu wkręcać na 2000-3000 obr i po zagrzaniu to nie mijało. Wyczyszczenie krokowca nic nie daje, linka chodzi gładko. Objaw taki sam na gazie i benzynie. W miarę rozgrzewania obroty nie maleją. Po zgaszeniu/odpaleniu na ciepło za kazdym razem trzyma obroty na innym poziome, zdarza się nawet ze złapie odpowiednie, ale po przegazówce zostają na 3 tys... Istalacja gazowa 1 gen, więc niezależna od TPS. Reset przepustnicy nie pomaga. Obecnie mam odpięty krokowiec, bo stanie na światłach z 3 tys obr powoduje ze ludzie się patrzą na mnie jak na idiotę, no i spalanie wyższe. Przyuważyłem krokowca, że sam sie wychyla przy przegazówce na postoju, albo nawet i bez gazu lubi poświrować na ciepłym. Pomaga silne cofnięcie przepustnicy, ale do pierwszego wciśnięcia gazu. Pop przeczytaniu tematu sprawdzę ten czujnik. Na których pinach się go sprawdza ?