Nie wiem czy temat o czymś takim był czy nie... więc jak coś to przepraszam
Jak wiadomo saab i opel mają troche wspolnego. Skrzynia z opla 2.0 8v/16v pasuje do silników z saab'a. Dość tanie sa te silniki na allegro w porównaniu do silników 1.8T rovera. Mocy też sporo 150KM/200KM. Nie mam pod ręką tego silnika ani nigdy nie miałem dlatego mam kilka małych pytań:
1. Skrzynia:Gdzieś był fiat 125p z 2.0 8v z omegi i skrzynia tez była z omegi. Więc moje pytanie brzmi - dużo trzeba bude ciąć żeby skrzynia do poldka weszła? Czy może podejdzie bez cięcia? Jak z drązkiem zmiany biegów - w którym miejscu wyjdzie? Wał z... macie pomysł?
2. Silnik:Silnik z saaba jest poprzeczny - jak będzie montowany wzdłuż to konieczna chyba zmiana miski olejowej - czy miska z opla omegi 2.0 podejdzie? Czy smok pompy oleju też jest inaczej ułożony?
3. ElektronikaImmo chyba nie było? Cała wiązka silnika powinna chyba starczyć żeby dziada odpalić?
4. Sprzegło:Fabryczne sprzegło zgrać sie powinno ze skrzynią z omegi. powinno starczyć.
Wysprzeglik hydrauliczny jest w skrzyni z omegi - czy pompka sprzegła z DF'a to ogarnie?
...na razie tyle pytań. Most na pewno nie wytrzyma długo ale to na razie nie ważne.