Widzisz Killer różnica między nami jest taka, że ty o tym czytasz w internecie a ja to robię w realnym świecie!
Ja opieram się na własnym doświadczeniu i znajomości fizyki a ty na jakiś wpisach w forach internetowych.
Średnice przepustnic w przypadku itb przyjmuje się min 1/3 większe niż powierzchnie kanału w głowicy
po pierwsze jak mam to rozumieć :
średnica większa o 1/3 czyli dla głowicy VVC 48mm? - idiotyzm masakryczny.
czy pole poprzecznego przekroju większe o 1/3 - to wychodzi 41 mm? czyli tyle ile ja proponowałem (38-42mm)
w sumie w tym linku, który przytoczyłeś na pierwszym planie jest tabelka i z niej wynika, że do maksymalnych obrotów 9000 tyś/min powinno się dobierać odpowiednie średnice i z niej wynika, ze przy średnicy 38-40 mm można się spodziewać 186-204 KM,
przy średnicy 48 mm widnieje cyfra 74 KM na cylinder, czyli prawie 300KM.
ja aż tyle się nie spodziewam. ja chcę okolice 150 - 160 KM przy średnicy 40 mm.
dlatego w ogóle cię nie rozumiem. nie zgadasz się ze mną. nie umiesz swojej teorii czymś racjonalnym potwierdzisz. dajesz linki do stron, w których zgadzają się ze mną.
Killer o co ci chodzi??
A jeśli według ciebie nie ma potrzeby liczyć długości runnerów przy itb to tym postem skończyłem z tobą dyskusje
Ochłoń. przeczytaj to co napisałem wyżej, zastanów sie i postaraj się zrozumieć to. Bo Wg mnie napisałem ci dokładnie odwrotnie, że przy jednej rurze na cylinder ( czyli np. ITB) jest sens liczyć. przy tradycyjnym kolektorze, gdzie łączą się rury w jedną to przy takim liczeniu trzeba przyjąć tyle założeń, żę wynik końcowy nijak by miał się do rzeczywistości. w realu robi się to tak, że się modyfikuje długość dolotu na hamowni. się nie liczy, bo w wielu przypadkach obliczeni mają się nijak do hamowni.
Przy ITB gdzie mamy jedną rurę, jedną przepustnice na cylinder ( czyli w sumie 4 w roverze) to zjawiska falowe są w nich niezależne i przy pewnych założeniach długość obliczona z dokłądnością do 10% pokrywa się z hamownią. sprawdzone.
Przecież zachęciłem cię do liczenia. zakładasz, zę w kolektorze fala porusza się ruchem jednostajnym z szybkością dźwięku. znając częstotliwość ( obroty i kąty otwarcia zaworów) to zadanie jest na poziomie gimnazjum.
Dasz sobie radę bez żadnych stron internetowych. Wierze w ciebie.
w gruncie rzeczy silnik spalinowy to bardzo proste urządzenie.
aha. jeśli cię fizyk nie przekona i jak już tak bardzo ufasz tylko internetowi to dam ci link do bardziej zaufanego źródła niż forum.
http://web.me.com/grzegorzgrabowski/Witryna/Ssania.htmlmoże nie jest to zbyt ambitne, ale w pewnym uproszczeniu prawdziwe.
odnośnie tej teorii to ona nie jest moja. to tylko fizyka. powstawała przez tysiące lat. a czy legła w gruzach. to jak poczytasz i zrozumiesz to sam ocenisz.